Инсулинова резистентност - тема 4

• 28 739
  • 995
  •   1
Отговори
# 960
Да не би да ти е малко тая храна? Особено протеините.
И да, движението прави сериозна разлика, дори не говоря за сериозен спорт. Уседна ли много, почвам да изглеждам и да се чувствам не чак толкова хубаво, без да се излагам с храненето ме то при мен отдавна е начин на живот и знам кое работи за мен. Имах такъв период, още оправям щетите от него в момента, бавничко че съм супер несериозна за спорт но разликата се вижда и усеща.

# 961
Опитвам се да спортувам около 4 пъти седмично, но смених работата - още се напасвам с новото място, преди бях и хоум офис, сега не съм така и честно казано все още свиквам с умората и нямам сили след работа да стигна до фитнеса. Правя го от време на време, но нищо общо, когато преди ставах и преди работа тренирах.
Колкото до ядките/изварата и яйцата - присъстват в менюто ми всеки ден, преди броях и калории, които за моята височина и ръст бяха изчислени на около 1400, но както казах нещо не мога да вляза в ритъм и до обяд всичко е окей и нещо след това става и заминава на кино апетитът ми. Та, ако имате съвет за добър ендокринолог - споделете, моля

# 962
Ами яжте като колежките и елате да се похвалите. Така ще сте полезни на другите, които не искат да се откажат от киноата и годжи беритата си. Няма лошо.
Не виждам да пишат много такива обаче. За това и мнението, че НВВМХ е работещата формула генерално е преобладаваща.
Работеща е, но не единствена! Няма нужда от толкова категоричност, всеки има глава на раменете си и преценява.
Чудесно, коя е? Аз за друга не мога да пиша, защото не съм тествала, за това съм категорична. Как да кажа, че нещо друго работи като не знам дали работи.
Къде са тествалите, защо не пишат? Разкази от трето лице не приемам, съжалявам. Достатъчно е, че сме анонимни и всеки може да лъже както му скимне тук.

# 963
Ами аз няколко пъти съм "тествала" с похапване на плодове (череши обожавам), елдичка, уж нисковъглхидратна пастичка, бобови, хлябове от лимец, ръж и не знам си какви чудни брашна, уж много полезни.... Еми в началото няма проблем, ама после с натрупване, пак си се връщат хипотата, внезапните огладнявания и количествата на уж безвредните въглехидрати неусетно се увеличават и увеличават...
Реших да не си правя вече илюзии и да се самозалъгвам, и резултатите са налице, няма разочарования.
Колкото до съвети за ендокринолози - не мога да дам, в живота си не съм правила обременявания, хипогликемиите ми говорят доста ясно какво и кога става. Освен това, знам точно какви съвети дават и какви хапчета изписват.

# 964
Fleur, калории в случая не работи, ти можеш да ядеш в дефицит и да са неподходящи неща. Изморена си от ИР, тя изяжда енергията. Напъни се няколко дни, даже и да не ти се спортува/върви.Още на първата седмица ще ти светне и сама ще търсиш движение. Отделно, че то отнема и нервното напрежение от на работа. Не успокоим ли нервите, каквото и да правим кортизола е висок и той бърка и инсулина.

# 965
FleurÉtoile, дай по-конкретно за храната. Какво точно - дай типично, примерно меню.
Може само с храна, без лекарства да се постигнат отлични резултати. Това е основното. Хапчетата са само патерица. Не лекуват.

# 966
Защо искате да си пускате ново обременяване щом вече имате такова изследване? Иначе аз от моя опит не знам какво друго може да направи ендокринолога освен да изпише метформин и да ви каже диета и спорт. Поне доколкото съм говорила с мои познати, никой нищо друго не ми е казал. Евентуално могат да ви изпишат и оземпик. Вече за дозата на метформина - може и да ви е ниска, но би трябвяло и сегашния лекар като види, че няма подобрение да я вдигне.

# 967
На ендокринолози няма какво да се разчита...те меню няма да кажат, нито по колко спорт. Моята препоръчваше по филия пълнозърнест хляб даже... Rolling Eyes
Глюкофажа също не е панацея, успокояваш се, че пиеш хапчета и си похапваш...не се движиш, резултат няма. Повярвай ми и аз пих малко извистно време...откакто го хвърлих се мобилизирах и напреднах.
И като след обяд прегладняваш вземи си нещо от вкъщи подходящо, не инцидентно от магазина.

# 968
Честно казано и аз дълги години смятах, че без лекарства ще го карам - само с диета и спорт, избягвах нарочно приема на всякакви лекарства. Иначе, не държа да правя ново обременяване, просто не знам по какъв друг начин могат да определят колко ми е зле инсулина и кога. Обременяване съм си правила последно миналата година август.
Като примерно меню (не следя калории в момента):
закуска - малко чери домати (овкусени), около 150 гр нискомаслена извара + две цели яйца
обяд - задължително салата (овкусена), някакво месо (в последно време телешки кюфтета, между 2 или 3) и някакъв въглехидрат - било то 2 пълнозърнести филийки, около 30 гр пълнозърнести макарони. Нещо от този тип
Следобяд като много ми се преяде нещо и да е сладко - около 200гр кисело мляко, слагам какао, протеин на прах и може малко ядки или ако имам останал плод. Понякога си мажа две оризовки с фъстъчено масло и след това хапвам плод.
За вечеря - обикновено като обяда или ако съм успяла да се замъкна до фитнеса, което е рядко напоследък - просто пия протеин, защото е много късно за да ям.
Това е в 'добър' ден, ако съм успяла да остискам до края на деня. Не си купувам храна, всичко си го приготвям вкъщи, но от известно време насам просто не успявам да се придържам към това, което съм си приготвила и наумила, че ще ям и не знам къде е проблемът, къде бъркам. Иначе, не ме разбирайте погрешно, не държа да пия хапчета, нито да правя обременяване и съм сигурна, че наистина биха ми изписала просто метформин, но не знам как да се справя сама в случая и къде бъркам

# 969
Тия пълнозърнести макарони и филиики защо ги ядеш на обяд и вечеря .С три кюфтета и зеленчуци би трябвало да си се наяла. Ето защо огладняваш след обяд...и киселото мляко не е добре...

# 970
Ям ги, защото съм чела, че трябва да имам и въглехидрат към храната, затова и за да не е бял хляб, уж да е бавен въглехидрат (пълнозърнести). Лошото е, че и с тях съм гладна, какво остава без тях Grinning Бихте ли ми казали какъв е проблемът в тях в това хранене? Както и за млякото и ако може да ми дадете алтернатива? Просто не съм наясно защо смятате, че те са проблемите, но приемам всякакви съвети

# 971
Защо не пробваш да махнеш филиите и просто да увеличиш количеството на другата храна. Като не се наяждаш с 3 кюфтета, изяж четири, например. Но и гладът няма как да изчезне като е висок инсулина. Трябва си и малко воля. И да пиеш метформин, то не е някакво вълшебство, да спре да ти се яде, инсулина да ти е топ.. както между другото си мислех аз в началото Grinning

# 972
При всеки различно орязване се налага, докато не пробваш няма как да знаеш. Но сегашното явно не е точно каквото ти трябва, с това и ти ще се съгласиш.
Ако съм аз, щом не се наяждам с толкова, ще изям повече и ще видя как ще е. Сложи пък още 1-2 кюфтета другия път и виж с тях как ще е... За филиите и подобни няма да пиша какво мисля че ще се засегне пак някой.
За някои работи това да имат "от всичко" така съм срещала да пишат тук поне, аз лично нямам около мен някой така да се е оправил. Но има казват че са доволни на Зоната, там нали уж от всичко има, не знам доближава ли се до твоето хранене.
Като не става с едно, пробваш друго. Дай си време и ако и това не е, търсиш трето и така.

А това че точно хлябът те наяжда не е баш така, а за някой с ИР пък още по-малко. Но е трудно за вярване когато си го науми човек. С баща ми водих тая борба с филиите че ядеше по няколко да ядене, гладен щял да остане иначе... Като му казаха че има диабет, взе да може и без тях, гледам че не се е гътнал още от глад. Че и 2та си декара двор работи, на това също не му пречи липсата им. Усещането за ситост не е само от обема на храната а и от вида.

Мда, метформинът явно лекарите така го представят или знам ли. Пиеш и всичко топ. Да, ама не съвсем.

# 973
Ям ги, защото съм чела, че трябва да имам и въглехидрат към храната, затова и за да не е бял хляб, уж да е бавен въглехидрат (пълнозърнести). Лошото е, че и с тях съм гладна, какво остава без тях Grinning Бихте ли ми казали какъв е проблемът в тях в това хранене? Както и за млякото и ако може да ми дадете алтернатива? Просто не съм наясно защо смятате, че те са проблемите, но приемам всякакви съвети
Гладна си защото имаш висок инсулин сега и ядеш и хляб или макарони...нали знаеш като ядеш ВХ той бързо се усвоява и айде пак сигнал за глад. И да вместо 3 изяж 4 кюфтета ако трябва. В 4ч. като ти пригладнее вадиш изварата, ядките...като ти поспадне инсулина постепенно и това огладняване ще спре. Първите седмици ще се наложи да потърпиш по на гладно, но с всеки изминал ден ще става по добре.
Аз ще ям за вечеря три яйца с извара, авокадо, маслини и люта чушка. После ще мина 5 км. В 20,30 се връщам от вървенето и приготвям дрехи и храна за другия ден. Нося само закуска, на обяд по заведенията все има нещо режимно! 😉

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 18:30 от mimi.7299

# 974
Аз си мисля, че доста хора, като тръгнат  да са на режим, драстично намаляват и количеството храна и оттам също идва глад. Не визирам конкретния случай. Но и на мен ми се е случвало - една краставичка, 6 бадема. И после глад. Лично за мен това не е ок. По-добре първо да се наблегне на превключване на типа храна и да си хапваш стабилно и след време ако се прецени да се регулират и количествата. Ама това след като се пресметнат калориите, за да се види има ли реално нужда. Това си е мое мнение. Иначе аз издирвам ресурси и рецепти за вегетарианци. За съжаление на каквото и да попадна все е в другата крайност - веган кето. Мисля да си купя препоръчаната книга Кетотарианство.

Общи условия

Активация на акаунт