Инсулинова резистентност - тема 4

  • 23 582
  • 749
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 2 976
Да, при повече захар, се отделя повече инсулин и в такъв смисъм има значение какво се яде. При ИР инсулинът сваля КЗ, даже може да я свали прекалено много. Проблемът е че и високата КЗ и високият инсулин нанасят щети на клетките.
Проблемът при ГИ пък е, че не всички хора реагират еднакво на едни и същи храни + има огромно значение в каква пропорция и комбинация са макросите. От там ГИ е абсолютно безпредметен.

# 736
  • Мнения: 9 694
Признавам си, не бях запозната с наличието на ИИ.
Значи за нас е добре да се храним с храни с нисък ИИ? Правилно ли разбирам?

Наистина данните в интернет са доста оскъдни.
Това, което ме очуди - киселото мляко го дават с ИИ    115 -т.е. по-високо от блял хляб с ИИ   100.
А аз все си мисля, че киселото мляко е ок за моето хранене....

# 737
  • Мнения: 1 569
Да, при повече захар, се отделя повече инсулин и в такъв смисъм има значение какво се яде. При ИР инсулинът сваля КЗ, даже може да я свали прекалено много. Проблемът е че и високата КЗ и високият инсулин нанасят щети на клетките.
Проблемът при ГИ пък е, че не всички хора реагират еднакво на едни и същи храни + има огромно значение в каква пропорция и комбинация са макросите. От там ГИ е абсолютно безпредметен.
При мен обаче не е така.
При мен кръвната захар не се вдига. Но пък инсулинът скача много.
Когато ми правиха обременяването с глюкоза на гладно кр. захар беше 4,22 ,която за първи път я виждам толкова висока ,винаги на гладно е до 3,80.
След изпиването на глюкозата кр. захар беше -4,2 ,а на третият час вече 3,80.
И това с натоварването.
На гладно инсулинът ми беше 7,32 ,след изпиването на глюкозата беше 71,8 ,а на третия час 25,53.
Независимо какво ям ,кръвната ми захар пада. И си мисля ,че аз го усещам много драстично и ми става много зле ,точно за това ,че се движа много и ,че работата ми е тежка физически.
Когато съм в къщи през почивните дни ,нямам проблеми и не ми става зле ,но аз тогава много намалявам ходенето и физическата дейност.

Относно киселото мляко ,в книгата "Глюкозната революция" ,дори препоръчва пълномаслено кисело мляко.
Аз ползвам 2% за протеина и изобщо мога ли да ползвам кисело мляко ако то наистина е с висок ГИ?

# 738
  • Мнения: 24 535
Те поначало и протеиновите пудри не са много за нас... Това нещо е силно преработено и се усвоява много по-бързо от нормално изядена храна и също вдига. Вече при кого колко - едва ли е еднакво.
По принцип храносмилането нормално започва още с дъвченето, не е същото ако просто изпиеш нещо. И отгоре на това вече и подсладители и каквато още химия добавят за цвят, мирис, да не се слепва, да не се разваля и прочие.
Мен шейкове и смутита не могат да ме заситят, независимо от обема - след малко се озъртам какво ще ям Joy За мен храната трябва да се дъвче, иначе все едно не съм яла. На крак ще предъвча някое и друго кюфте или пържола съм ръфала както други ръфат вафла, сварени яйца съм носила готови обелени, всякакви такива. Но да се яде, не да се пие.

# 739
  • Мнения: 9 694
Относно киселото мляко ,в книгата "Глюкозната революция" ,дори препоръчва пълномаслено кисело мляко.
Аз ползвам 2% за протеина и изобщо мога ли да ползвам кисело мляко ако то наистина е с висок ГИ?

Киселото мляко има нисък ГИ, но много висок ИИ, което е важно при нас.

# 740
  • Мнения: 1 569
natka ,съгласна съм ,че протеинът не е храна и ,че ако имам почивка за ям ,изобщо няма да го избера като опция.
Лошото при мен е ,че дори трудно успявам и до него да стигна ,камо ли до нормална храна. Работя в операционни зали и там нямаме почивка. Моята работа не се ограничава само до определена зала примерно хирургична. Моята работа е да бъда в залата в която има операции.
Ние сме 3 колежки ,залите са 6.
Днес имах късмета да бъда в една зала и само от време на време да снова в друга.
Но почти всеки ден се бяга на 2 зали и дори нямам право да вкарвам протеина в залата за да ям. Камо ли лукса да ям нормална човешка храна през работно време.
Когато отивам да вземам пациент ,вземам си шейкъра с мен и "ям по пътя".
За да ме засища ,слагам вътре сварени смлени овесени ядки ,една супена лъжица тахан. В по-голяма част от времето се правят тежки операции ,трябва да си концентриран ,да следиш операцията ,какво се иска от теб.
Натоварено е ,прехвърляме пациенти от операционната маса на носилката ,от носилката на леглото в стаята.
Изтощаващо е ,трудно е ,понякога искам да избягам ,но това е положението.
Харесвам си работата ,не искам да я сменям ,защото най-накрая от много години насам работа от 7-14 ч. и почивам събота и неделя и празниците.
Да ,даваме по 10 дни х 24 часа разположения и си нон стоп на тръни да не се обадят ,но 20 дни когато свърши работният ден ,си свободен.
Години карах по 12 часови смени дневни и нощни.
Убедена съм ,че тази  ИР е от доста отдавна ,просто с това не хранене като хората през работно време го усещам много фрапиращо.
Започнах Берберин от почти седмица и се надявам да помогне поне малко.
Ако не ,докторката ми е изписала Сиофор ,ще започна него.

# 741
  • Мнения: 11 092
Е вие ме убихте. Аз много обичам мляко и си го ям доста. Иначе като вегетариянец то какво излиза, че мога да ям - яйца, салати и котидж сигурно Astonished

# 742
  • Мнения: 1 088
Е вие ме убихте. Аз много обичам мляко и си го ям доста. Иначе като вегетариянец то какво излиза, че мога да ям - яйца, салати и котидж сигурно Astonished
И паста Wink - нисък ИИ - само 40

# 743
  • Мнения: 5 137
mavina1380, от това, което прочетох, имам чувството, че с това темпо някой ден ти ще колабираш до тези операционни маси /да не дава Господ/. Хубаво е, че си харесваш работата, но преди всичко трябва да помислиш за собственото си здраве.

# 744
  • Мнения: 24 535
Съгласна съм с Шарпи, такъв ритъм е далеч от здравословен и все на някъде избива в един момент. В това число и към нашите проблеми дето нищим тук, евентуално. Не че е задължително, но при немалко хора многото стрес и юркане накланят в тази посока.

# 745
  • Мнения: 1 569
Съгласна съм с Шарпи, такъв ритъм е далеч от здравословен и все на някъде избива в един момент. В това число и към нашите проблеми дето нищим тук, евентуално. Не че е задължително, но при немалко хора многото стрес и юркане накланят в тази посока.
Съгласна съм!
Но и мога да кажа ,че аз до сега здравословна работа не съм работила.
От много години съм на такова темпо (в операционните съм от 1 год. и нещо).
Сменила съм много места ,но до сега не съм попадала на по-бавно темпо.

Сега ,ще видя как ,ще се чувствам с Берберин. Като доколкото прочетох ,че трябва да мине поне една седмица за да се види някакъв ефект ,а най-добре месец.
Прави ли се почивка или се пие без прекъсване?

# 746
  • София
  • Мнения: 3 604
Mavina1380, проверете прилошаването да не се окаже кардиологичен проблем 🌸

# 747
  • Мнения: 61 523
Мавина, този Предуктал защо ти е изписан? Магнезий приемаш ли достатъчно и редовно?

# 748
  • Мнения: 2 976
Да, при повече захар, се отделя повече инсулин и в такъв смисъм има значение какво се яде. При ИР инсулинът сваля КЗ, даже може да я свали прекалено много. Проблемът е че и високата КЗ и високият инсулин нанасят щети на клетките.
Проблемът при ГИ пък е, че не всички хора реагират еднакво на едни и същи храни + има огромно значение в каква пропорция и комбинация са макросите. От там ГИ е абсолютно безпредметен.
При мен обаче не е така.
При мен кръвната захар не се вдига. Но пък инсулинът скача много.
Е не е така, но точно така се получава. Панкреасът ти избълва инсулин в отговор на покачващата се КЗ и ти я сваля. Колко високо се е качила е отделен въпрос, но без да се повиши КЗ няма причина панкреасът да отдели инсулин най-грубо казано. Ако не ти се качваше захарта, нямаше и толкова инсулин да произведеш, просто не го виждаш, защото не следиш в реално време какво се случва. Със сигурност може да провериш, ако сложиш един постоянен глюкомер.

# 749
  • Мнения: 8 418
Съгласна съм с Шарпи, такъв ритъм е далеч от здравословен и все на някъде избива в един момент. В това число и към нашите проблеми дето нищим тук, евентуално. Не че е задължително, но при немалко хора многото стрес и юркане накланят в тази посока.
Съгласна съм!
Но и мога да кажа ,че аз до сега здравословна работа не съм работила.
От много години съм на такова темпо (в операционните съм от 1 год. и нещо).
Сменила съм много места ,но до сега не съм попадала на по-бавно темпо.

Сега ,ще видя как ,ще се чувствам с Берберин. Като доколкото прочетох ,че трябва да мине поне една седмица за да се види някакъв ефект ,а най-добре месец.
Прави ли се почивка или се пие без прекъсване?

Това, че досега тялото ти е понасяло този стрес, не означава, че това ще продължава вечно.
С годините органите и системите се изхабяват и вече не работят така, както в младостта.

Този стрес, на който си била подложена дълго време, си има цена.
Провери си и щитовидната, защото често ИР започва/е свързана с неоптимални щитовидни хормони.
Тя е чувствителен орган, който се влияе много от стрес, изтощава се. И оттам се навързват едни ендокринни проблеми по цялата верига.

Общи условия

Активация на акаунт