Априлски бебчета 2025- тема 1

• 22 047
  • 758
  •   1
Отговори
# 105
Момичета, от къде се водите (освен педиатър) за развитието на детето? Напоследък все чета разни таблици и започвам да се притедна, че почти на 8 седмици не гука, не издава звуци освен плач, не отвръща на усмивка. Чудя се аз ли прекалено много чета и се вглеждам. Вашите бебенца гукат ли, усмихват ли ви се вече?

# 106
Момичета, от къде се водите (освен педиатър) за развитието на детето? Напоследък все чета разни таблици и започвам да се притедна, че почти на 8 седмици не гука, не издава звуци освен плач, не отвръща на усмивка. Чудя се аз ли прекалено много чета и се вглеждам. Вашите бебенца гукат ли, усмихват ли ви се вече?

Моята когато я боли от коликите е най намръщеното бебе на света, иначе се опитва гука, нещо си говори, много е трудна с усмивките обаче, кът са й, не ги раздава лесно дори на мен. Иначе на пердето се усмихва и му гука много, мен ме гледа накриво като я прекъсна 😂
Та ако има колики , от това е …това ми беше мисълта

А аз нищо не чета, гледам си детето и  й се радвам , не робувам на статистики.

# 107
И нашата си говори на пердето, което е до повивалника. За усмивките още не се усмихва съвсем. Имаше нещо като усмивка, но винаги последвана с плач. От 1-2 дни прави някакви опити за усмивки без плач. Но всяко бебе си е различно и вероятно при едни нещата се получават по-рано при други не.

Момичета Вашите мъници по колко часа спят за едно денонощие. При нас е около 12 часа, което ми се струва малко на този етап. След няколко дни става на 2 месеца. Дали заради колики или заради това, че яде по малко количество (50-80мл) и спи по час - макс 2 часа (рядко). Още много я мъчат коликите и сутрин и вечер е ужас, а понякога и през нощта .

Онзи ден слушах един webinar за съня , но беше за по-големи бебоци и там препоръчаха едно приложение  the wonder weeks. Някой ползвал ли го е да сподели отзив? Платено е и без trial период.

# 108
Мануна, не се притеснявай ❤️❤️❤️ Всяко бебче си е индивидуално 🤗 може просто да не е приказливо и за това да е така 😁 Аз много приказвам и малкият явно е взел това от мен, защото не се спира. Иначе от 30-тия ден вече се усмихва в будно състояние, когато му говориш или ти му се усмихваш, отговаря ни с усмивки, леко гукане и постоянно прави муцуни и плези езичето все едно ти говори 😅🙏🏻, ама по принцип аз и татко му сме си усмивчовци 😅 не всички хора обичат да раздават щедро усмивки, може твоето бебенце да не обича много 😁 Например сестра ми много малко говори, особено на моя фон 🤣 Някои бебчета по таблица изостават в развитието си, а други се водят месец напред, но това не е 100% показателно и не означава, че има някаква патология. Ти все пак го насърчавай, говори му постоянно и му се усмихвай на не повече от 30-40 см разстояние.
ПП моят бебчо си сменя косата, при вас как са прическите 😊 Вече сме на 40 дни 🩵 Вашите бебчета искат ли да се пробват да пълзят, когато са по коремче и по колко време ги държите така?

# 109
Мануна, моята гука, но е много намръщена. Понякога се опитва д се усмихне на един розов слон. И аз се притеснявам, но това е положението.
Кактус, аз я слагам за около 10.минути 3 пъти на ден по коремче.
Нашата започна да плаче на следобедното и вечерното хранене. Въобще отказва да яде, но с много мъка и даваме 90 мл...има ли някой друг в такава ситуация?
Пълнолуние, нашата спи само ако е в количката навън. Вкъщи не изкарва и 15 минути сън през деня.

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 23:44 от Gery666_

# 110
Нашият господин вече е почти на 2 месеца и половина. Докато се чудихме дали отминават коликите, преди няколко дни започна подуването на венеца и вдигане на температура. За 3 дни отшумяха нещата, но сега е с лека хрема и леко кашляне.
Не гука, но вече раздава все повече усмивки и то най-вече като тъкмо се е нахранил.

# 111
Нашата се усмихва още от началото, може би към 20-тия ден започна да отваря широка уста с голяма усмивка. Това са ми любимите моменти. Но не гука засега. Отвреме на време и то само през нощта като я взема за хранене, започва сякаш да ми говори и да иска да й говоря, но аз не й говоря през нощта, защото четох, че точно през нощта не трябва да си играем с тях и да им говорим, за да знаят, че през нощта се спи, а не се играе. Играта за през деня. Иначе като й говорим раздава усмивки.
Явно всяко бебче си е индивидуално.

Всички, като изляза навън ме питат ти гушкаш ли я? Защо за въпрос е това? Не схващам защо ме питат. Лошо или добро е гушкането. Гушкам я, особено като плаче, за да я успокоя. А понякога и просто си я гушкам и разнасям. Това нещо лошо ли е, не разбирам.
Дразни ме, че питат без да се обясняват много.

Нашите колики, изобщо не знам дали ги има. Реве вечерно време, но не се превива. Според мен реве, като направи будуване от 2 часа и нагоре. За това следя и на час и нещо като стане, гледам да я приспя. Ако успея, всичко е наред, но ако не успея, голямо мрънкане и реване пада. Понякога просто прави Номер 2 или има газове. Но понякога просто е без причина за нас, за нея си има някаква причина.
Мен повече ме притесняват моментите, когато сякаш е в транс, хем будна, хем сякаш спи.

Кактусче, пробвам я от няколко дни да я слагам по корем на равна повърхност, съвсем леко надига глава, но за супер кратко време, някакви секунди, стои една две минути така по корем и главичка опряна долу. Прави опити да я вдигне, но й е доста трудно. И изведнъж започва неистов рев. Педиатърката каза, че в началото ще мрънка, ама тя се дере. И я взимам, не издържам. Така 2-3 пъти на ден за по 2 минути. Слагам играчки, аз стоя срещу нея, говоря й, пея й, все същата история засега. Дали не закъснях със слагането по корем? Но преди това все се събуждаше и искаше веднага да яде, а сега се събужда и има време до храната, и аз се възползвам да я сложа по корем или да я занимавам с нещо. Свива ми се сърцето като я гледам как плаче, хълца и плаче, оплаква се, какво й се е случило. Такова чувство имам.

# 112
Около седмица преди да навърши 2 месеца започна да дава усмивки съзнателно и се смее с глас и като й говоря все едно се опитва и тя да каже нещо. Много обича да я галя и също тогава се усмихва. Гледа и активната гимнастика и на нея също се смее и радва. Снощи падна голям смях там.
При всяко бебче е различно.

По корем не обича много да седи, аз я слагам преди хранене и тя започва да "кълве" и се ядосва. Като я сложа в мен по корем обаче й е доста по-хубаво.
От около 10тина дена я боли коремчето пак, даже повече от преди. Ако бяхме сложили ваксините (включително ротавирусната) сигурно щях да си помисля, че е от тях, защото бях чела коментари, че от тях пак ги боли корема.

# 113
Мики, не мисля, че късно си започнала. Аз също започнах да го слагам след 30-тия ден. Той още от родилното си държи главата изправена, просто се роди голям. Всяко бебче е с различна степен развита мускулатура, а и ден с ден не си прилича. Вчера за по-кратно време беше изправен по време на лежането, но направо се опитва да пълзи/на 40 дни е/ и да се обръща, не му се лежеше по коремче. Иначе се надига, подпира се на ръчичките си и си изправя гърдичките. Задължително крачетата трябва да са в жабешка поза, а ръчичките напред. Ако вратлето е слабо, може да застанеш зад бебчето и да подложиш отдолу ръцете си на гърдичките, така ще улесниш надигането на главичката. Можеш и да подпираш леко стъпалата с длан и така събуждаш рефлекс да се изтласква. Аз дори не помня дали пробвах 🤣 Иначе нашият юнак ми се усмихна още на първата ни контактна среща на 3-тия му ден, а от 7-мия даваше широки усмивки, но естествено в полузаспало състояние или насън(несъзнателно). Вече от 30-тия ден се усмихва широко в будно състояние(съзнателно), дори се опитва да се смее с глас. Обича да му говорим и да му се усмихваме. Мръщи вежди, ако ще пълни памперса 🤣 Малко ме притесни, че окапа доста косичка на места, особено отгоре, но расте нова и е рошльо 😅🩵
Аз още не съм изкарала активната гимнастика, уж я препоръчват от третия месец. Не знам дали след 40-тия ден може, по-скоро дали има смисъл или е рано. Иначе от два дни започна да ни следи с поглед и с главичката, предполагам е нормално в този период да започне.
ПП него надвечер започва да го боли коремчето, предната вечер много плака, вчера беше много по-добре положението.
ПП кога отидохте на преглед след раждането? Мен ме притеснява да нямам истмоцеле и не знам дали може да се разбере толкова скоро след раждането.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 07:33 от Kactus

# 114
Момичета, от къде се водите (освен педиатър) за развитието на детето?
Това ми е най-големият урок - на СЕГА-то - такова каквото е
И на приемането, че детето е мъдро и най-добре си знае - аз я следвам. И не се притеснявай, всичко ще се намести, и усмивките и гукането.

И спането и то. Влязла съм в зен моуд след като се понаспах тая нощ след поредни нощи недоспиване.

Уви в количката малко седи. Заспива в слинга, особено като излезем на двора. После внимателно я слагам на леглото и си доспива. Снощи я изнесохме отвън за първи път вечерта и заспа веднага, спестихме си два часа размотаване из къщи, оптимистично ми е.

# 115
И моето момче е много обрано от към съня. Имаше 2 дни в които за денонощие му се събираха по 8 часа сън и брше някакъв ад. Боли го коремчето, не може да заспи, аз приспивам по 40-50мин той се изнервя, превъзбужда св и положението става омагьосан кръг🥲 От 3 дни спи по 11-14 часа, което пак е малко. Аз знам, че трябва между 14-17часа на денонощие. Все още не си маха нощното и направо ме изцежда, искам поне 6часа да спим без да ставам да правя млека, да храня, да нося после още 20мин да се оригне.. 🥹
От 3 дни започна да гука само, че при него е ееей, ааа, ъъъ 😀 не точко агу. Усмивка все още няма съзнателна, иначе докато заспива мнгоо св усмихва

# 116
При нас коликите се усилиха от 3 дни вече...аз си мисля,че трябва да отмкнават,а то става все по зле...
Отделно с изхождането има проблем голям,напъване,рев по цял ден,докато снощи чак в 22ч успя,успокои се и заспа...
Не знам вече...100 вида неща давам и положението става по-зле.
След като родих акушерка идва вкъщи и ми каза за Шуслерова сол 7,за коликите,като четох листовката помага за доста неща,обаче там пише 2 т.на ден,а акушерката ми каза преди всяко ядене.
Та някоя давала ли е и по колко?
Изцяло на кърма сме.

# 117
Момичета, много ви благодаря за подкрепата! Ще изчакам, ще му се усмихвам и това е. А явно пердета доста ги вълнуват, нашия постоянно гледа щорите, вероятно защото са ден и нощ на контрастни черно-бели ленти. За гукането, аз му говоря постоянно, какво правим в момента, какво ще правим после, може би просто не може да вземе думата.
Ние го слагаме по корем от самото начало, по няколко пъти на ден. Показаха ни да прокарване пръст по гръбчето, докато го правим, за да се стимулира (показалец и среден по посока от вратлето съм кръста). В момента вдига врата и се опитва и гърдите. Мъчи се да се движи, да "лази". На активната гимнастика още не съм го слагала.

# 118
Нашата девойка напоследък има засилен рефлукс и е голяма мъка. При опит да я вдигна и оригна (не че ми се отдава много) често кииселее и почва да се гъне, да ме бута и т.н. Доста я тормози, а освен това явно и с акането има проблем, 5 дена не беше ходила и на шестия вече ползвахме клизмичка. Излезе огромно количество, на 4 пъти, ок като консистенция, но явно не можеше да го изкара сама, имаше доста присвивания и опити преди това.
Съответно не спи твърде много (не ѝ засичам), нито можем да се занимаваме със стоене по коремче или друго тия дни. :/
Някой има ли успех с облекчаването на рефлукса? Седенето изправена и оригването са ясни, но не винаги приложими...

Неосъзнати усмивки пуска в просъница, на 41 дена е.

# 119
Фризолак Вом помогна за рефлукса на нашия син. Не знам дали е временно, сменихме го преди малко повече от седмица.
Но е хубаво да го изпише педиатър, тъй като си е с медицински цели.

Общи условия

Активация на акаунт