Стани богат - тема 28

• 22 461
  • 776
  •   1
Отговори
# 495
Това "Кралство за кон" е популярен израз, дори без човек да познава пиесата може да го е срещнал някъде.

Скрит текст:
Не ми хареса коментара на последната участничка, че никой не ядял фондана. Това, че нейните познати не го ядат, не е причина да генерализира.
Като малка се потрисах (буквално), когато някой каже, че си пазел фигурките и розичките от тортата - тези неща са за ядене. Разбирам, че има хора, които не обичат сладко, но да ги пазиш, е извращение за мен (подчертавам - за мен). Това се прави за ядене и колкото по-добре е направено, толкова повече ми харесваше да го ям. Сега също.

Ако човек толкова не ги харесва, може да си избере друг вид десерт.

# 496
Не се научиха да се отказват,когато не са напълно сигурни в отговора...

# 497
  • София
Дамата:
Ужас. Няма такава излагация. Криндж.

Втората дама:
Отново много зле, но първата няма стигане просто

# 498
  • Пловдив
Не я чух за фондана, но аз като дете ядях на тортата специално само масленото и шоколадовото покритие, а на сладките с фондан - фондана (захарната украса).

# 499
Доста слаб епизод, откъм играчи.

Ще отбележа нещо друго, което ми направи странно впечатление. Предвид, че е голям спортен фен, съм изненадан, че Ники Кънчев обърка националността и най-вече спорта на Кърсти Ковънтри. Аз я помня добре като състезател и си беше топ звезда в плуването, като има световни и олимпийски титли и не е анонимничка в никакъв случай.

# 500
Магдена, след като отговори на въпроса каза, че "това никой не го яде".
Просто ме подразни, иначе тя определено е най-добре от трите участнички в епизода. Макар че вероятно е рано да се каже.

# 501
Стабилна игра на първата дама днес. Почна колебливо, но успя да навакса и дори повече можеше да вземе. От въпросите и аз не знаех следните:

За направилия водопровода на София и станал кмет. Владимир Вазов и Иван Славейков ги изключих, понеже нямаше как да са. Нагласих и периода, в който е станало, но Манолаки Ташев не ми беше познат времево и бих ползвал жокер.

Може да е странно, но и за колекционирането на марки, не бях сигурен. Даже смятах, че ще е нещо по-странно като пакетчета захар и също бих искал помощ.

Въпросът за вулкана не го знаех като факт, но по метода да логика и изключване познах, знаейки че в Чили има вулкан/и. За операта на Моцарт ми изникна бегъл спомен, че беше птици, без да помня нищо повече.

Много готин беше последния и въпрос. Знам че Танзимат е период на реформи в Османската империя от онази времева епоха. Единственото, което ме замисли, е Епохата на лалетата, защото и тя е свързана с културен бум, навлизане на нови неща от Европа и модернизация, но просто е по-рано като период.

# 502
  • София
Браво на жената. Любопитна игра. И много смела, но това ясно. Използва жокерите си на ''по-лесните'' въпроси, а после на по-високите суми, три поредни верни отговора. Добра инутиция, прочит на въпроса и обща култура.
Заслужени 10 000 лв.

Добра игра и на втората дама.
Жалко, че изхаби най-добрите си жокери за един въпрос, но част от играта и. Утре ще видим как ще завърши. Дано стигне по-далеч.

# 503
  • Пловдив
Добре игра жената. На повечето и въпроси им знаех или предполагах отговорите, обаче на нейно място бях отпаднала с трясък на грифона. Нямаше да ползвам жокер и бях убедена, че грифонът е птица, а минотавърът - бик (Taurus).
За Папагено помнех от "Книга за операта", че беше нещо "тривиално", както каза и тя. Не помнех какво, ама нормално скромно занятие си имаше човекът.
Иван Иванов го знам, често пишат за него, и Танзимата го знаех. Жалко, но добра игра.

# 504
Всичко знаех без Танзимата. И едва ли бих рискувала, макар да имаше логика.

# 505
  • Русе
Учудих се, че учителката по английски понятие си няма от Термопилите, но да преподаваш английски и да не познаваш Шекспир - това не мога да го приема. Интересно какъв английски преподава - без литература, без история?

А на екскурзоводката не знам как са ѝ  дали лиценз, ако тя не знае кой е Иван Иванов. И изобщо нищо не знаеше, всичките ѝ  попадения бяха въпрос на късмет.

Гледам предаването на запис на отделните епизоди. Ако някой също гледа на запис по друг начин, моля да ми помогне, защото ми омръзна непрекъснато да сменям страниците.

# 506
  • София
Съгласен (+1) с горните мнения на Дяволо и Магдена. Ако бяхме не тук, а в КДЗ - трябваше за грифони и минотаври да има и отговор: Д/ същества-герои от Домът на Дракона Simple Smile

Споделям ви обаче любопитен текст за един българин, който 30 г. поддържал 800-те моста на Ню Йорк. Аз не знаех за него.
https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/21551301

# 507
  • Пловдив
Аз за грифона и Минотавъра признавам, че е моя грешката, т.е. щеше да бъде, ако бях в предаването. Прието е явно да ги рисуват първия с 4 крака - лъвски, а втория - с два, човешки. Не знам защо Минотавъра го мислех за чист бик.

# 508
Кентавъра е кон с човешки торс, а Минотавъра - човешка долна част и глава на бик.
Този въпрос беше с ясен отговор за мен.

# 509
Аз пък нямам никакъв проблем с митологичните същества - особено по-известните. Знам ги и не ми трябва да мисля по този въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт