СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 9 - Наближава заветната цел - 100 точки по МАТ и по БЕЛ

• 30 675
  • 780
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Профилиращите предмети и техните комбинации са нормативно определени за всеки профил. Балообразуващите предмети от свидетеството за основно образование - не са. Тях си ги определя училището. Да, логично е разбира се, за балообразуващи да се взимат оценките от свидетеството по обявените профилиращи предмети. И когато 125 беше решило профилиращите предмети да са биология и физика /в противоречие с нормативната уредба/, логично е избрало като балообразуващи да вземе оценките по биология и физика от свидетелството. Сега, при променените профилиращи предмети, физиката виси. Но явно са решили да минат по най-безобидния начин, защото профилиращите предмети се сменят само с решение на Педагогическия съвет /защото не ги бяха обявили в ДПП/, а за да променят балообразуващите, трябваше да променят и вече утвърдения ДПП, защото те са посочени в него. То и аз така бих направила. Иначе - нов ДПП, нова заповед на министъра, ново публикуване на ДПП и хората щяха да изпаднат в паника какво точно е променено. Пък и вече сте си накупили справочници. Joy

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 13:47 от sanaka

# 76
И сега, който си е купил книжния справочник, ще остане приятно изненадан накрая

# 77
С една дума - мазаляк😂😂😂😂😂!

# 78
С една дума - мазаляк😂😂😂😂😂!
Пълен

# 79
Всичко идва от редица недомислици. Защо профилиращите предмети са фиксирани нормативно, а балообразуването всяко училище може да си го определя както си реши?! Изобщо защо е необходимо профилите да са така "заковани" 5 год. напред?
Колкото повече навлизам в тематиката, толкова повече се убеждавам, че е много прав мой познат, който в 1-ви клас ми каза "Ти ще видиш какъв ужас става по-нагоре". Изобщо не разбрах какво ми говори тогава, всички сме минали през училище все пак, но в 7-ми клас ми става все по-ясно...

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 18:26 от Mur

# 80
  • В Космоса
Когато изречението е сложно съставно и в него има сложно съставно сказуемо, то не се ли брои като 2 прости изречения в състава на сложното изречение? 🤔

СГС се брои за едно сказуемо, ако има 2 изречения в сложното съставно, то тряба да има 2 сказуеми, които могат да са сказуеми, СИС и СГС.
В сложните изречения, освен сказуемите се определят и връзките със съюзи: съчинителни, подчинителни и запетаи...така се открива какво по състав е изречението.

Пример;
Искам да знам - не е СГС, отделени са двете сказуеми с подчинителен съюз.
Мога да открия - е СГС...

С този пример ме заби, за мен са еднакви и са СГС - и в двата случая има подчинителен съюз "да", който свързва двете сказуеми.

Скоро и аз се чудех и Тета ми постна ето това:

# 81
Аз мислех да пиша 125-то заради физиката.

# 82
  • София
В 138-мо и в 31-во математическите паралелки са с информатика нали? Тогава за цяла София няма паралелка с физика като гарантиран профил освен в двете математически гимназии и в 73то.

# 83
Моето дете точно заради това отказа и дума да се отвори за 31во, именно защото е с информатика. Толкова чак да я ненавижда тази информатика, а математиката обожава.

# 84
И дъщеря ми предпочита математика в комбинация с физика. Но физиката сякаш не е "много предлаган", а и искан профил.

# 85
Физиката е много тежък профил, учат се страховити неща, решават се отвратителни задачи и малко деца го записват, още повече, че малко деца се решават да учат физика като висше. И от там се предлага комбинация математика с информатика по-често. Защо няма комбинация математика с география в повече училища не мога да разбера.

# 86
География с математика има в НПМГ, както стана ясно няколко теми по-назад от миналата година...

Не зная дали има други с такава комбинация? Моля, ако имате инфо да споделите:)

# 87
  • София
Има, как! Като 3-ти и 4-ти профил Математиката се комбинира с География и в двете английски, сигурно и на други места. Не знам защо се концентрирате само в 1-вите два профила.

# 88
  • у дома
Има, как! Като 3-ти и 4-ти профил Математиката се комбинира с География и в двете английски, сигурно и на други места. Не знам защо се концентрирате само в 1-вите два профила.
Защото първите два са задължителни,а какво ще предложи дадено училище за 3 или 4 пп след три год. никой не може да е сигурен...

# 89
  • София
Освен ако се осъществят плановете на правителството, да се влиза само с математика в икономическите университети, география и математика ще вървят заедно още дълги години.

Общи условия

Активация на акаунт