Инсулинова резистентност - тема 4

• 34 598
  • 1 128
  •   2
Отговори
# 240
Провери им и срока на годност на лентите, както и се увери че батериите са сменяни скоро - не че не може и от самия апарат да е но тези неща също могат да се отразят на измерването.

Верчето, щом вече си видяла да имаш такива проблеми, плодовете по принцип не са добър избор. Говоря за сладките плодове, а не за домати, краставици и прочие дето повечето даже ги мислят за зеленчуци.
Евентуално по шепа дребни плодове (берита) - ягоди, малини, къпини, боровинки и от сорта, но нормалните сладки плодове просто не са за нас, камо ли за редовно ядене. На днешно време са все сортове които съдържат много повече захари отколкото е нормално. И преди някой да нададе вой за витамините и фибрите - тях може и от зеленчуци да си ги набавим, в сладък плод няма нищо уникално и незаменимо.

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 11:36 от natka

# 241
Това с витамините в плодовете е толкова банално и далеч от истината, че не е истина.
Непрекъснато се говори за витамини, но никой не може да каже кои са те точно и защо не могат да бъдат набавени от другаде.

Най-вече се спряга вит.Ц, но не се отчита фактът, че вит.Ц и глюкозата ползват едни и същ транспортер което значи че при консумация на захар, е необходимо много по-голямо количество вит.Ц което не е нужно иначе. Също  в еволюцията ни сме загубили способността да произвеждаме сами вит.Ц за разлика от други животни, което не се случва случайно и без причина. Но дай да взимаме промишлени количества вит.Ц и после да се оплакваме от оксилатни камъни в бъбреците и да набеждаваме протеините примерно.

# 242
Най-после се наканих и аз да си направя изследване ОГТТ и май официално се сдобих с още една диагноза Anguished Искам да помоля и за вашето мнение за резултатите, че имам час за ендокринолог чак след 2 седмици...

# 243
Ами не е красиво, то още на гладно се вижда че инсулинът е много. Бива едноцифрен да е там, още по-добре и ако е 5-6 но това вече е при доста малко хора. Така де, освен тези които изрично вземат мерки по въпроса. Иначе на днешно време май всеки с под 10 трябва да вика Ура!

# 244
И според мен не е хич красиво. И този висок инсулин не сваля КЗ до базово ниво на втори час докато той самия не е спаднал също. Те хубаво мерят до втори час, на мен ми е интересно какво се случва на трети и четвърти. Жалко че не го изследват.

# 245
Ивета, "честита" диагноза, но пък имаш шанс да предприемеш мерки и по-добре да знаеш, отколкото да си в блажено неведение по този въпрос. Моят максимален (измерен в лаборатория поне) инсулин е бил около 15; не ми се мисли как се чувства човек с 20+, като знам аз как се чувствах тогава. Нещата са поправими, ако предприемеш мерки.

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 19:10 от dolce miele

# 246
И според мен не е хич красиво. И този висок инсулин не сваля КЗ до базово ниво на втори час докато той самия не е спаднал също. Те хубаво мерят до втори час, на мен ми е интересно какво се случва на трети и четвърти. Жалко че не го изследват.

Мерси, че сте толкова деликатни Wink

Днес едва издържах два часа и половина пред лабораторията, не ми се мисли, ако трябваше да изкарам повече часове така...

Долче, аз отдавна подозирах за тази диагноза, но трябваше едва ли не насила да искам от ендокриноложката да ме насочи за това изследване. Добре, че вече има много инфо и човек може да се образова сам и да ходи при лекарите с готови въпроси Simple Smile

# 247
Ами тя и да те насочи, ти пак си го плащаш, това ако си у нас де.
Въпросът е да са спазени всички изисквания че няма как да се прави често.
ИР е основно въпрос на начин на живот, дори и да ти предпишат лекарства, те няма да те "излекуват". От теб зависи да направиш промени и да се задвижиш към ремисия. Което си е добра новина де - няма кой друг да те спре защото не зависиш от други за това.

# 248
Днес едва издържах два часа и половина пред лабораторията, не ми се мисли, ако трябваше да изкарам повече часове така...
Сигурна съм, че не е забавно, но теоритично ми е интересно какво се случва и в следващите няколко часа.
Отделен въпрос е, дали изобщо е необходимо да се прави това изследване изобщо, като само по симптоми може да се определи с голяма сигурност, че положението е ситуация.

# 249
Необходимо е. При мен на гладно всичко е наред. И наднормено тегло нямам. Имах същите спорове с 2 ендо, защо ми е важно да се направи ОГТТ с инсулин, не само КЗ.

# 250
Не ми казвай, че не си имала симптоми.

# 251
Имах висока КЗ, при един от пристъпите в спешното. И реших да пусна изследвания. Обаче този ОГТТ ми го назначиха без инсулин, а покрай високия пулс, ми излезе и отрицателно въздействие на висок инсулин върху сърцето. Затова настоявах. Други симптоми нямам и понеже съм слаба ме убеждаваха, че инсулин не ми трябва. Само на дебели назначавали.

# 252
Не ми казвай, че не си имала симптоми.
Ти какви симптоми си имала?
Аз, честно казано не мога да свържа с нещо конкретно,  а може би просто не съм знаела.

Аз се следя заради баща ми, който имаше диабет 2.

# 253
Главно сериозни хипогликемии.
И аз като Дева бях/съм слаба и никой дори не ми е споменавал инсулин камо ли да ми го изследват. Само ми говореха за ниска кръвна захар и че ми падала много и заради това получавам такива пристъпи, обаче причината не се знаела. Да си нося нещо сладко с мен и като ми стане зле да ям. Това бяха съветите.
Само че аз не съм правила обременяване. Установих, че имам проблем и веднага си коригирах храненето и хипогликемиите като по чудо изчезнаха. После чак разбрах, че имало такова изследване.

Имах висока КЗ, при един от пристъпите в спешното. И реших да пусна изследвания. Обаче този ОГТТ ми го назначиха без инсулин, а покрай високия пулс, ми излезе и отрицателно въздействие на висок инсулин върху сърцето. Затова настоявах. Други симптоми нямам и понеже съм слаба ме убеждаваха, че инсулин не ми трябва. Само на дебели назначавали.
При мен никога не е имало висока захар дори. Здрав хипохондрик направо - ти да видиш.

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 21:49 от Nevermoresleep

# 254
Аз пък като бях станала 100 кила и на 30 години вече ЛЛ вдигаше вежда като ми премереше кръвното, а енергия толкова нямах че направо не ми се живееше... Да не помислиш че и на мен не ми казваха че нищо ми няма? Grinning КЗ излизаше нормална тъй че "само трябва да отслабнеш", това е положението

Общи условия

Активация на акаунт