Пъпчето му падна деня след като се прибрахме и веднага имаше малко гной. Просто като го съблякох след родилното и се държеше все едно на конче, много ме беше страх тогава да го преобувам и обличам, на следващата сутрин като му махнах бодито и то се беше откачило, но имаше мъничко гной, на следващия ден идва педиатърката вкъщи. Казаха ни да го пръскаме с Оксикорт след всяко почистване със спирт. За 2-3дни се затвори напълно.
Вече си го къпем в подложката на ваничката, много е доволен и спокоен.
Жълтеницата му беше много слаба, но все още леко жълтее нагоре. Педиатърката каза, че е почнал да се чисти - започвало се от крачетата/стъпалата и последно се чистели личицето и очичките.
За буденето за хранене - събличам го, за да не му създавам предпоставка за сън, че като му е топличко и заспива. Пощипвам го, понякога просто се буди. Ленив е, отново казаха, че е нормално за новородени с жълтеница и от това, че лесно се измарят да сучат още. Основно му поиздърпвам гърдата и тогава започва да суче енергично и да си я дърпа. Прави същото и на шишето, ако му го дръпна леко и бързо започва да суче отново.
През деня яде на 3 часа, вечер на 4, но коликите са му кошмар. Засега е качил около 600гр от изписването т.е за 2седмици.
За коликите никакви капки не му помагат, гърчи се и плаче с часове. Единственото, което го успокоява поне малко е затоплена торбичка с гроздови семки на коремчето, и да го гушна поизправен с торбичката подпряна на коремчето. Продават и коланчета, в които може да се вкара и да я придържа. Така се успоява най-много и успява да позаспи. Две вечери вече спи от 1 до 5 и нещо, което си е цяло постижение, но по-предната вечер до около 6-7 не беше мигнал от плач, а коремчето му "пукаше" много, превиваше се, накрая като се поуспокои и поуспя да попръцне и заспа.
Та като изключим последните две вечери, то нощем не спим много, но взех да свиквам. След като го накърмя го поема баща му да го поуспокоява, за да мога аз да подремна мъничко, което на фона на плач не е винаги успешно.
Вкъщи го обличаме основно с гащеризонче с дълъг ръкав, все още не го оставям само по къс, но в хола е хладно при нас. Навън му слагам и по едно боди потник отдолу, защото подухва, а още ми се струва малък да го поразсъбличам вън.
На нас приятели му подариха също Ergobaby Embrace за изписването и мисля да питам и дали е удачно вече да го слагам там, за да мога през деня поне до магазина да ходя, че не ми се влачи количка до там, а и в кварталния не може да се влезе с количка, че е едно тясно коридорче метър на метър, а като влезеш в магазина е с тесни щанфове, че двама души едвам се разминават, а е на горната уличка. Няма смисъл да се мъкне количка до там + да я оставям отвън, да го нося на ръце и т.н, та слингът ще ми върши чудесна работа. Направо ще питам и приятелка, че тя ползваше същия.