Инсулинова резистентност - тема 4

• 44 215
  • 1 283
  •   1
Отговори
# 1 215
С какво очакваш да ти помогне лекарството?Ти беше и на Оземпик ,нали?

# 1 216
С какво очакваш да ти помогне лекарството?Ти беше и на Оземпик ,нали?

Да ми намали малко апетита очаквам.

Да, бях на Оземпик, който в началото ми действаше, но след няколко месеца доктора ми не предприе да вдигне дозата. 0,5 спря абсолютно да ми действа и кг тръгнаха пак нагоре. Реших да не продължавам да го приемам, след като не действа...........

Като цяло аз не мога да си обясня как въпреки ограниченията, килограмите ми не помръдват. Все пак съм спряла изцяло ориз, картофи, тесто, хляб - 1 филия Живена на седмица не я броя. Сладкиши никога не съм консумирала прекалено. Сега, ако ми се дояде сладко, ще си взема парче черен шоколад.  
Дори плодове вече се стопирам да консумирам.
Никакви подсладени наппитки не пия. Спрях изцяло бира, която по принцип обичам и допреди година съм си позволявала. Вино си позволявам примерно веднъж седмично.  Никога не съм пиела друг алкохол.

Разбрах за междинните хранения, но все пак не изяждам количества, така или иначе.......
Все си мисля, че с такива ограничения би трябвало да се помръдва на кг. Тук говорим за месеци.

Нали все се казва - спри сладкото и хляба и ще свалиш?!?!?!

И айде сега, ако трябва да давам пълен отчет - преди година ми беше диагностицирана ИР. Тръгнах от тегло 74кг. Свалих 7кг с Оземпик. Но когато изгуби действието си, започнаха да се връщат обратно кг. В момента съм 70кг от месеци насам. Но аз никога не съм била толкова кг и не се чувствам комфортно. Друг е и въпроса за самите показатели - това, че не свалям въпреки ограниченията, че вдигам едва ли не от поглед, че имам апетит... това ми говори, че показателите на инсулина ми не са ок..........
Последно изследвах март и бяха по-високи от началото.
Мислех си с хранене да успея да променя нещата, но явно не успявам.
След седмица - десетина дни мисля да си пусна нови изследвания и да търся нов лекар.

Последна редакция: вт, 25 ное 2025, 16:12 от utro77

# 1 217
Междинните хранения са най-лошото при ИР.
Трябват големи паузи, не често хранене.
Чай без захар много подтиска апетита.

# 1 218
Според мен количествата храна са ти малки и месото със салата е по-скоро салата с месо.Може да помислиш в тази посока.Доколкото съм ти чела постовете  имаш и дефицити да попълваш.

# 1 219
Според мен количествата храна са ти малки и месото със салата е по-скоро салата с месо.Може да помислиш в тази посока.Доколкото съм ти чела постовете  имаш и дефицити да попълваш.

Специално на обяд не са ми малки количествата месо - примерно пилешка пържола, пилешко бутче с плешка, две шишчета - такива са порциите. Аз казвам вместо варени картофи да ми сложат само салата. Определено дори ми идва вповече месото на обяд.

Както и да е, ще видим на новите изследвания скоро...........

# 1 220
Добре де, лекарство да ти подтисне апетита, ама ти казваш че не си гладна всъщност когато ядеш тия подхапвания... Та, нещо дето лъже гладен човек че не е гладен, дали ще помогне? Те от главата ти идват, а не от глад.
И не е до количествата, нито до тоя малоумен съвет как като спреш сладкото и хляба и ще си топ. Не и в тая тема, както виждаш, иначе съвета всички сме го чували по много пъти. Да, хляб и сладко не трябва да има, но това не стига.

# 1 221
Утро и движението е много важно, ако не ти се спортува, поне се опитай да вървиш, колкото повече км, толкова по добре. Друг трик - малко след ядене десет клека, повярвай работи!!!

# 1 222
  • София
Преди месец при изследвания за фертилност се оказа, че имам инсулин на гладно 8,06 и глюкоза 4,85. Взех мерки веднага - намалих междинните похапвания, ограничих бързите въглехидрати,  увеличих крачките, поднових фитнеса. Но аз по принцип съм с поднормено тегло (към днешна дата BMI 17,7) като за този месец свалих 1 кг и нещо,  а не искам да губя кг. Моля ви дайте ми съвет как да са храня балансирано, така че да кача малко кг, но да вкарам в норма И.

Последна редакция: вт, 25 ное 2025, 17:45 от Restless

# 1 223
Restless,

Ядки, повечко мазнини (масло, сметана, авокадо, маслини и подобни полезни мазнини), мазно месце, така че увеличиш калориите, но не за сметка на въглехидрати

# 1 224
А ядеш ли достатъчно? Не е въпросът само да се махат неща от менюто, човек не бива да е все недохранен, дори и да има излишно тегло.
Този инсулин не е и толкова висок, вече не знам колко ти го искат да е и какви други съображения имат лекарите ти.
Движение също трябва да има, особено ходене плюс нещо малко по-силово, а не тичане като хамстер в колело. Активните мускули са по-чувствигелни към инсулина.

# 1 225
  • София
Моята репродуктивна лекарка изобщо не коментира инсулина ми, но аз знам, че трябва да е около 4-5, затова на своя глава въведох промени в начина си на живот. Дали се храня достатъчно - изглежда не, може би трябва да следя храната си в някоя апликация. Иначе се опитвам да не пропускам основните хранения, например закуската ми е кисело мляко с боровинки и белени бадеми или омлет със сирене и маслини, или пълнозърнеста филия с масло и сирене.

Интересно, че миналата година инсулинът ми беше 4,6. Чудя се откъде дойде тази почти двойна промяна.

# 1 226
Моята репродуктивна лекарка изобщо не коментира инсулина ми, но аз знам, че трябва да е около 4-5, затова на своя глава въведох промени в начина си на живот. Дали се храня достатъчно - изглежда не, може би трябва да следя храната си в някоя апликация.
Според мен инсулина ти си е добре. За мен всичко под 10 е добре. Не се ограничавай излишно, други задачи те чакат...! 🥰 Просто избягвай бяло брашно и захар. Не ти трябва пълно спиране на ВХ, страда щитовидната, а тя е важна за забременяването!

# 1 227
Утро, всичко е до мозък и мислене. Да, звучи тъпо, ама е така. Много ръти съм писала “моята история”. Спираш всичко от раз, което не е ок. Такива междинни хранения и ти знаеш, че не са ок и казваш “на тоя етап толкоз, значи ми трябва хапче”. Не се примирявай, че някакви парчета шоколад са по-важни от здравето ти, от външния вид и самочувствието.

Аз сега силна-вилна говоря, на и на мен си ми беше много трудно, лутах се. Някой писа в една от двете теми, че НВ-ВМ е супер за хора, на които не им се готви, а същевремнно има и много различни рецепти и можеш и да се помотаеш в кухнята. Има и рецепти за десерти най-различни.

Това, което мога да ти препоръчам, разбира се отново съвет - да ядеш 2 пъти на ден (или три пъти със закуската), ама стабилно. След това, понякога едно десертче (ама домашно, режимно). Ама да си се наяла много добре. После една бутилка до теб и като ти се дояде това междинно - пиеш вода. 😆 Това не съм го правила, но моя приятелка каза, че много работа. Ангажирай си ума през това време, за да не мислиш за храна - хоп то ще дойде време за вечеря. Вечеряш си пак стабилно. Пред телевизора един чай и толкоз. Сега, ако съм аз - ще сменя стоенето пред телевизора, щом имам навик да ям пред него задължително. Взимам книга или нещо друго там правя.

Хората сме различни де, всеки си преценя, на не се отказвай и не се примирявай, че тия междинни не можеш да ги махнеш и само хапче ще ти помогне. Можеш да пиеш и добавки с хубав състав и оптимално количество от витамин/минерал вътре - това също подобрява ситуацията. Дано се пребориш, защото борбата с храната и апетита си е тежка и напълно те разбирам.

Restless, изследвала си предполагам хормони, ЩЖ пълен пакет и т.н. Бих те посъветвала да махнеш всичко в опаковка и да се фокусираш върху естествена сезонна храна. Намали въглехидратите - те така или иначе не помагат за забременяване. Махаш боклуците, с разни малтодекстрини и глупости вътре, бяла захар и брашно. Това като един доста повърхностен съвет.

# 1 228
А, никакво отказване. Трудности всички сме имали, ИР така да смачква човека че всичко става трудно... Всеки различно нищо го спъва но рядко тръгват чак гладко нещата от раз. Проби, варианти - докато стане.

# 1 229
Здравейте,
Преди няколко месеца ми поставиха диагноза ИР. Ще ви споделя при мен какво действаше в началото за сваляне на кг- ходенето. Известно време покрай хоум офиса водих заседнал начин на живот. Когато осъзнах, че трябва промяна, а и килограмите вече ми пречиха започнах да правя средно 10хил крачки. Понякого и доста повече. Опитах се да не се храня поне 3, 4ч преди сън, намалих и порциите, спрях сладкото. По този начим свалих около 10кг за 6м някъде.
Напоследък започнах по-малко да се движа, хапвах сладко и не мърдам.

Общи условия

Активация на акаунт