Стани богат - тема 28

• 22 341
  • 776
  •   1
Отговори
# 735
И аз не съм ги чувала.

# 736
Така е - много бързо излиза, че са змии.

# 737
  • Пловдив
И аз не съм ги чувала крайтовете, и тоя последния, отговор Д, с -дзъ май не го бях чувала, но Сун Дзъ и "Изкуството на войната" наистина вървят в едно.
Въпроса за етруските го пропуснах.

# 738
Въпросът беше кои са създали Съюза на 12-те града. И имаше траки, ацтеки, етруски и още някакви.

# 739
За "Война и мир" поне да се беше сетил за коя война става въпрос оттам да изведе френски.

# 740
Кулата в Пиза ме разби! Най-малко очаквах да е камбанария... Yum

# 741
Много странно да не се сети, че поне 10% от Война и мир е на френски.
Как да се сети, ако не я е чел?

# 742
  • Русе
Много странно да не се сети, че поне 10% от Война и мир е на френски.
Как да се сети, ако не я е чел?

Аз съм я чела, внимателно и с интерес, в оригинал, но не помня началото - все пак, това беше през миналия век.
 Но познавам епохата и знам, че френският е бил задължителен за аристокрацията (е, някоя и друга дума, с лошо произношение). За Онегин Пушкин е написал: "«Он по-французски совершенно / Мог изъясняться и писал» - част от характеристиката на младите дворяни. Това момче обаче едва ли може да прочете "Война и мир", а няма как да познава и епохата с неговото образование. Този въпрос е тясно специализиран, според мен. Обаче три жокера плюс "роди ме, мамо, с късмет" и ето ти 5 хиляди.

# 743
  • София
Момчето знаеше за Юън, браво за което. Явно е филмов фен.
5000 лв. са му много (френски момче, френски, велик роман), но честито да му е. Отговори сам на 2 въпроса след 500 лв. + 3 жокера = 5000 лв.
Иначе сравнително редовно взимат по 2000/3000, в зависимост от това дали ще са само с трите жокера или с 1 верен + жокерите.

Вторият участник как може да не знае, че кулата в Пиза е камбанария, тц тц. Късмет със Сун Дзъ.
Змии са крайтовете. Пущиняци.

Ники Кънчев след тази седмица: 69:2

# 744
  • Пловдив
На героите на Толстой френският хич не е само някоя и друга дума, за произношението не знам. Wink

# 745
Ох, да ви кажа аз като съм чела Ана Каренина и Война и мир нищо не си спомням от тях, камо ли за френския. Ама ги четох насила, защото трябваше, грам не ми харесва Толстой. Та въпреки, че съм изчела вагони с книги, ако ми се падне нещо такова и аз ще се излагам.

# 746
Руският елит не само че е говорил на френски,но дори мъчно е разбирал и говорил на руски език. Руският език е бил за народа.

# 747
Магадаскар - Кънчев се заяжда Grinning

Ревюистката на бг автори изключи Радичков като автор на Ние, врабчетата.

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 20:47 от pppqqq

# 748
35не беше ли елитно? Йордан Радичков се учи в начален курс

# 749
Дяволското гърло

Общи условия

Активация на акаунт