Частни училища – информативно-дискусионна тема – 68

• 37 945
  • 477
  •   6
Отговори
# 225
  • София
Само профили математика и физика могат да имат значение за някои чужди университети, за нашите - не. Обаче има доста други профили -  към десетина са профилите, повечето от които (изключвам чуждите езици) са само загуба на време, освен редките случаи на деца с интереси в дадената област. Така че нищо му няма на Предприемачеството.

# 226
  • София
Аз си спомням Санака по едно време как се ядосваше, че излизало по-изгодно да не си бил профил био и хим, напук на всякаква логика, при кандидатстване на медицина у нас. После, обаче май си промениха критериите за кандидатстване, още не се бяха ориентирали и те. Особено като бяха сложили изискване за оценка от ДЗИ ПП БЕЛ за кандидат медиците Joy Не помня точно подробностите, но ако Санака каже, че нещо е важно по отношение на монските неща е по-добре човек да му обърне внимание. Ясно е, че всичко няма как и не може да се предвиди, но едно наум поне не е лошо да има.

# 227
  • София
Дори и да не се иска хорариум по математика за даден университет, то за редица икономически, инженерни, компютърни и др. специалности подготовката по математика е важна.
Като се има предвид, че от 5 години две са за профили, както и че успехът от дипломата се формира от точно тези две години, е абсолютно задължително човек да знае къде попада. Например Иван Апостолов май все още нямат профил, който да включва математика. Значи хем учат бизнес профил, също профил информатика, но това става без математика като профилиращ предмет. За мен не е добре премислено. (Дано да са го променили, доскоро беше така). Но поне на сайта им има пълната информация.
За Смарт / Изи също не става ясно как изглежда гимназиалното обучение в 11&12 клас.
За АК е ясно.

# 228
  • София
Да, това че ИА не предлагат за профилиращ предмет математика го забелязах още преди 3 години. Много неприятен факт за мен, защото планирах всякакви  алтернативи.
На пчмг също са им ясни профилите.  Обаче като цяло за нещо такова да се налага да звъниш или ходиш на среща, вместо да е ясно упоменато някъде на видно място по сайта на училището...

# 229
  • София
Децата, за които е важно да учат повече математика като хорариум, си намират вариант - не е задължително да е в частна гимназия. В частните явно няма достатъчен интерес и затова не се предлага този профил освен от АК и ПЧМГ.

# 230
  • София
И откъде такава категоричност? Може и другаде да предлагат, ама като не са упоменали, ние как да разберем Joy

# 231
  • София
Децата, за които е важно да учат повече математика като хорариум, си намират вариант - не е задължително да е в частна гимназия. В частните явно няма достатъчен интерес и затова не се предлага този профил освен от АК и ПЧМГ.

Зачудих се дали не съм объркала темата.

# 232
Ама какъв вариант си намират..малко ли са им другите предмети... като го няма профила, не можеш да го избереш. И да ходиш на уроци, хорариум в дипломата няма да имаш. В ИА може би нямат преподаватели по математика, то самите им приемни изпити този по БЕЛ е два пъти по дълъг от този по математика, с два модула, а по математика е един, и БЕЛ носи два пъти повече точки - още с изпитите показват, че математиката не им е приоритет.

# 233
  • София
Мецан е проучвал за частните и може да каже дали има още някоя частна гимназия, която да предлага профил Математика. Аз досега не съм открила, освен една, която е предлагала преди, но тази и миналата година година  нямат, така че не се знае дали пак ще имат.

Мецане, не ме разбра - намират си вариант държавна гимназия. Където има такъв профил, там отиваш - според предлагането.

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 21:42 от Magenta2022

# 234
  • София
Идва ми твърде ангажиращо да трябва да ходиш на среща, за да разбереш какви профили предлага дадено училище. Тази информация е основна за гимназиалното образование и мястото й е на сайта на училището. Ако иска той да е информативен, де.
Иначе, с изключение на профил математика - практически и формално - и евентуално профили физика, химия и биология - по-скоро формално за някои специалности в чужбина, другите профили са доста безсмислени. Учи се университетски материал, който в основната си част после изобщо не ти трябва, а тази част, която ти трябва, така или иначе я учиш наново в университета. Та, ако не се насочваш към специалности с математика, все едно какъв профил ще избереш - най-добре най-лесния и приятен.

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 21:54 от sanaka

# 235
Бил тъп тоя профил Simple Smile) Бил Гейтс и оня от Фейса надали мислят така. И ние вкъщи не мислим така. Хехе.

# 236
  • в страната на чудесата
Ми бил Гейтс и оня от фейса явно са учили предприемачество в гимназииъе
Особено оня от фейса
😂😂😂

# 237
Здравейте, пак да повдигна въпроса за Питагор, гимназиален етап - някой има ли наблюдения?

# 238
И откъде такава категоричност? Може и другаде да предлагат, ама като не са упоменали, ние как да разберем Joy
Категоричност, понеже звъняхме подред
В Константин Философ са си написали математика профил. Като звънях казаха, ако се съберат деца. И сега не знам дали да се пробваме там.

# 239
  • София
Сега се сетих, сигурно и Питагор предлагат профил Мат. Нали и те имат гимназия вече.

Общи условия

Активация на акаунт