Какво значи достойна заплата?

• 14 453
  • 526
  •   1
Отговори
Периодично се обясняваме как може или не може този и онзи да взима толкова много или толкова малко пари, а пък друг взимал друга сума, а пък някой от всичките не заслужава толкова много, докато друг заслужава много повече...
Колко заслужава заслужилият човек? С колко да орежем дажбата на другия?

# 1
Защо трябва да се орязва някой за сметка на друг?

# 2
  • Пловдив
Нищо конкретно не значи. Винаги е в сравнение с другите. Дори когато си мислим, че не ни интересуват другите и не се сравняваме с тях, те са, около които се оформя стандартът за оценка.
Дори ако си мислим, че достойна заплата е тази, която ти позволява достоен живот - горното важи и за стандарта за достоен живот.
Съответно, разбирате, няма как всички да вземат еднакво "достойни" заплати.

# 3
Достойна заплата е да покрива  възстановяването на разходваните  ресурси, да е годен човекът отново да даде  труда си качествено. И да остане резерв за развитието му като личност. Ако е само за хляб - не е достойна. Стандартът на живот трябва да се поддържа за да няма бедстващи ,   да не правят сметка  и със страх да мислят  как да вържат двата края, кое да платят и кое  да чака. Нататък е според приноса, търсенето,  нуждите - може да си  метач, но като няма метачи  заплащането се вдига.
 Когато си добър в нещо - също, хората търсят качество , ако мислят дългосрочно.

# 4
Достойно заплащане на един труд е такова заплащане, което да позволи на работещия да си покрива основните разходи без да се налага да стои на студено, да се облича от втора употреба или да се храни еднообразно или да гладува. Работещият човек трябва да може да си посреща и други нужди като да отиде за 5 дена на почивка някъде, пък било и в България, на екскурзия, на театър, кино... Естествено, че над този минимум трябва да се вземат предвид образование, опит, допълнителни квалификации...
Но един човек на минимална заплата, не всеки може да учи висше и не за всяка работа е нужно, но дори улиците да чете човек или за копае канавки, то заплатата му трябва да позволява да се прати сметките без да стои на студено, да си купи храна, дрехи, лекарства и дори да отгледа едно дете.

# 5
  • София
Достойна заплата е да покрива  възстановяването на разходваните  ресурси, да е годен човекът отново да даде  труда си качествено. И да остане резерв за развитието му като личност. Ако е само за хляб - не е достойна. Стандартът на живот трябва да се поддържа за да няма бедстващи ,   да не правят сметка  и със страх да мислят  как да вържат двата края, кое да платят и кое  да чака. Нататък е според приноса, търсенето,  нуждите - може да си  метач, но като няма метачи  заплащането се вдига.
 Когато си добър в нещо - също, хората търсят качество , ако мислят дългосрочно.
Напълно съм съгласна с Бояна за казаното.
Но пък аз виждам, че в България е силно на мода противопоставянето на различни групи и вадене на кирливи ризи на едните и на другите. За мен това е най-страшното, защото една държава има нуждата и от хора, изпълняващи по-нискоквалифициран труд, също и от висококвалифициран труд. В държавата има нужда и от метачи, и от шофьори, и от лекари, и от сестри, и от полицаи, и от военни, и от съдии и т.н. Няма как достойното за нискоквалифицирана професия да е същото като за висококвалифицирана.
Лошото е, че когато една група нададе глас, поне 3 групи скачат да обясняват, как не било така и те са по-онеправдани. А истината е, че докато ни настройват един срещу друг, няма да има достойно заплащане за никого и нон стоп ще се гледа в чуждото канче.

# 6
  • София
Да покрива всички базови нужди - спане, храна, външен вид. И самото ходене на работа! Аз напоследък се сблъсквам с този проблем - ако ходя на работа на нормално работно време, със заплатите, които дават, трябва да не ям на работа.
И ако имаш някаква специална квалификация, заплатата трябва да е над този базов доход. Особено ако е някакъв обществено полезен труд, свързан с риск.

# 7
  • Melmak
Достойна заплата за мен е това, което обясни мама Ру.
Да можеш да издържаш себе си/семейството си без лишения от основни пера като храна, отопление, дрехи, понякога почивка, развитие.
Има значение и каква е квалификацията на човек, защото при много отговорна работа би било недостойно да получаваш някаква сума, примерно и с 3000 лв се живее, ама не е достойно за човек с много отговорности.

Проблемът е да се насъскват едни групи срещу други примерно медицински служители срещу шофьори, учители или друго. Особено като са на държавен/общински бюджет. Няма как този бюджет да е безкраен.

В частната фирма поне заплатата не идва от данъците на гражданите и там може да се определя от фактори като обем на работа, квалификация и отговорност.

# 8
Трябва да покрива нуждите на домакинството. Реално зависи и от професията. Не е много хубаво лекар да взема по-малко от шофиор в градския транспорт.

# 9
Имам пример от миналото - училище,  има шанс да се даде на помощния  персонал увеличение. Тогава се сменяха   наставления  и условия  месечно, беше един луд период на инфлация. Направих го  възможното. Учителите скочиха да се разправят ,че стигнаха и до шефовете ми.  Не разбират, че каквито възможности  има и за когото има трябва да се използват,  особено в бюджета.
 После имаше за други групи,  няма смисъл да се самоизяждаме.
 Натиснаха две учителки те да направят  увеличението, отстъпих ,следващ път беше. Накрая  другите искаха да видят резултата и се оказа ,че тези двете са си "намерили " точки да си дадат за себе си.  Само за тях тълкуване. Стана друга кавга.
 Та  който решава за размер и  използва възможности гледа по - мащабно. Съобразява се с директиви и използва.
 Няма нужда от противопоставяне.

# 10
Да можеш да издържаш себе си/семейството си без лишения от основни пера като храна, отопление, дрехи, понякога почивка, развитие.
Трябва да покрива нуждите на домакинството.
Така излиза, че достойната заплата на Иван трябва да се удвои, когато Иван се ожени, и утрои/учетвори/... за всяко дете, което Иван създаде с жена си. Това няма как да стане.
Аз искам почивка на Малдивите, бившият ми шеф се кефи на палатка в затънтена българска горичка. Аз работя, той е с неизвестно местоположение и не си вдига телефона в делничен ден. Аз взимам 1.5, той 4.5. Кой е достойно възнаграден?

# 11
  • Melmak
Е, то за всеки е различно. Един ще иска просто да не му е трудно да се издържа с храна от магазина, почивка на море в бг или гърция, да има да даде 5 лв на детето днес да яде сандвич в училище и да си плаща сметките. Друг ще мрънка, че ако не яде през ден на висок клас ресторант, то не е достойно заплатен.

Освен това начинът на живот и хобитата ни са различни, и на мен ми се ходи на Малдивите, но пък хич не съм по ските. А запалените скиори карат всеки уикенд. Пък моите Малдиви ще са веднъж.

# 12
  • София
Бюджетната сфера е тегава от няколко години насам, поради честата смяна на парламента и правителството, които трябва да гласуват бюджета. Играе се на едро на "тука има, тука няма" и крайният резултат е, че се настройват работниците едни срещу други.

# 13
Съгласна съм, но като се каже достойно заплащане, явно се има предвид сума като за стандарт доста, доста над Ремикс, Синсей, купоните на Кауфланд, меганче и хотел 3* в Ахтопол. Нещо доста по-конкретно е от всекиму според нуждите. Затова ми е интересно в конкретика на какво бихме се зарадвали повечето от нас тук.

# 14
Като почти навсякъде сме. Има един гарантиран минимум, дали ще е на месечна база или на час, под който не бива да се пада и е незаконно да се пада. Оттам нагоре всеки би предпочел да работи за повече пари, вместо за по-малко (при равни други условия), ако има възможност да избира.

Общи условия

Активация на акаунт