Търся мнения и съвети за отношенията с родителите ми

• 7 228
  • 143
  •   1
Отговори
# 45
Авторке, пиши как ти се виждат дадените дотук съвети, аз мисля, че са напълно приложими.

От мен - абстрахирай се от думите на злобния си баща, иначе цял живот ще му трепериш. Вече е съсипал детството ти, сега и зрелите ти години ли. Не говоря наизуст, майка ми е същата. Не ми тежи това, че трябва да помагам за много неща в домакинството, а че всеки път като отивам не знам дали няма да избухне скандал и крясъци, киито да завършат с рев и вменяване на вина. Изпитвам много ирационално чувство - все едно отивам при някаква опасност. Обаче аз и хванах цаката - като видя, че мълчи, както баща ти и отговаря с половин уста, не питам повече. Да седи да си се цупи, не ми пука.

Плюс това ти си в по-добро положение, те са си двамата и с много неща могат да се справят, не е нужно да ги обгрижваш като пеленачета.

# 46
Вземете някой да се грижи за тях: социални работници, социални асистенти и пр. А вие си гледайте вас и вашето здраве. Обаждане и виждане един път в седмицата. И щом не иска да пие лекарства. Ами да не пие, но и сам да си носи отговорността. Щом иска на  село - оставете го на село. Каквото, такова.

# 47
И после кой ще го гледа? Пак тя...
Лесно се дават съвети отстрани, като не си пряко ангажиран.

# 48
Но, те са възрастни, а не ментално болни хора - могат да вземат решения за себе си. Ако ги питаш и за децата си и внуците могат да вземат решения. Не е нужно да бъдат обгрижвани като бебета. Това няма как да има добър изход.
Смятам, че докато истински нямат нужда от помощ - когато не се справят, не е нужно това гледане сякаш са пеленачета. Могат и да си сготвят и да не бъдат наглеждани ката час.

# 49
За готвенето, да, не е нужно да им готви.
Но трябва да си приемат лекарствата. Глаукомата без капки много бързо прогресира.

# 50
Но те са двама? Ще се обгрижват един друг. При живи двама родители е редно те сами да се държат и грижат за себе си. Вече като остане само един - ще ходи да слага капки ако се налага и грижата там е друга, макар пак не бива да се преобгрижва ближния. И това не е просто егоизъм - важно е за тях да имат и какво да правят през деня, и здрави и дейни да се чувстват и социален живот да търсят ако ще на пейката пред блока.
И здрав човек да почнеш да го дундуркаш - ще клекне и ще почне да се държи вдетенено, че и на главата ти ще се качи.
Ролите не бива да се сменят - родителят е родител - детето е дете.

# 51
Той сам може да си ги слага, не е трудно. Но не искал.

# 52
  • По света и у нас
Има един дом за стари хора в Банкя, там пратиха моя роднина, аз бих пратила там родителите ти.
Ти сама си се поставяш в тази обстановка и искаш да готвиш манджа на всички…

# 53
Той сам може да си ги слага, не е трудно. Но не искал.

И ще се бори ли с него? Какво ще го прави?
Той си има жена до него - да се справят някак, както знаят!
С остаряването хората стават егоисти! Дори и тези, които не са били. Смучат енергия, внимание, искания и капризничат. Да, не е лесно да си слаб и да не си това, което си бил - но децата не бива да позволяват този егоистичен тормоз. Особено по-деспотичните и тоталитарни родители е чудо някакво какви претенции имат!

# 54
  • София /Абсурдистан
Повечето от съветите тук са дадени от хора, които хал хабер си нямат от особеностите на тази възраст, да ме прощавате.  Как ще дадеш в дом старци, които са си с ума. Те не искат да се преместят от селото в града в собствен имот, ще идат в дом да се бутат в една стая, че да се избият, приказки. И кой ще го плаша този дом, в БГ частните домове са твърде скъпо удоволствие със съмнително качество, а в държавните никога няма място и условията са лоши. Не е решение и да го оставиш да прави каквото си иска, като се потроши някъде и легне, кой ще го гледа и ще сменя памперси. И в София изобщо много трудно се намират болногледачи и струва ужасно скъпо, ако изобщо някой се наеме. В тази възраст е пълно с психопатологии, хората стават особени и не могат да мислят адекватно и някой близък трябва да решава и мисли вместо тях.
Аз също се грижа за много възрастни и болни родители и знам за какво иде реч.
Авторката е и болна с артрит, аз също имам ревматоиден полиартрит и знам как човек може да озверее от болки. Та се чудя на мазохизма с готвенето. Готви се само за децата, възрастните да се оправят кой както намери. И от опит казвам на авторката, че няма да издържи дълго така. Артритите, всичките им разновидности, веднага излизат от ремисия при психическо напрежение и стрес. Не може да се угоди на всички, гледайте своето здраве първо.

# 55
  • По света и у нас
Ма и аз искам да си живея в цветна градина и да ми готви някой и да ме мързи на воля, ма няма!!!
Въобще не ме интересува кой какво искал - като са на 80+ могат ли да се оправят сами? Ако са двама най вероятно да , но я тероризират.

# 56
И после кой ще го гледа? Пак тя...
Лесно се дават съвети отстрани, като не си пряко ангажиран.
А "после" кой ще ги" гледа", ако грижовната дъщеря недай Боже получи инфаркт или инсулт и умре от толкова напрежение и всеотдайност? И защо изобщо трябва "да ги гледа". Те не са нито с деменция, нито обездвижени, нито на смъртен одър. Начина по който сега тя ги "гледа" се възприема като контрол и натрапване. А и защо в замяна трябва по нея да се крещи, да ѝ въртят фасони, че и да ѝ хвърлят и чупят чинии...На 55 години самата тя вече е човек на възраст, който ако не се пази и обгрижва няма да издържи дълго.

# 57
Нали за това е темата. Как да им помогне, без да вреди на себе си.
Да спре готвенето и да минава веднъж седмично да ги наглежда.
Не може в дом да ги вкара, насила.

# 58
Айрън Лейди, много сте права! Относно хосписите – ето един материал от днес: https://nova.bg/news/view/2025/05/09/497034/%D1%81%D0%BB%D0%B5%D … 0%BF%D0%B8%D1%81/.

Започват проверки: https://nova.bg/news/view/2025/05/09/497067/%D1%81%D0%BB%D0%B5%D … 0%BE%D1%80%D0%B0/.

# 59
  • София /Абсурдистан
В БГ нещата съвсем не са такива, като в нормалния свят. Нищо не е същото. И да, има много болногледачи, починали от натоварване и стрес много преди подопечните си. Човек трябва да слага разумни граници и да се погрижи първо за себе си.  Как ли пък няма да стана в три нощес, за да готвя на всеки, който иска да си почива. Никой няма да умре от глад ако изяде един сандвич примерно, а не чака сготвено. В случая може да се носи храна и да се наглеждат 2 пъти седмично,както и да ходи по веднъж седмично помощница, която да чисти / ако я пуснат да влезе/. Моите не искат моята помощница да ходи при тях и няма как да ги накарам. Но истината е, че след определена възраст, ако са я доживели, старците не бива да живеят сами. Примери на поразии, направени от старци  около мен има бол.

Общи условия

Активация на акаунт