Какво значи достойна заплата?

• 14 556
  • 526
  •   1
Отговори
# 45
Като чуя за достойно заплащане се сещам как теглех в един магазин три червени чушки и махнах едната, че ми се видя много скъпо.
Дали чушките са ми били базова нужда, надали.
Но за мен достойно заплащане е да мога да отида до магазина и да купя нужното за семейството ми без да гледам цената, а да купувам според това дали ни е необходимо.
Всичко нагоре е добре дошло, но това ми е минимумът.

# 46
Не мисля, че някога ще се стигне до едно менение по въпроса, но със сигурност мога да кажа, че НЕдостойна заплата е размера на мсйчинсвтото за втората година дето няма да се вдига до 2027.……...... Ако не друго поне си споделих и тук болешката😁

# 47
Магдена, ти можеш да си носиш каквото си искаш и да ядеш каквото ти харесва. Ако човек спазва режим е доста по-трудно, защото аз това, описано от теб не мога да го ям нито по здравословна причина, нито би ми харесало да правя фюжън от балканска лютеница с италиански спагети.

Ако човек иска да се храни качествено и добре винаги ще е по-висока цената. Без значение дали го правиш вкъщи, или го купуваш готово.

Права е слънчезара за работата с лаптопа от ваканция. Разбира се, че повечето мениджъри са така и са заети. Аз и моят съм го виждала, че работи по време на ваканциите си. Както и много други.
За нищоправещите шефове май се говори ако са някъде насадени из някоя администрацийка.

Не мисля, че има диетичен режим (разделно хранене, зоната и пр.), при който месо с картофи е по-здравословна комбинация от спагети с лютеница (зеленчуци и растителна мазнина).

# 48
Определено домашната храна излиза по-евтино в момента, например една добра порция суши (към 500г или 15 хапки) ми струва около 10 лв да си я направя вкъщи. В заведение ще ми струва между 25 и 40 лв.

За качеството по-добре да не отварям темата. Днес бях в Метро и около мен масово се купуваха (предполагам от ресторантьори) готови сосове за пица, колбаси и кашкавал на едро, от най-най евтините. Същевременно, пица под 15лв скоро не съм виждала в заведение. У дома да я направя от-до с тестото и соса и всичко отгоре, ще ми излезе 15 лв само ако ползвам най-скъпите продукти (от асортимента на Метро нека да са) и добавя малко трюфел.

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 18:01 от Little Queen

# 49
  • София
Когато съм си вкъщи, независимо дали работя от вкъщи или не, разходите са ми много по-малки. Готвя за всички, хапваме всички, не харча пари за транспорт, кафето ми е 25 стотинки.
Ох, пак влизаме в безмислени спорове. Ходенето на работа си е разход, който трябва да се сметне във заплатата и да се плаща!
Ваучерите по принцип са за това - храната на работа.

# 50
  • Melmak
Магдена, ти можеш да си носиш каквото си искаш и да ядеш каквото ти харесва. Ако човек спазва режим е доста по-трудно, защото аз това, описано от теб не мога да го ям нито по здравословна причина, нито би ми харесало да правя фюжън от балканска лютеница с италиански спагети.

Ако човек иска да се храни качествено и добре винаги ще е по-висока цената. Без значение дали го правиш вкъщи, или го купуваш готово.

Права е слънчезара за работата с лаптопа от ваканция. Разбира се, че повечето мениджъри са така и са заети. Аз и моят съм го виждала, че работи по време на ваканциите си. Както и много други.
За нищоправещите шефове май се говори ако са някъде насадени из някоя администрацийка.

Не мисля, че има диетичен режим (разделно хранене, зоната и пр.), при който месо с картофи е по-здравословна комбинация от спагети с лютеница (зеленчуци и растителна мазнина).

Аз уважавам италианската кухня и рецепторите си в устната кухина, за да избягвам подобни фюжъни. Обаче не се хващай за думата и смени картофите с печени зеленчуци или нещо друго.

# 51
Определено домашната храна излиза по-евтино в момента, например една добра порция суши (към 500г или 15 хапки) ми струва около 10 лв да си я направя вкъщи.

А, сега кажи как обработваш суровата сьомга, нищо че е леко извън темата.

# 52
  • По света и у нас
Просто в измиваш малко и я посоляваш добре. Може малко лимон да и сложиш и след това за 20 минути в печката.
Не я яж сурова защото има паразити (червеи) , атлантическата сцомга е от развъдници и там го хранят с какви ли не боклуци включително и трупове на други риби.

# 53
Сьомгата винаги се замразява дълбоко преди консумация именно заради паразитите. Даже мисля, че и преди продажба би трябвало да е задължително. Поне преди да се прави суши е 100% задължително.

# 54
Като ползвам сурова сьомга я кисна в 2.5% подсолен разтвор 24 часа. Хубаво е да се замрази предварително, определено. Но моят половин не обича сурова, предпочита пушена, а той е основния консуматор и се съобразявам с него.

# 55
Не знам, не знам, едни хора реваха по телевизора, че работят за мизерните 2600-3200 лева чисто. Значи за тези с по-висока квалификация минумум 4 бона нагоре. Макар че от догодина явно трябва да са 5 бона, а от по-догодина 6. Joy

# 56
Освен квалификацията трябва да се отчитат и условията на труд. Един миньор и един счетоводител не работят в еднакви условия на труд. Да, единият може и с основно образование да е, а другият минимум със средно специално, но рискът и вредните условия са много различни. За условията, в които работят лекари и медицински сестри в отделенията също трябва да има адекватно заплащане на труда им...

# 57
  • По света и у нас
Гадната и отговорната работа в повечето случаи е по-добре платена защото по-малко хора са склонни да я вършат. Примерно строителите правят повече от инженерите, инженерите повече от архитектите.

Ако сте на много желана позиция, често заплатата е смотана. Примерно ако сте преподавател в Харвард ще правите стотинки а ако сте в някакъв залупен университет който иска да пробие ще сте добре платени ако имате съответното хубаво резюме и сте поканен да им качвате акциите.

Но де да знам в БГ много неща да подредени различно, примерно архитектите са по- реномирани от инженерите, може би правят и повече пари от тях ( не съм наясно съвсем).

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 06:48 от PriMadonna

# 58
Колко заслужава заслужилият човек?
Нищо не значи. Това е добре звучаща фраза от ляво че и лявоцентър пропагандата. Сигурно вече е на повече от 10 години и досега никой политик или синдикалист не е успял да даде отговор на този въпрос. Помня как Нинова я яхна, но я наследи от Михов.
Добре се е е получило в темата, всеки сам си казва какво разбира под този лишен от смисъл лозунг и затова този който го употребява винаги печели симпатии

П.с. Плочкаджията достойно заплащане ли получава? Joy

# 59
  • София
Достойна заплата за мен е тази, която ти дава спокойствието да живееш нормално – без да броиш стотинките в края на месеца, без да се чудиш дали да платиш тока или да купиш обувки на детето. Тя е онова възнаграждение, което ти казва: „Ценят те. Заслужаваш го.“

Не е нужно да е огромна, но трябва да е справедлива. Всички ние си продаваме времето за пари. Заплатата трябва да отразява усилията ти, знанията ти, времето ти. Да ти позволява да си почиваш, да си позволиш нещо хубаво, да не се чувстваш зависим или притиснат. Трябва да те мотивира да се раздаваш, да вършиш работните си ангажименти с желание.
С две думи: достойна заплата е тази, която те кара да се чувстваш човек.

Общи условия

Активация на акаунт