Частни училища – информативно-дискусионна тема – 68

• 51 577
  • 752
  •   1
Отговори
# 735
  • Пловдив/София
В БШ заради финансирането свалиха таксата с 1.5к и обещаха задържане за няколко години. Много добре ни дойде, особено ако запишем второ дете там си има значение едни 3-4к надолу.

# 736
  • София
Пипи, ти проверила ли си дали за второто дете не можеш да кандидатстваш за безплатно обучение. Това се прави при прием в първи клас, но трябва да си записал детето и платил таксата и след това, ако те одобрят, връщат парите за частта, която покрива обучението по МОН.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 09:48 от Magenta2022

# 737
Някой може ли да каже, каква е таксата за ПУК в Питагор за 2026/2027г? На отворените врати казаха 7580 евро, но не разбрах първоначарната такса, която е при записване дали се приспада от общата сума.

# 738
  • София
Ама те гласуваха ли финансирането за всички ЧУ? Търся и не намирам такова нещо, а само някакви предложения.

# 739
  • София
Ама те гласуваха ли финансирането за всички ЧУ? Търся и не намирам такова нещо, а само някакви предложения.

То отдавна е за всички, които поискат - от 2017/2018 г. Но не всички частни училища кандидатстват за държавно финансиране и получават такова, заради условието да приемат 20 % от учениците си безплатно.

# 740
Здравейте!

Интересува ме дали в България съществува училище,  което не следва стандартите на МОН и е един вид Новото учишище, където от децата не се изисква да са физици, химици, математици и т.н., а се набляга на профилиране и на индивидуален подход, на база заложбите на детето?

# 741
  • София
Magenta, скоро се заговори, че ще отпадне за 20% стипендианти, за това питам.

Eyecandy , Демократичното, Пътеки, Валфдорското...това се сещам на първо време.

# 742
Здравейте!

Интересува ме дали в България съществува училище,  което не следва стандартите на МОН и е един вид Новото учишище, където от децата не се изисква да са физици, химици, математици и т.н., а се набляга на профилиране и на индивидуален подход, на база заложбите на детето?

Какво е това "Новото учишище". Има немалко училища, които не следват МОН и съответно нямат българска диплома.

Индивидуален подход претендират, че имат всички, които нямат достатъчно наплив. Ахахха.

# 743
Здравейте!

Интересува ме дали в България съществува училище,  което не следва стандартите на МОН и е един вид Новото учишище, където от децата не се изисква да са физици, химици, математици и т.н., а се набляга на профилиране и на индивидуален подход, на база заложбите на детето?

И какъв документ за образователна степен ще вземе накрая това дете? Как ще продължи нататък, с каква диплома? Иначе имаше няколко училища, които не са по МОН и не дават българска диплома, но са по друга система (чужбински МОН да го кажем), а не както описваш супер индивидуални програми без задължителни елементи. И май са здраво скъпи, поне някои.

# 744
  • София
Magenta, скоро се заговори, че ще отпадне за 20% стипендианти, за това питам.

Това е предвидено в законопроекта за изменение на ЗПУО, който мина първо четене в НС.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 14:14 от sanaka

# 745
  • София
Здравейте!

Интересува ме дали в България съществува училище,  което не следва стандартите на МОН и е един вид Новото учишище, където от децата не се изисква да са физици, химици, математици и т.н., а се набляга на профилиране и на индивидуален подход, на база заложбите на детето?

Не знам за нито едно училище, което да набляга на профилиране от 6-7 годишна възраст. Единствено балетното, но и то е от по-късна възраст. Индивидуален подход - с частния учител.

Иначе вижте и Космос, ако не ви е далече. Имат и лиценз от МОН отскоро. И "Изгрев" също.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 11:28 от Magenta2022

# 746
Здравейте, някой може ли да даде повече информация за ЕСПА, обмисляме дали да не се преместим там от Светлина. Липсва ни конкурентната среда на мотивирани деца, чалга не слушаме, а детето ми вече знае репертоара на всички чалга изпълнители.
Интересувам се качествено ли е обучението по математика и български език, както и по английски. Съществува ли дисциплина и подбор на децата по определени критерии ?

# 747
  • София
За ЕСПА конкретно мисля, че лесно в търсачката ще се намерят всички постове. Повече от това, че “академичността” им е основно поза за привличане на родители и се изразява в гонене за решаване на задачи, ама без ясна система и, че гледат на родителите изключително като на касички, друго не помня да съм чела. Не, сетих се - мрачни и отблъскващи помещения беше охарактеризирал родител. Като цяло поне тук не помня да е писал някой доволен, но избягали от там - бол.

# 748
  • Пловдив/София
Здравейте, някой може ли да даде повече информация за ЕСПА, обмисляме дали да не се преместим там от Светлина. Липсва ни конкурентната среда на мотивирани деца, чалга не слушаме, а детето ми вече знае репертоара на всички чалга изпълнители.
Интересувам се качествено ли е обучението по математика и български език, както и по английски. Съществува ли дисциплина и подбор на децата по определени критерии ?

Леле, точно “Светлина” не си ги представях с чалга профил…
В ЕСПА сме били на лятно училище. Новата база в Симеоново е малко странна, в посолство. Учителите по АЕ обаче бяха чудесни- за първи път синът ми учи този език с удоволствие там и като цяло хареса летните седмици. Догодина пак го обмислям.

# 749
Ако не се лъжа имаше една снимка на фолк певицата Малина по разголен пъп на първия учебен ден на внучка си. Наред със смешната сцена, заради крайно неуважителното и несъобразено облекло на бабата се загледах в униформата на детето и мисля, че беше от Светлина. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт