След Ковид, локдаун и транспортна стачка за този випуск ДЗИ ще са като закачка - 12 клас - 2024/2025

• 38 756
  • 751
  •   1
Отговори
# 30
Мария, то от толкова у-ща съм сбъркала. Преди малко обяснявах на една приятелка за у-ще в Красна поляна и съм написала по инерция. Попов го знам много добре, че по наше време беше много престижен техникум. Миналата година го завърши приятелско дете и бяхме на изпращането на випуска в у-ще. Що се касае за Стаматов - изобщо не може да ме впечатли. Познавам го още от времето когато беше зам.министър. За съжаление нищо добро не мога да кажа, а глупостите просто ги прескачам.
               Извинявам се на НикиK, че без да искам съм я заблудила.

# 31
Бети, Ред, супер име на темата! Дано я напълним само с хубави новини!

Гледах в новините един синдикалист, който на въпроса ще работят ли на 21.05 и 23.05 отговори, че първо мислели да работят, но после не харесали кмета как ги помолил и че търсел подкрепа сред таксита и затова нямало да излезнат. Просто останах безмълвна...
Аз пък си помислих, че точно това ще стане, когато го слушах сутринта. Не се прави така-звучеше все едно казва -доказахме, че може да се справим и без вас, но моля ви работете.Друго е да кажеш -тези дни показаха колко важни сте за функционирането на града, И да нямаме сега  възможност за цялото искано увеличение, ще направим нужното това да се случи в близко бъдеще и т.н. Понякога хората просто имат нужда да чуят, че работата им е важна. Така се водят преговори, а не с нападки.
И без това всички вече им обясниха, че са тъпи и необразовани, а искат пари.

# 32
Аmanda, аз не одобрявам този начин на усукване - ама днес, ама в близко бъдеще! Това ли са единствените важни за града хора? Бях 10 дни в една от елитните ни болници, като придружител на мъжа ми и видях какво правят лекари и сестри. Подчертавам елитна болница и ..... през нощта една мед.сестра на три етажа. Ами, ако те се запънат, като транспортните величия какво става - умират хора, но не отстъпваме. На всички ни стана ясно, че основната цел е сваляне на кмета, а не заплатата. ЩО трябва да си крием главите в пясъка, като щрауси и не погледнем истината в очите. Ако кмета си подаде оставката съм сигурна, че протестиращите ще пият една студена вода и ще бъдат забравени.

# 33
Благодаря за темата!
Всички деца да са здрави, да стигнат навреме и да се справят отлично с матурите!
В нашия случай пеша би отнело 3 часа, а с ГТ или с кола - 50 мин. Вместо да се наспи с още 1-2 часа, ще виси в трафика.

# 34
  • София
Бети, благодаря за темата!

Ред, заглавието е право в десятката. Joy

Тръпна утре да получа заветното листче и да разбера къде ще е младежът. И стискам палци на всички крайници да я вземе матурата и да се приключва. Поне с него де. Joy

# 35
Малко встрани от ДЗИ, но да си похваля девойката - и тя вече е в редиците на шофьорите. В сряда ще вземем книжката от КАТ след матурата. Иска първоначално да кара с мен, да придобие увереност. Не иска с баща си, че щял да й вика... За протокола - и тя кара курсовете при форумния инструктор Simple Smile  И да - Станчо е велик!

# 36
Бети, честито на твоето момиче!
Дидиа, моето мнение е, че всяка организация може да попадне в кризисна ситуация, но трябва много внимателно да обмисляш комуникацията при криза, която засяга толкова много хора. Защото това не е просто някакво неудобство. Засегнати са деца, работещи, пенсионери. Най-уязвимите, които нямат коли, или близките им не са със свободно време да ги развозват.
В обкръжението ми има няколко души, които работят в транспорта. Не са водачи, диспечери са, но тези заплати, за които се говори, са много, ама много далече от техните. Те взимат максимум по 2300-2500 лева, с инженерно образование са, с по 20-30 години стаж. Няма Великден, Коледа, работиш, когато си по график. С объркана представа за ден и нощ са, защото постоянно са на различни смени. Вече и с достатъчно заболявания покрай нощните смени, които объркват всичко в човешкия организъм.
Тези фишове с по 3000-4000 лева заплати вероятно са на хора в предпенсионна възраст, които не слизат от автобусите и работят с риск да получат инфаркт на работното си място.
Не зная някой от близките ми да иска нечия оставка, изобщо не знам дали имат някакви политически убеждения и какви са.
Не се наемам да подреждам професиите по важност или да сравнявам един труд с друг. За мен всички са важни.
Аз се дразня ужасно много вече на протеста, защото не съм шофьор, а и живея на такова място, в което няма метро, най-близката метростанция ми е на 4 километра. Но въпреки всичко не обвинявам хората, че искат достойно възнаграждение за един тежък, според мен, труд.

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 07:45 от Аmanda

# 37
Но не е и нормално да искаш 400лв вече 300 лв за всички. Няма да спамя и да споря. Ако искаха да спечелят симпатия можеха сами да изпреварят кмета и да покажат човечност, те да предложат на 21 и 23 да работят, а не да чакат "правилната" молба и възхваляване от кмета. В момента си навлякоха още негативи.
Моето мнение е като на Дидия, това си е политическа употреба на тези хора.

# 38
  • софия
Присъединявам се към виждането на мария и дидиа. Крайно грозна политическа изтривалка. В момента се опитват и метрото да включат в нея, защото не им се получи баш както си го представяха.
Ще си изстрадаме избора и ще го повторим, ако се налага. Защото очевидно това е целта.

# 39
Е има си тема за това
За мен пък кмета не става, заедно с останалата шайка микс стари нови, нали знаете, рибата се вмирисва откъм главата, но какво да се прави, това е ситуацията.
Трябваше днес да са там в 8, да преговарят. Тръпнем.

# 40
Вече не се впечатлявам от това, че всичко се прави в последния момент Simple Smile От петък дудна да се намери бележката и да се купят 2-3 черни химикала ..Успокоиха ме, че ще си пази бележката с разпределението за матурите и там щяло ПАК да ги пише кодовете
Поканите за бала не е разпратил още, ей това вече е трагично., добре че аз се обадих на родата Simple Smile

# 41
  • Варна
Здравейте, не съм част от темата , върнах се 10- тина страници назад от тази и миналата тема , но имам нужда от помощ. След като с дъщерята се разправяхме, че има нужда от служебна бележка за разпределението на матурите, тя каза ,че я е получила вчера на телефона / незнам на вайбър или имейл / , но ..... тази бележка трябва ли ни в хартиен вариант и с печат на училището или само това е необходимо, за да знае къде да отиде ? Тя , по принцип е много незаинтересуван и лежерен човек и ако аз не подбутвах последните 2 години , сигурно нямаше да завърши и училище. Вторият ми въпрос , записа се да държи 3-та матура по английски, но се оказва ,че ще е по-сложната ПП, та въпрост ми е за съвет - ако не се справи добре, има ли вариант да и се отрази зле на Дипломата  ? Вече мисля вариант ,дали не е по-добре ако не се яви изобщо. Третото ми питане , казва че няма да държи 2-ра матура , а ще имат защита на дипломна работа / държавен изпит /  в училище вместо това, това възможно ли е да е така ? Тя е в професионална паралелка. Много ми е напрегнато да не изтървем нещо , като си познавам стоката.
Иначе нашето разпределение на училища за матурите е добро, не са далече от нас и двете училища, но сме във Варна.

# 42
  • Отвъд алеята зад шкафа
И за мен е политическа употребата, а моментът е добре избран. Десетилетия с ГЕРБ не беше вмирисана рибата откъм главата, ама нейсе!

# 43
  • у дома
ДЗИ изобщо не влиза в смятането на дипломата. И по третото питане-да,професионалните гимназии имат тази опция За първото-оказа се,че бележката може и в електронен вид,но директорите препоръчват да се разпечата.

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 10:24 от svetlaem

# 44
  • София
Мен в цялата работа с транспортното неподчинение, защото си точно това, най ме дразни, че хем искат да "стачкуват", хем явно да не е според закона, защото там изрично е уредено, че за времето на стачни действия не се дължи възнаграждение. Това, което в момента са направили е всъщност доста хитро измислено, за да си получават дневното възнаграждение, блокирайки града - шофьорите, които по график са на смяна са в съответните депа (някои от тях са готови да излязат и да карат), но такива, които не са на смяна, са блокирали изходите и съответно не ги пускат да излязат...
На мястото на Терзиев бих се консултирала с юристи за тези абсолютно незаконни действия.

Общи условия

Активация на акаунт