Стани богат - тема 28

• 22 510
  • 776
  •   1
Отговори
# 360
Леле, не ми се вярва такива схеми. Те тогава направо до 100К да ги пускат и да разделят парите, ама може и да са роднини на някого. То и приказливото момче преди този не блестеше с ерудиция.

Леонид е онзи с 300-те, дето защитаваше Термопилите.

# 361
  • Пловдив
Да, бе, ама жена му на Леонид коя е, ти знаеше ли? Sunglasses

# 362

Ами не, ама знаех Аспазия чия е, условно казано.

# 363

Знаех. Второ, гледала съм "300" и първо, като дете четох една книга (май беше "Героят на Саламин") и там жена му го изпрати с традиционното "Със щит или на щит", а той и каза "Със щит, Горго, със щит". Още го помня.

# 364
Не знам, дали съм много критично/хейтърски настроен, но въпросите и днес бяха лесни или поне логични, в голямата си част, и е странно, че участниците се затрудняват.

Като за 10 000лв. въпросът за операцията в Куба беше доста лесен. Другите три са свързани с ВСВ или в случая на операция Колибри, с режима на Адолф Хитлер. Така че без да знаех името на операцията, по метода на изключването веднага можеше да се отговори.

Втория човек имаше много лесни въпроси. Супер изненадан съм, че ползва три жокера за графомана, въглеродната неутралност и Майкъл Фелпс. След това поне показа базова логика и позна за обратното инженерство и бадемите в Калифорния. Въпросът за утопия много ми хареса, като моята първа асоциация беше с топографските карти и от там с думата място, което ме доведе до верния отговор.

Единственият въпрос, който не знаех, беше последния. Изключих Александър Македонски и Сократ, но от долните двама бях 50:50. Леко повече по интуиция за Перикъл, но със сигурност бих ползвал жокер.

# 365
  • София
Мангуста бе момче. Ама осъзнавам, че трудно ще го знае, освен ако не е историк.
Страхотна игра на Тони. Започна направо шокиращо зле и изгърмя още на трети въпрос жокер (?!) + още два за 1000 и 1500, но след това закова без колебание четири поредни въпроса. И стигна 10 000 лв.
Навреме се отказа. Ами чудесни 10 000 лв. А закова и Перикъл. Тюх.

Ники Кънчев след тази седмица: 30-1!

# 366
  • Пловдив
Смирненски, твърдо. Оттам научих думата абсент като дете.

Кънчев не можах да го чуя добре, че малкият вдига много шум - заглавието на рапсодия "Вардар" не е свързано с независимостта на Вардарска Македония, а с песента на Добри Христов "Едничък чуй се вик", по мотиви от която е рапсодията. В училище ни казваха, че Владигеров я чул за пръв път от изселници от Македония и затова я нарекъл "Вардар", а може и да е доловил фолклорен мотив от този край.

Счети сигурно е бил Кафка, най-вероятно за човек от неговото време. Wink

Агата Кристи май е писала за хотел "Пера палас" и за Ориент експрес, пътниците от който и тя в това число са отсядали там, но когато е изчезнала за десетина дни, не е било там.

Послепис. Агата Кристи изчезва в Англия и там си се появява, в английски хотел. Нищо общо с "Пера Палас", освен че някаква врачка(!) след смъртта и казала нещо си, ама нищо не се потвърдило. Егати.

Мъча се да се сетя как се казваше един съвременен трилър или криминале със стая номер в заглавието (не съм го чела).

Последна редакция: сб, 04 окт 2025, 22:00 от Магдена

# 367
"1408" на Стивън Кинг може би?

Браво на бабата на момчето, че му подсказа кой е Гауди, та да стигне до верния отговор, макар неговото представяне да ми се стори по-несигурно.

# 368
  • Пловдив
Не, не беше негова, май френскоезичен беше авторът. Ще се сетя.
Едит. "Загадката на стая 622".

За Кафка не познах, за Владигеров след справка с Гугъл - явно има нещо вярно в казаното от Кънчев. А от стихотворението на Смирненски за абсента навремето научих и още една фраза - "ин вино веритас", която я имаше във въпрос на следващия играч.
И би трябвало да е "вени, види, вици", а не "вичи", както го изговориха и двамата. Латинците не са италианци все пак.

Последна редакция: нд, 05 окт 2025, 00:33 от Магдена

# 369
Също би трябвало да е "примум нон ноцере", а не "нокере", както Кънчев го произнесе. Не че се очаква да знае всичко, но нали и той често коментира как отговорът бил очевиден, а пък участникът не се е сетил. Ама е лесно, като имаш отговорите пред себе си. Няма как да е "к" в случая, той защо не го знае?

# 370
Не е вярно, че хеликоптерен родител идва от това, че се е разперил като перка на хеликоптер над детето. Идва от там, че винаги е някъде наоколо (кръжи си). Изразът го има от много години, не е нов.

Май беше Копола, но мисля, че продаде бизнеса.

# 371
Боже, как можа да изгърми на Пандемониум?  То смисълът е кодиран в името - "пан" е всички, "демониум" е ясно.

Ха, това с паякообразните е порядъци по-лесно от предни въпроси,  пък го затрудни... Колко сме различни хората...

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 18:52 от Черна станция

# 372
Да, и споменаваше някакъв ониум...

Тук е молец, според мен. Не съм учила биология, но тарантулата и скорпионът определено са паякообразни, а кърлежите приличат доста на паяци, може и да са.

# 373
  • София
Дамата можеше да вярва малко повече на себе си, според мен можеше.
Жалко, че не знаеше какво е Пандемониум. 3000 лв. не е зле.
Господинът и той. Ако можеше да има 5 жокера, да се използват всичките.
Скучен ден с участници с потенциал, но нямат сърце да играят поне малко по-дръзко.

# 374
Нямах идея какво е пандемониум и аз също бях за "Зала за съд на душите".

Общи условия

Активация на акаунт