Търся мнения и съвети за отношенията с родителите ми

• 6 921
  • 143
  •   1
Отговори
# 120
Всички съвети за храна отвън са прекрасни, но за 8 - 9 човека купена храна за три хранения дневно, излиза по няколкостотин лева на ден, а логистиката отново ще падне върху съфорумката.
Плаща жената данък детство в особено големи размери.
Единствено може да работи върху себе си. Пак ще върши всичко това, но без да влага изранената си душа.
Възможно е, но не е нито лесно, нито бързо.
Дом за двама е минимум 4000 в месец + логистика, уреждане на отношения между родители и персонал и пр. приятности.
Работа върху себе си, да приема думите им като думи на тригодишно дете.

# 121
В София храна от частен патронаж /супа, 1 постно, 1 с месо, десерт/ струва 13 лв, ако платиш за 30 доставки. На майка с допълнително мляко, плодове и сладкотийки това й е предостатъчно.
Почти 90-годишна съседка /паркинсон, сменена става и т.н.т/ само се жалваше, когато я извеждаха навън с проходилка и си мечтаеше за село. Казваше, че си копае градинката седнала. На въпроса ми как се предвижва, отговори, че синът й е направил гладки бетонни пътеки. Синът й я закара на село, успял е да намери жена, която да я гледа, наминава и той, но рядко, че е с много деца и бизнес. Но тя определено не иска да се връща.

# 122
  • София /Абсурдистан
Лошото отношение на бащата се дължи най-вероятно на психични проблеми.

# 123
Лошото отношение на бащата се дължи най-вероятно на психични проблеми.

Едва ли. Жената пише, че през целия и живот е упражнявал психически тормоз над нея. За съжаление, някои хора са си просто лоши.

# 124
Военен. Свикнал да командва.
Авторката пък да не се фиксира в минали неща. Няма какво да промени там.

# 125
  • По света и у нас
На село би било много по-евтино да гледаш възрастни хора, понеже може да намериш някой да наглежда и да носи храна за по-малко пари.

# 126
На село би било много по-евтино да гледаш възрастни хора, понеже може да намериш някой да наглежда и да носи храна за по-малко пари.
Баба ми живее в село в центр.сев. България с 2хил души население. Има точно 3 жени, соито можеш да наемеш. Наела съм едната, която между другото е на 80г. Другине също са в следпенсионна възраст. Плащам 6лв да извади храната от хладилника, да я стопли в МВ и да и я сложи на масата плюс да и даде лекарствата, за които съм оставила списък. Когато беше с памперси, плащах допълнително 10лв за смяна на памперс. значи 2*10лв плюс 3*6лв всеки ден. За човек с пенсия 790лв са много много пари, ама това е положението. Другите 2 жени вземат 20лв на посещение.

# 127
  • София /Абсурдистан
Ако селото е по-малко, никой няма да се намери за помощ.
И в тази възраст да е сам на село носи само проблеми. Въпрос на време е да падне някъде и да се пребие. И после иди се оправяй…

# 128
Имам опит с гледане на село. Макар и трудно все пак се намира кой да ходи да ги наглежда, да поизчисти, да им сервира и отсервира, да пусне пералня. Обаче за готвене и храна никой не се хваща. Едната дама даже си вземаше от храната на възрастния за у тях /саламчета и месо предимно/. Нося на 2-3 дни сготвено за няколко дни и провизии. Вземам от нещо като кухня и е като домашна храна.
Много се изненадват като разберат, че има камера и я гледам и то редовно! Една от помощничките още не бе спряла да му крещи на човека, като долетяхме с мъжа ми с колата и я изгонихме.

А когато има нужда от лекар е направо ужасно. Той трудно се движи, не иска да идва в града, а лекари ходещи по домовете няма, камо ли по селата.

Не е лесно ни по села, ни по градове да се гледа възрастен.

# 129
В селата няма лекари, бърза помощ идва бавно, ако изобщо дойде . Възрастните оставени сами биват ограбени, бити и самотни. Пълно е в новините с такива случаи.
Да, ако ви е далеко от погледа може да не се тормозите толкова, но такова гледане е по-близо до хоспис отколкото до грижа.

# 130
  • София /Абсурдистан
В малките села е абсурд. Представителите на един определен етнос нападат и пребиват старци за смешни суми. Понякога и убиват, за съжаление. И никой не може да им каже нищо.

# 131
Мислите само през собствената си призма Фрау К и приемате възрастния човек за нещо като фикус, който има нужда от поливане и правилни условия. Въобще в картинката не слагате неговите емоции, желания, възможности да оцелее извън дома, в който е живял всеки ден от своя живот.
Но човекът не е фикус! И ако иска последните му дни да са в домът му, смятам че хората, които го обичат ще уважат желанието му и ще му помогнат в това.
Никаква помощ не е да се наложим и завлечем някого някъде. Няма нужда от подобна пишман грижа!

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 20:21 от the Дорис

# 132
Авторката спря да пише и в момента си правим свободни съчинения. Нито знаем колко голямо е селото, на какво разстояние, има ли кой да го наглежда и колко ще струва.

# 133
Не, не приемам никой за фикус.
Имам си 2 двойки пенсионери. Едните са над 80, супер оправни и социални. Палят колата и всяка седмица са някъде. Имат си къщи, приятели и са супер отговорни.
Имат си болестите (вкл. Инсулт и т.н.) и нуждите, но се държат супер адекватно до момента и ходенето на село ги зарежда и им вдъхва живот. Като е важно да уточня, че имотите се поддържат от тях. Ако имат нужда от помощ се включваме и не ги спираме за нищо.
При другата двойка пенсионери, по-млади нещата не стоят така. Там пенсионирането не им повлия добре, както и липсата на социален живот. Затова при тях историята с апартамент, къща за лятото не се получи. Там взехме друго решение и се радвам, че го докарахме до край, защото се генерираше огромно количество време да се обгрижват желанията, за нещо, което не беше преценено като възможности. Както за пенсионерите така и за нас.

Лично аз вярвам, че всеки трябва да изживее земният си живот както си го представя. С къщи, купони, пътувания или кротко отглеждайки рози. Стига това да не натоварва и скапва животът на другите около него.
Имам си 2 двойки, да си ми живи и здрави и виждам разликата. Да искаш и да можеш и да искаш и да изискваш безплатно можеш.
Мъдростта на годините е и да можеш да видиш кога да се примириш и оттеглиш.

# 134
Военен. Свикнал да командва.
Авторката пък да не се фиксира в минали неща. Няма какво да промени там.

Така е - имам опит с това и за щастие изблиците намаляха, да видим до кога. Не се фокусирам върху миналото, каквото било било.
НО в момента в който някой се осмели да ми повиши тон, моментално напускам - физически и ментално съм аут.
Сигурно затова изблиците са намалели. Simple Smile
Не съм на 10г вече, да си мерят приказките.

Общи условия

Активация на акаунт