Частни училища – информативно-дискусионна тема – 68

• 16 707
  • 248
  •   2
Отговори
# 210
  • Пловдив/София
Никога не съм се интересувала от това училище, но ми е много интересно след цялата изнесена информация има ли още ученици и желаещи да се запишат? Ако да, не е ли достигнало поне нещо до тях или просто са в категорията на мен няма да ми се случи
Аз пък не разбирам каква е мотивацията на директорката с тия постоянни прекъсвания на договори, да остави само най-перфектните деца, за да има отлични резултати по статистиките ли?

# 211
Никога не съм се интересувала от това училище, но ми е много интересно след цялата изнесена информация има ли още ученици и желаещи да се запишат? Ако да, не е ли достигнало поне нещо до тях или просто са в категорията на мен няма да ми се случи
Аз пък не разбирам каква е мотивацията на директорката с тия постоянни прекъсвания на договори, да остави само най-перфектните деца, за да има отлични резултати по статистиките ли?
Едва ли е заради резултатите. Те и сега не са кой знае какво. По-скоро разкарва родители, които задават въпроси и оставя само “послушните”. А може и заради парите от депозитите да го прави. Или просто защото ѝ се позволява. Чувства се безнаказана и си прави каквото си иска в нейното училище.
Само дето не разбирам защо хората си го причиняват. Поне в София има училища за всякакви вкусове.

# 212

В нашия случай неподновяването на договора е изцяло по наша инициатива, училището е било уведомено за това при стартиране на кампанията за подписване на договорите за следващата учебна година и въпреки това държаха да си платим всички такси за текущата година, а впоследствие депозитът да ни бъде възстановен. Дъщеря ни вече е записана в желаното от нея училище. И ако това има някакво значение - тя е от “перфектните” деца. По-скоро ние не сме перфектните за училището родители, макар и да нямаме и един ден закъснение на вноска за целия период на обучение в училището. Впрочем, по наши наблюдения, точно тази година напуснаха по своя инициатива най-вече деца с високи академични резултати.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 10:57 от 1Q84

# 213
  • София
Някой дали знае какви са профилите в гимназията на Изи? Гледам им сайта, но са представени само различните профили - например математика и информатика, обществени науки, бизнес и предприемачество. Още един или два профилиращи за всички предмети изучават и кой / кои са те?

# 214
  • София
Още не съм се интересувала чак толкова задълбочено, но примерно учебният план за математика и информатика: https://mdvbg-my.sharepoint.com/personal/isabelle_izzi_academy/_ … RT%20Science&ga=1   
Има информация от фейсбуук страницата.

# 215
  • София
Въпросът е какви са профилиращите предмети за отделните профили, които са обявени. Всички ли са ясни предварително или има такива,които се избират  в последствие и ако е така, между кои може да се избира. Иначе учебните планове за отделните профилиращи могат да се намерят и в сайта на МОН. Те са еднакви за всички като минимум. От там нататък може да има някакви  разлики в учебните програми, ФУЧ, ИУЧ. Децата трябва да имат 3 профилиращи предмета или 4. Някъде обявяват първите 2 с ДПП, a после се избира трети/четвърти след 10 клас според възможността за сформиране на групи, наличие на учители и т.н. Другаде обявяват и 3 профилиращи предмета още в началото и те не могат да се променят. Има и други специфики. Това са важни неща, за които е добре да има яснота предварително.

# 216
  • София
С ДПП се определят само първите два профила, но ДПП не важи за частните училища. Факт е, че доста от тях нямат информация за профилите, публикувана на сайтовете, а тя е особено важна за избора.

# 217
  • София
Е, да, де. Мислех, че се подразбира Joy В ДУ има яснота още с ДПП поне за 2 профилиращи, а в много ЧУ няма нищо обявено предварително по сайтовете. И затова въпросът на Призма си е съвсем основателен.

# 218
  • София
Истината е, че ни обясняваха за профилиращи предмети на една от срещите, но аз нищо не запомних, защото реших, че тази година още не интересувам какво се случва сега в гимназиите (изобщо Simple Smile , сложно ми е с тези профили, а нямам ресурс да отделя тази учебна година ). Сигурна съм, че ако проявявате интерес на срещите в гимназията могат да ви дадат отговори.

# 219
  • София
Но този въпрос не е валиден само за Изи. Санака отдавна отбелязва, че такава информация на сайтовете на повечето ЧГ липсва, а тя реално е доста важна. За съжаление много родители не са ориентирани добре все още и се избират профили малко "наизуст" и в ЧУ, и в ДУ.

# 220
  • в страната на чудесата
Има момент, в който избираш училището и приемаш профилите…
Предприемачество ми е най-тъп, служи ли за нещо?

# 221
  • София
За обща култура. Всъщност е доста приятен и ако не ти трябва конкретен профил за университета, не е лош избор.

# 222
  • София
Е що пък Предприемачество да е тъп, а например География или БЕЛ да не са тъпи профили. Аз лично бих предпочела първият със сигурност пред другите два. Детето също. И не е труден.

# 223
  • София
Според мен не става дума изобщо дали някой профил е тъп Joy По-съществено е дали би имал отношение за евентуално кандидатстване. Вече и кучетата май научиха, че за някои специалности изискват определен хорариум по мат в някои чужди университети. А такъв се постига с профил математика. Ако не е бил избран (дори и като 3 или 4) се ограничават възможностите.

# 224
  • в страната на чудесата
Само дето в десети клас не е вдъхновяващо да избираш университет и специалност

Общи условия

Активация на акаунт