Какво значи достойна заплата?

• 14 474
  • 526
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Ами аз ще съм доволна да НЕ додавам пари от друг доход, за да мога да ходя на работа ежедневно. Супер базово е, ама така ми се получи последните години.
А този друг доход, да мога да си го спестя, да го отделя за почивка, някоя марка, екскурзия, екзотика и прочие.

# 16
Ама чакайте малко, един необразован човек, който работи нискоквалифициран труд не може да очаква покриване на всички нужди и да не се облича от втора употреба както един човек, който е вложил време и ресурс в образование и работи квалифициран труд. Не може да искаш всеки месец маникюр и фризьор със заплата, която стига за храна и облекло. Моето мнение напълно се припокрива с това на Магдена.
Всичко е в сравнението и трябва да се сравняват съпоставими неща.

# 17
Достойна би била заплата, при която особено ако си вързан постоянно за офис или за телефон, да компенсира откъм финансова свобода, с която да си позволиш поне нормална почивка, ако не практикуването на хоби, което малко от малко да те разсейва.
Защото на много шефове им остава време за много почивки и разточителни хобита през което време са почти недосегаеми, а служителите им в същото това време един болничен не могат да си вземат като се наложи, без да са вързани за телефон или лаптоп. При това за заплати, които им стигат колкото да се наядат и да си платят тока.

# 18
Освен това, което сте писали, трябва да е адекватна на квалификацията - не може човек с диплома или няколко, да получава толкова, колкото някой без. След като е прекарал години в обучение, това трябва да се отразява по някакъв начин.

Ако не става така, значи ще се окаже, че е по-добре да не се учи.

# 19
Аз поне говоря за база и достойнство. Няма максимален праг, щом изкарваш, харчиш. Говоря за публичен сектор, дето  има работодател, ако е  умен, ще си запази  хората и няма текучество. Един лаф от жена на работодател -  ако не са тези/сътрудниците/ ще ти хлопат ламарините само.  Умственият труд са възстановява по-дълго, по-скъпо от физическия. Не правим калкулация тук,  като шопа казвам ,кое  си требе , оно си сака.

Допълвам - сама по себе си дипломата нищо не означава.Хартишка , особено напоследък ,че имам впечатления.

# 20
Нискоквалифицираният труд понякога е добре платен. В супермаркетите вече заплатите са доста добри. Без да се изисква образование.

# 21
Утопични неща чета. Това е комунизъм - да има за всички, да може всеки да си позволи. Светът не функционира така, както на нас ни се иска.
Темата е “достойна” всъщност достойнството е нещо, което няма как да измерим понеже и субективно. На мен например ми е под достойнството да работя някои неща, колкото и добре да ми плащат. Други биха били с радост готово. Ако заменим достойно със справедливо, тогава ще видим, че един пътен строител, който е в жега и пек и оправя пътища за безопасността на останалите трябва да е по-високо платен от някоя леля някъде на бюро. Но не е така. Всичко е в сравнението.

# 22
"Достойна" заплата е тази сума, която работещия сам приема като достатъчно заплащане за положените от него усилия. Колкото за образованите и необразованите, това с образованите задължително да вземат много повече пари работи само ако много малък процент от населението има достъп до добро образование. В днешно време само с дипломи не става, плаща се много само за много високо ниво на "нужен" професионализъм. И там никога един черноработник не взема и няма да взема колкото един ценен специалист.

# 23
  • Melmak
Образованието нищо не гарантира. И не говоря за висок клас университети.

Един плочкаджия колко да му е нужно да е учил? Ама сметнете колко ви взима за една баня? Недейте така с нискоквалифицирания труд. Не всеки ще лепи плочки и не всеки ще става в 3 нощес да меси банички. Обаче заплащането е високо, защото това е умение, а търсене има.

# 24
Работата в супермаркетите е хамалогия. Хубаво, че заплатите са добри, защото друго добро там няма. Нищо против хората, имам роднини, които работеха в Кауфланд и не им беше лесно.

Майсторите също трябва да са квалифицирани, защото има разлика между професионалист и такъв, който се е обучавал сам. Виждала съм разликата и в единия случай резултатът може да е плачевен.

Нямам предвид купена диплома, а квалификацията си проличава така или иначе, освен ако човек не е поставен някъде за украса.

# 25
Аха, и точно затова много хора предпочитат сами да си ги лепят плочките.

# 26
  • Melmak
Ама няма лошо. Всеки да си лепи в своята къща сам, каквото иска. Може и тапетите сам да си лепи, да си пили сама ноктите и да си ги пече, да си боядисва косата сама, да си я изрусява, да си пече банички сам. Въобще от сферата на услугите много неща не са задължителни. Обаче аз сама балеаж няма да си направя и си давам по 500-700 лв. Пък фризьорката е учила доста да стигне това ниво на заплащане, вероятно мед сестрата взима в пъти по-малко. Ама това е, не е казано, че в супермаркета трябва да взимат 1000 лв, защото в болницата взимат 1200.

В магазините за хранителни стоки е яко гърч. Моя приятелка кандидатства във фантастико и то ако искаш да хванеш бонус е страшно, не можеш да отсъстваш 1 ден, дори болен да си. Ако вземеш болничен, бонусът се намалява.

# 27
Да,  говорим за квалификацията, която се изисква за да работиш в хипермаркет. Не че е лесна работата.

# 28
  • Melmak
Да ти кажа и в баничарницата можеш да почнеш даже без 12 клас. Стига да имаш умението. Обаче работата е много тежка и изхабяваща, за това парите не са малко там. Не е до квалификацията само.

Гледам момичето, което работи в ресторанта, в който обядваме до работа. Маркира стоките и прави кафе. Като машина е. Квалификация особена не мисля, че се изисква. Даже повечето плащаме с карта и рядко връща пари. Обаче опашки огромни, тя е като машина. Офисен човек това ще го озори. Като офисен човек го казвам. Не всички сме взаимозаменяеми и това е нормално.

# 29
Пазар на труда.

Общи условия

Активация на акаунт