Десетокласници 2025/2026

• 30 627
  • 706
  •   2
Отговори
# 690
На мен водещо ми е, че нищо не е на всяка цена. Отиди, учи и се върни също е добър вариант.  Който има желание, намира начин да вземе нужното му от образованието.
Абсолютно съм съгласна. Компенсира се по-лесно или по-трудно, мерак да има Hands Plus1
Няколко пъти вече виждам как компенсацията на по-късен етап води до доста по-добри резултати.

# 691
  • ВАРНА
Супер дискусия се е получила вчера.

Мазаляк жесток е в образователната ни система. Никакъв баланс по което и да е направление. Лично аз чакам метеорит да удари мон и изобщо цялата ни държава.

Слес десет години в бг образователна система, рекапитулацията при мен е следната - част от ми месечният ми доход  + практически целият ми психичен ресурс отиват да минимизирам вреди. И не стига. Надявам се накрая дъщеря ми да излезе от системата с възможно най-малко увреждания.

# 692
Врабец, историците не плащат данъците,  от които ще получаваш като остарееш, нали знаеш?
Хубави са много неща, но икономиката се движи от добавената стойност, а не от държавните дейности (както знаете вие финансистите по-горе).
Нищо против нямам тези професии, обаче друго е това което движи и е важно за икономиката. Държавата трябва да стимулира (някой ден дано) тези специалности които са ключови за стратегическото развитие.

Историците не плащат данъци? От кога това?
И не давали добавена стойност?

Малко да иронизирам и ще ви пусна от вашето произведние резултатите(правописът е автенчивен на ChatGPT, явно някой от създателите е пропускал часове по БЕЛ):

Добавената стойност на историците е в това, че те **превръщат миналото в разбираемо знание с значение за настоящето и бъдещето**. По-конкретно:

1. **Критично тълкуване на източници**
   Историците не просто събират факти, а оценяват достоверността им, контекста и пристрастията зад тях. Това предпазва обществото от митове, пропаганда и опростени разкази.

2. **Контекст и дълбочина**
   Те показват *защо* и *как* са се случили събитията, а не само *какво* е станало. Това помага да се разберат дългосрочни процеси (държавност, конфликти, идентичности).

3. **Уроци за настоящето**
   Историческото мислене развива умението да се разпознават модели, последици от решения и рискове от повторение на грешки.

4. **Колективна памет и идентичност**
   Историците оформят балансиран разказ за миналото, който подпомага общественото самопознание, без да изпада в идеализация или демонизация.

5. **Гражданска култура**
   Те допринасят за информиран обществен дебат, като поставят актуални теми (национализъм, демокрация, права) в историческа перспектива.

6. **Приложна стойност**
  Историците работят в образование, културно наследство, музеи, медии, архиви, политики за паметта, дори в бизнес и публични институции (анализ на риск, институционална памет).

Накратко: **историците добавят стойност, като дават смисъл на миналото и инструменти за критично мислене в настоящето**.

Е точно критично мислене и изобщо мислене липсва. История, география, социология, политология, етика не са държавни дейности, а спектър от образованието, което подпомага икономиката. Ако резнеш всички тези науки, икономиката ще рухне. Да се стимулират само едни специалности, а да се неглижират други е недалновидно и малоумно именно за икономиката. Пример - медицинските сестри също не дават добавена стойност за икономиката по смехотворната горна логика, но здравеопазването ни вече издъхва без тях, защото навремето се стимулираха САМО IT-тата дори на база преквалификация и подобни, та средната възраст сега на медицинските сестри е над 50 години и има недостиг от над 30 000 сестри. Икономиката е симбиоза не само от печелившите процеси, а от всичко, което води до крайния резултат. Това знаем ние финансистите. Wink

# 693
защото навремето се стимулираха САМО IT-тата дори на база преквалификация
След тази безмислена логорея само ще попитам кой според теб ги "стимулираше". Държавата? Образованието?
Тази върла ненавист към бранша, който води икономиката нагоре ми е дълбоко необяснима.

Да обяснявам ли защо износът за услуги(IT) директно стимулира икономиката?

Ако бяха заводи за оръжие със сигурна, че бг-мама щеше да е по-благосклонна. Ама не - ITто е виновно, че няма сестри.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 12:23 от peppia

# 694
  • София
Разбира се, че не е "виновно" IТ-то. Но и най-технологично развитата държава ако е управлявана от диктатор а ла Хитлер, който е демократично избран. защото хората са подвластни на манипулации понеже отказват да мислят критично, рискува да затрие държавността си и животите на милиони хора... Така дали е по-ясно защо е важно да се изучават социални науки като история и философия?!

# 695
Защо ненавист към ИТ бранша? Нито в живота, нито в темата има такова нещо.

Просто в темата от вчера насам се пишат постове с подценяване, пренебрежение и почти обиден тон към сфери като филология и история, та от там си върви разговорът.

# 696
Разбира се, че не е "виновно" IТ-то. Но и най-технологично развитата държава ако е управлявана от диктатор а ла Хитлер, който е демократично избран. защото хората са подвластни на манипулации понеже отказват да мислят критично, рискува да затрие държавността си и животите на милиони хора... Така дали е по-ясно защо е важно да се изучават социални науки като история и философия?!
Имаше един виц - ама вие защо биете негрите.
Не съм казала, че не трябва да има държавни дейности. Държавата трябва обаче да стимулира стратегически важните области - развойни, научни и там където има специалисти, където сме конкурентни на чуждите пазари. Иначе ще останем на същото ниво на което сме - ще въртим едни и същи пари в икономиката и няма да се мръднем.
Всичко тръгна от - защо МОН ще стимулира СТЕМ - те затова.

# 697
Имаше един виц - ама вие защо биете негрите.
Не съм казала, че не трябва да има държавни дейности. Държавата трябва обаче да стимулира стратегически важните области - развойни, научни и там където има специалисти, където сме конкурентни на чуждите пазари. Иначе ще останем на същото ниво на което сме - ще въртим едни и същи пари в икономиката и няма да се мръднем.
Всичко тръгна от - защо МОН ще стимулира СТЕМ - те затова.
Това за логореята ще го подмина. Доста арогантно, както и цялото присъствие по темата. Включващо и отвратително пренебрежение и подценяване, присъщо на някои касти хахахах.

Я дефинирай "държавни дейности"!!!! ахахахха

Кой определя кои са "важните и стратегически" дейности? Т.е. да разбирам ли, че искаш и тези дейности да станат част от държавните, щом призоваваш за стимулирането им от държавата. Simple Smile

Разбира се, че трябва да се стремими към добавена стойност в икономиката ни. Но за да се стигне до това е имало една симбиоза от науки, процеси, хора, които включват всичко, за което се изказваш с такова пренебрежение.

А сега да ти кажа, че малка държава, като България трябва да мисли далновидно и да не стимулира само един сектор. А да диверсифицира и използва умно и природния, и човешкия си потенциал. Защото днес едно е на пика на популярността и носещо пари, но утре ще изчезнат хиляди професии и типове бизнеси, защото са заменени от машини. И накрая човекът ще остане там където не може да бъде заменен от машина - а именно да мисли логично, емпатично, човешки и да взема човешки, често нелогични за машината решения.

Абе в центровете за анализ на данни има топ социолози, психолози, политолози. Само това ще ти кажа. Пък ти си живей в ограниченото ти мислене.

МОН са пълни малоумници без никаква мисъл, стратегия и цел. STEM уж се стимулира поне от 15 години. За това време частните уроци стигнаха неимоверни висоти, а истерията към математика и СМГ е някакв ужас. Ще осакатят една част от образованието, защото нямат никакво мислене и въображение. Вместо да се съсредоточат върху причините...

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 12:49 от Аncy

# 698
Много сте нежежили темата неделно Simple Smile. Според мен голям проблем на нашата страна е, че не инвестират фирми, не се произвежда продукт, който да се търгува навън (ИТ-то вече отива в Индия) и се теглят заеми (данъците ни растат). Друго МОН, ПОН и т.н е просто резултат.

# 699
  • София
Преди време бях попадала на едно меме с жена, която казва "Не искам AI, което да рисува картини, пише разкази или романи, композира песни вместо мен. Искам робот, който да чисти, подрежда и готви вместо мен"...
Подозирам, че в ерата на AI, точно тези професии ще станат доста ценни.

# 700
Държавата трябва да инвестира в STEM толкова, колкото STEM е пропорционално част от системата на една здрава и пълноценна икономика. В момента не ми се рови за данни, защото си говорим общи приказки и не сме на заседание на министерски съвет, но ако в нашата обществена система имаме нужда от 15% земеделци и животновъди, 3% здравен персонал (мед. сестри), 20% хора с хуманитарен профил (преподаватели, учени, музейни работници, всичко там) и примерно 20% хора със задълбочено образование по STEM методологията (измислям си процентите), значи държавата така трябва да разпредели и ресурсите в образованието.
Проблемът, който се вижда, е че това не е така.
МОН имат фиксация в STEM. Това е. Разпределението е непропорционално, хуманитарните науки са ощетени. Можем и да не ги коментираме МОН, защото там оправия няма. Но можем и да ги коментираме. Може пък някой от МОН да чете бг-мама и да си води записки Smile

# 701
  • София
Мисля, че МОН са така фиксирани в STEM предметите заради изключително ниската успеваемост там, но според мен са сбъркали инструментите, с които се опитват да повлият на този показател.  Инвестират значителен ресурс в техника и оборудване на STEM кабинети, в които значителен процент от преподавателите не знаят какво да правят, а някои кабинети ги отварят само при височайшо посещение...
Манталитетът ни е сбъркан, но според мен лека полека това ще се промени с поколението на нашите деца.  Наречете ме непоправим оптимист, но предпочитам това пред вайкането.

# 702
  • София
Аз без да искам да се включвам в "спора" бих споделила опита ми с този STEM и споменатите хуманитарни предмети.
STEM кабинета по математика в училището на сина ми се отключваше, само когато идват от телевизията, като това го сподели  едва когато си тръгвахме от училището след 7 клас. Учителят пък по биология заяви, че не можел да чисти кабинета след всеки клас изяждали му от междучасието и затова не правеха упражнения там. Дано в другите училища да се ползват по-активно.
Отскоро търся допълнителни занимания за другото дете тип кръжок/клуб (не школа за НВО) по литература и история и до сега съм попадала само на няколко по литература и един по история за София, но затова пък школите по мат и тази ментална аритметика са поне 10 в района и така ...

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 15:26 от Kylie

# 703
Никаква ненавист няма към IT-тата, даже напротив, аз лично от 5 години ги уча на английски в 11 и 12 клас Wink. Яд ме е на недомислиците от високите етажи, тук много хубаво дават пример мамите какво се случва със СТЕМ-центровете по училищата, за които се наляха толкова много пари, каква истерия е да се влезе в МГ след 4 и 7 клас, а после какво разочарование е например, че часове по Химия не се случват (да, в МГ-то на сина ми) и т.н.

Има една много хубава книжка на Оруел - 1984, в която има забележителна мисъл - "Който владее настоящето, той владее миналото...който контролира миналото, той контролира бъдещето". Толкоз по въпроса колко е важна историята и как ни се поднася!

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 16:15 от BoeL

# 704
Отскоро търся допълнителни занимания за другото дете тип кръжок/клуб (не школа за НВО) по литература и история и до сега съм попадала само на няколко по литература и един по история за София, но затова пък школите по мат и тази ментална аритметика са поне 10 в района и така ...
И това в София. А сега си представи един доста голям областен град, в който имаше един "кръжок" по творческо писане към ОДК, друго даже и платено в тази сфера няма, и го затвориха, че нещо не се хареса на директорката на ОДКто, но пък има 4 кръжока, свързани с различни програмирания - от създаване на игри, през сайтове, през програмиране на точно определен език, та не знам до какво още. А какво остава в по-малките населени места. За късмет подобна школа се организира в гимназията.
Хуманитарните науки не пречат на СТЕМ направлението, нито математиката пречи на литературата. Двете могат много добре да си съжителстват, ако има добри преподаватели, които да запалят искрата. Най-добрата учителка по литература до момента на дъщеря ми беше в МГ в 5-7 клас. Тя я научи да вижда отвъд написаното, между редовете и да разсъждава като аргументира мнението си, ами много полезно умение и в часовете по математика. Логиката на математиката пък се прехвърли в изучаването на чужди езици, няма да коментирам за философията и особено частта ѝ логика, прехвърлена към математиката. Още от древността хуманитарните науки си вървят ръка за ръка с така модерното сега стем. Това противопоставяне на двете направления не е от полза за никого. Дискусията тръгна от това, че МОН предлагат стипендия за лауреати от международни олимпиади в стем направлението, а моето мнение е, че въпреки че това е стъпка напред в правилната посока, те много добре знаят, че от тази програма ще се възползват 1 до 2 "деца" максимум. Но имаме национални олимпиади и да станеш лауреат на наша олимпиада също не е толкова просто пък било то и на олимпиадата по история или философия. Тези деца е много по-вероятно да останат в България и е добре да се помисли и за тях, защото те не са положили по-малко усилия.

Общи условия

Активация на акаунт