Десетокласници 2025/2026

• 25 291
  • 576
  •   1
Отговори
# 525
  • Някъде там...
bistra_Dim, дъщеря ми е в Arc Academy, виж дали те устройват. Онлайн са курсовете, нашето е изцяло на английски. На дъщеря ми засега много й харесва. Не е никак евтино обаче...

Относно профилите, при доста деца се променят желанията след 7 клас, особено като се сблъскат с по-интензивно и задълбочено изучаване на някоя наука. А учителите ако не им допадат или не успеят да ги запалят, ситуацията още повече се усложнява. За жалост не мога да ти помогна със съвет, но се надявам да успеете да решите някак задачката.

# 526
Профилите бяха едно от нещата, които харесвах на 22-ро, защото се влизаше само с език и сега в 10-ти клас избират какво искат. За съжаление, разбирам, че от тази година и в него вече профилите са предопределени още при приема. За доста случаи знам - само и само детето да е в конкретно училище, е записано в паралелка с профили, които изобщо не са му на сърце.

# 527
За съжаление профилите в този им вид са сметки без кръчмар. Още по-лошото е, че в седми клас деца и родители /в повечето случаи са вторите/ избират не само двойката задължителни профили, но трябва да се ориентират и в това да не се случат особено големи щети при планирането на висше образование.
Онова министърче с костюмчетата от детмаг нали пускаше кьорфишеци, че ще има възможност да се променят профилите?

# 528
bistra_Dim, дъщеря ми е в Arc Academy, виж дали те устройват. Онлайн са курсовете, нашето е изцяло на английски. На дъщеря ми засега много й харесва. Не е никак евтино обаче...

Относно профилите, при доста деца се променят желанията след 7 клас, особено като се сблъскат с по-интензивно и задълбочено изучаване на някоя наука. А учителите ако не им допадат или не успеят да ги запалят, ситуацията още повече се усложнява. За жалост не мога да ти помогна със съвет, но се надявам да успеете да решите някак задачката.

Жабче, харесахме Arc Academy на едно изложение за образование преди две години, после отворените врати бяха много впечатляващи. Записах ги на два различни курса през лятото, от рисуването момичето ми беше много доволна, но не продължи да рисува с Photoshop. Момчето ми от гейминг курса-не,  изненада ме като каза, че е очаквал да научи повече. Поздравления за стипендията на вашата дъщеря.

Профилите бяха едно от нещата, които харесвах на 22-ро, защото се влизаше само с език и сега в 10-ти клас избират какво искат. За съжаление, разбирам, че от тази година и в него вече профилите са предопределени още при приема. За доста случаи знам - само и само детето да е в конкретно училище, е записано в паралелка с профили, които изобщо не са му на сърце.
Да, избора на тази паралелка беше като компромис заради езика и спокойно училище сравнително наблизо.
Поначало се целехме в професионални паралеки, за които дори да излязат места сега също е късно и трябва да се държат приравнителни изпити по специалните предмети.

Като близнаци до гимназията не са били в един клас, всеки имаше своя свят. Сега и това, че са заедно ги затваря.

Благодаря за мненията, искам да насърча повече хора да споделят. Очаквано е тук да пишат хора, които са спокойни за децата си, но именно другите имат нужда от помощ и подкрепа.

# 529
  • София
Следете за свободни места и пробвайте навсякъде, където би било ок да са. Приравнителните изпити могат да се вземат.
Ели не се чувстваше добре в предишната си паралелка и от тази година е в друго училище. Попадна на страхотен клас и засега е много доволна от децата. Повечето учители също ги харесва също така.

П.П Между другото близначките ги разделих аз пък след 7 ми клас, дотогава бяха заедно и двете бяха по-доволни така. В момента са вече първи курс, едната в чужбина, другата тук.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 14:09 от Aila

# 530
  • София
Здравейте,
Попадали ли сте на помагала по математика за НВО 10 кл с новите тестове с добавени природни науки и на кое издателство?

# 531
Аз не мисля да се готвим за това НВО(т.е аз няма да поощрявам такава дейсност, ясно че ще стане каквото девойката си е решила). В училище е достатъчно нивото. Каквото такова.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 20:27 от peppia

# 532
На родителската среща дори и не стана въпрос да се придава значимост на това НВО. Ако случайто се бил появял някакъв читав сборник, свързан с формАта, щели да видят дали да се препоръча на децата.
Сега си спомних, че и в четвърти клас госпожата им не ги напрегна. И понеже тогава минаха в отсъствено обучение, ги успокояваше, че ако се проведе, тя вярва в тях и че са подготвени добре.
 Бистра, ако не бъркам училището, навремето психоложките там бяха едно от предимствата му. Не правят ли някакъв мониторинг? Пари по програми се усвояват. Поне да се върши нещо.

# 533
И при нас нищо не се споменава за тези НВОта нито на родители, нито на ученици. Никой не се е впрегнал за тях. Не мисля и аз да го правя.

# 534
  • София
Питането ми е, защото при нас математиката е голяма греда от към преподаване и учители и затова...

# 535
При нас математиката също е греда. Но нека това си бъде проблем на МОН и системата им. Каквото са преподали и организирали, това ще видят като резултат. Нито предметът, нито резултатът от това НВО при нас трябват за нещо.

# 536
А при нас по математика е доволна от преподаването, харесва си учителката, добре обяснявала.  Ама по БЕЛ явно изискванията ѝ са завишени, че аз не мога да преценя, не съм виждала какво правят там. Ще видим резултатите на НВОто. Тъкмо ще сверим часовниците, че са училище с претенции и да видим колко от резултатите им са дело на самото училище.

# 537
На бг учебник има. Мисля, че там са два типа, едно за текуща работа и едно с примерни финални тестове.

# 538
И при нас с математиката нещата не са както трябва. В час се решават задачи само от учебник, на тестове се дават задачи само от сборник и нещата не са задоволителни. Дъщеря ми започна уроци, защото миналата година с мъки върза 5 за годината. НВО не я вълнува особено, ориентира се вече за оценки за дипломата, въпреки че няма да канидатства с математика, но прецени, че ако и тази година върви така, съвсем ще изпусне края за 11 и 12 клас.

# 539
Никой не го коментира това НВО в нас. Покрай тази тема се сетих за него. В кои училища са тези проблеми с математиката?

Общи условия

Активация на акаунт