Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 699
  • 758
  •   1
Отговори
# 540
Тук изобщо не опираме толкова до възможности, а до манталитет. Аз имам много мои познати, които след следване останаха в UK и си купиха жилища, масово манталитетът на българина е да купува, не да живее под наем.

# 541
  • Бургас
Дайте ми пример за апартамент с наемна вноска 1000лв и ипотека дори близка до 1000лв. В който и да е български град.

Освобождавам апартамент от наематели.
Съседите разбраха и вече втори ми звънят с искане да го купят. Ако напиша и в групата на ЕС, сигурно ще има наддаване.
И двете семейства са около 50-60-годишни, с големи деца.
Едните искат за децата, другите - за да преместят възрастен роднина от по-малък град.

Цената на жилището е приблизително 150 000 евро, двустаен около 60 кв.м, ипотечната вноска за 30-годишен кредит без самоучастие от "Пощенска банка" е 1253 лв.
Наемът е 800-900 лв. с тенденция да расте. Тухла от 2000 година, но с по-лошо разположение от панелните жилища.
Градът е Бургас, кварталът - един от най-желаните за живеене.

# 542
"с тенденция да расте", "най-дългия период", "най-ниската исторически лихва" иии пак вноската е над 50% по-висока от наема.

# 543
  • Бургас
Аз и без това не ща да продавам, по-добре да си взимам наема днес и сега, а не исторически Simple Smile
Хем наемът расте, хем цената на имота - какво по-хубаво.

# 544
"с тенденция да расте", "най-дългия период", "най-ниската исторически лихва" иии пак вноската е над 50% по-висока от наема.

Да, ама не смяташ правилно, защото докато се изплати имотът цената му ще е може би двойна, или поне 50% нагоре. Да, може да има и срив, но в дългосрочен план винаги е било така. Освен това заплатите растат и след десет години наемът ще е много нагоре, а ипотеката много по-поносима. И накрая след 20 или даже 30 години ще имаш свой имот, а ако си живял под наем нищо. Почти не познавам хора, които да са реинвестирали спестената разлика между наем и ипотека и да са надминали доходността на имота. По-скоро става като вица за пушача и спестените от непушача пари:
- Ти като не си пушил никога къде ти е Ферарито?

И по мои наблюдения хората масово си изплащат ипотеките предсрочно.

# 545
Да, ама я ми сметни при лихва 6% как стоят нещата. Толкова е средната лихва за последните 20 години при ипотечните кредите (5.7% да бъдем точни).

# 546
Да, ама я ми сметни при лихва 6% как стоят нещата. Толкова е средната лихва за последните 20 години при ипотечните кредите (5.7% да бъдем точни).

Заплатите растат много по-стръмно, а лихвите да се върнат пак на 6% е доста краен случай и най-малкото няма да е скоро.  Но, всеки си решава, винаги е имало две мнения по въпроса, но за последните 20 години инвестиралите в имоти са печелившата страна. За бъдещето не се знае. А за ръста на цените на имотите за 20 години даже не ми се говори.

# 547
Аз продадох 2бр едностайни в началото на годината, 900лв наем, към 1000лв ипотека. Като цената на ипотеката включва и ремонт, довършване и обзавеждане. Още тая есен може да видим цена за такова ниво имот по 1000 лв и да изравни ипотеката.

# 548
Голям майтап някои хора като вземат да пишат че апартамент купен с кеш или бързо изплатена ипотека и няма проблем. Да ама не е баш така защото кеша е затворен в актив дето на практика носи 2-3% (толкова е цената на наема в момента спрямо цената на имота) Да купиш с пари в брой в момента е двойна грешка - хем плащаш висока цена и хем не се възползваш от исторически ниски лихви.

# 549
Всичко е въпрос на сметки и всеки си прави сметката.

# 550
  • София
Сметката мисля е ясна, ама кой ще я плати?

По темата е, моля не трийте, цял анализ с 4 абзаца е написал човека Blush

# 551
Тези, които предпочитат наем пред ипотека, не знам как си представят да са пенсионери и да плащат наем. Ипотеката поне можеш да я изплатиш преди пенсия и/или предсрочно. В момента се грижа за баба ми, чиято пенсия вкл. с добавката от починалия и съпруг, е 790лв. и не стига доникъде, както се досещате. С парите успявам да покрия смитките й, храната за почивните дни (в работните получава храна по програма) плюс сирене, колбаси и подобни, лекарствата, част от заплащането на болногледачките ( част от него също се поема от програма).  А  дори не плаща наем Simple Smile Ако нямаше жилище, трябваше да я взема у дома и това щеше да е и моя край, и този на брака ми.

# 552
88% от българите имат собствени имоти. Останалите 12% все още не са наследили или живеят при партньор, който има имот. Не е казано, че бабата или дядото трябва да живеят в София. Може да се пенсионират на село. Много хора го правят.

# 553
Моята е на село. И ти казвам, че ипотека не би могла да плаща с пенсията си дори и в това село.
Дописвам, че живеем на над 200км от София

# 554
Т.е нито баба ти нито дядо ти имат наследствени имоти?

Общи условия

Активация на акаунт