Априлски бебчета 2025- тема 1

• 22 573
  • 758
  •   1
Отговори
# 330
Аз в началото давах малко вода, ама и бебчето не я хареса и спрях да давам, на кърма е. Сега бабите постоянно ми опяват в жегите да й давам, а ние и без това не излизаме в големите жеги, а и всички консултанти за кърмене казват, че не е нужно да се дава вода. Дали само пред мен или пред двамата с мъжа ми ще кажат нещо, аз си казвам, че ще гледам както реша. То и все се намира някой да каже нещо, ако е по-гола, ще й е студено, ако е по-облечена ще й е топло... Гледам да не се впечатлявам от мненията.

За излизането, аз от години вече предпочитам сама да изляза, вместо да се занимавам с уговорки и съобразяване кой къде иска, колко време иска и тем подобни. Ако не ми се излиза просто казвам, че не искам в момента, аз лично не бих се обидила някой така да ми каже и не бих го приела лично, особено пък майка с малко дете.

# 331
Имам ергономична раница, но още ме боли прешлен от единственото носене преди близо месец. Иначе днес бебчо изпи 20мл вода за първи път без да плюе и да се мръщи, вътре сложих 10 капки Газ Бимби, а те са с корпър и анасон, които сладнят 😁 иначе продължава да плаче на паузи. Смятам да включа и Колийф, но не съм сигурна дали са колики или друго.
*ъпдейт....аз вече съм била писала, че ще дам вода с Газ Бимби 🤣🤣🤣🤣🤣 малее, този плач на бебчо не ми действа добре. Поне споделям, че най-накрая си изпи водата.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 16:00 от Kactus

# 332
Кърмата е на голям процент вода и не се препоръчва даването на вода до шестмесечна възраст, поне на изключително кърмените бебета.

Четох и добро обяснение, че при дехидратация не ни дават вода, а минерали/соли, тъй като организмът губи именно тях. За бебетата, те си ги набавят именно чрез кърмата.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 17:23 от zvezdait

# 333
Аз на моето бебе давам малко вода тя е на адаптирано мляко и доста й харесва. Пие си без проблем, а и в тези жеги не мога да си представя да не давам вода, но всеки се преценява за неговото дете. Баби, лели, стринки нямат право да Ви се бъркат дали ще давате или не това си го решавате вие.

# 334
Аз давам по една глътка вода след хранене в жегите, това са ми казали докторите, това правя.
Днес бяхме на контрола, с 5 см и 1000 грама е пораснал. Оплаках се, че не гука още, но до следващата контрола се надявам да започне, няма нищо притеснилно на този етап според док.
JossStone ми се губи напоследък Hug

# 335
За спането консултант по сън ми каза така:
Сутрин имат най дългата дрямка, от няколко дни я докарваме до 2 часа като аз я бутам в количката почти постоянно през тия два часа. Като тръгне да се разбужда почвам да бутам, за да заспи отново. Идеята е тези "котешки" дрямки да се консолидират с времето, т.е. да станат едно дълго сутрешно спане. После имаме още 2-3 спанета траещи между 20 минути и 1 час.
 Съответно да не я оставям да спи след 7 вечерта,за да можем към 8 и 30 да я слагаме за нощно спане. Тя, разбира се, още е твърде малка да се съобразява с графика, но идеята е да се изгради ритуал. В 4ти месец при сънната регресия, когато сънят им става като на възрастните като механика, да имат ритуал, за да могат по лесно да се адаптират към промените в мозъка.

Днес и дадоха рота вирусна ваксина и е много сънлива и отпаднала.

За виждането с хора, абсолютно ви разбирам. Ангажирах се с погача след 10 дни и вече ми е стрес. Изобщо не ми е до социални гостита и подобни. Тук форумът ми стига плюс чатове с приятелки...

Толкова е интензивно създаването и въвеждането в реалността на малкия човек.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 19:14 от Belronika

# 336
Тука съм Green Heart

Много ми е тегаво да пиша от телефона, а когато седна на компютъра гледам да отхвърлям работа, че направо ми е пламнала главата. Ако някой ви каже, че можете да комбинирате работа с гледане на бебе, теглете му една и си намерете друга работа. Сега, аз съм си сама шеф и това е положението при мен, обаче само да мине 30ти юни и ще разчиствам някакви ангажименти, защото това е непоносимо. Иначе мъжът ми е просто топ, следобедите се занимава с дребното, докато аз работя. Не знам как са вашите мъже, обаче момичета, насърчавайте ги да изкарват максимално време с бебетата. Това е просто изключително и незаменимо и за двамата.

Продължавам да кърмя, къде с повече успех, къде с по-малко. Почти не са цедя вече. Храня и през нощта. Спрях да меря - когато хапва добре, според кантара изяжда около 130-140 мл. Надявам се, дори и да не се раздаде, да хапва поне по 100 мл. От друга страна, тя гладна не иска да стои, само че през нощта, когато не е яла достатъчно, се буди прекалено често Simple Smile Дребното иначе вече е около 5 кг., което е 100% от рожденото тегло за 2 месеца + 11 дни. Крачетата са дебелички и сочни Simple Smile

От началото на втория месец все едно някакъв ключ й включиха - вече ни се смее, когато ни види, гука, опитва се да повтаря звуците, когато й пея, пее с мен Simple Smile
Времето по корем ни е голяма драма, иначе когато е върху мен си вири главата. Признавам и че на мен не ми е приятно да я тормозя и й спестявам по някоя минута, а не трябва.

Мики, нали ти беше в болница за задържане и те бяха направили луда? Още тогава ти казах, че си прекалено възпитана. Такава, дето ти дава акъл без поискване, да си загубиш съня заради нея? В ляво и никога повече няма да се сетя за нея.

Даваме водичка по малко. В тези жеги не мога да я хидратирам на 3 часа с кърма, трябва да имам нещо под ръка, когато е в количката и сме навън (и не е гладна).

Момичета, много внимавайте в жегите. Днес буквално за 20 мин бяхме навън по жегата (прибирахме се) и детето бая загря. Изкарах си акъла дали не съм й докарала някакъв топлинен удар, но всичко беше ок.

# 337
Joss, много си права, точно възпитанието ми пречи да й отговоря, както трябва и да я подминавам. Аз бях, със задържането и тогава пак си замълчах. Много имам да уча в тази насока. С една приятелка непрекъснато си го повтаряме, какви трябва да станем, че и двете сме от тези, дето си замълчават и после се измъчват. Ама трудна задача се оказва.

Моя мъж много ми помага също. Много съм доволна, че ме отменя от време на време.

Berlonika, благодаря за споделеното. Наистина понякога си прави дълъг сутрешен сън и през деня е спокойна. Ако не успее, цял ден си мрънка и плаче, все нещо не е доволна. Чудех се, защо така един ден е спокойна, а на другия пак е мрънкаща.

# 338
Момичета, благодарение на мъжа ми видях, че ухото на бебчо се е било напълнило с адаптирано мляко и е засъхнало....как не съм видяла 😞 явно като е връщал малко. Изчистих с клечка с физиологичен разтвор, но има още малко навътре, но не смея да бръкна с обикновена клечка, а бебешките не стигат до там.....не знам дали трябва да се прави някаква промивка при лекар. На някоя от вас случвало ли се е🥺
На мен една баба в Кауфланд ми направи забележка защо бебето е без шапка и че ще настине при хладилната витрина....бях със слинговата раница тогава 😒

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 09:23 от Kactus

# 339
Както се казва “Аман от акълораздавачи”. В днешно време всички обичаме да даваме акъл. Не че и аз не го правя, но после се осъзнавам, че нямам такъв и къде съм тръгнала да раздавам. Аз съм малко от тези, които не търпят някой непознат да ми дава акъл … Е има и добронамерени, но и такива, които си нямат друга работа. На мен устата ми работи обаче по-бързо от мозъка, което също не е добре.

Получих имейл от The wonder weeks, че утре сме в скок на растежа и може да не спи и да е кисела. Тя постоянно е такава, освен вундеркинд да отглеждам знам ли 😀

# 340
Аз също мисля, че имаме скок в растежа. Дано бързо отминат тези неразположения. Вече сме в 8ма седмица и точно съвпада със скок в растежа и киселото му поведение. Буквално на самия ден си започна кризата.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 23:45 от Kactus

# 341
На мен ми правят забележка, че има вятър, а съм излязла или стоя на пейката на сянка, ама духало. 20 дни така я изкарвам, някога се налага и да я изкарам от количката, за да я оригна или успокоя. Пак на вятъра. Минава някой и казва: Има много вятър, не е хубаво. Ами, още нищо й няма. Аз знам кога мога и кога не, ама всеки ден треперя да не вдигне температура, заради такива хора. Даже тази седмица се престраших да я изкарам и само по боди с къс ръкав, понякога слагам и панталони, ако вятърът е по-силен. Ако я изкарам на слънце, защо е на слънце, ако е на сянка, защо има вятър, нямат угодия хората. Аз понякога й слагам шапката, заради вятъра, но понякога я държа и без шапка, преценям  кога да сложа.
А това, че си била за малко пред витрината, нищо не е. Не го държиш там да стои с часове.
Съвета, който ми бяха дали от клиниката, за да се калят децата, дори и да е студено, може да се изкарат за малко, или да се отвори стаята, за да се проветри. Нищо няма да им стане на бебетата. Даже е по-вредно да не отвориш, и да стои на топло само, отколкото да отвориш и да влезе студен въздух. Така ставали по-здрави за в бъдеще.
Иначе като разберат, че вкъщи пускам климатика. Веднага дежурната реплика: Не е хубаво. Ами да стоим в жегите по-добре ли е. Климатика е в спалнята и ни охлажда целия апартамент - в детската, хола и кухнята си е супер. Не е студено, но не е и горещо. Бонус и коридора ни е охладен.

Възможно е наистина от растежа да са така неспокойни на моменти. Не знаех, че и това влияе. Нашата е пораснала с 2 см и вече е 5150. Биха й ваксините. Голям рев падна. Не можем да я успокоим. Чак лекарката се стресна, тя спря да диша, докато реве и трябаше да й духнем в устичката, за да се стресне и да поеме въздух. Добре, че бяхме още в кабинета, и лекарката да реагира. Аз знам, че трябваше да се духне, но някак си се панира човек в такива моменти. Но всичко мина вече. Дадохме й Панадол, засега няма реакция.

# 342
Мили мамчета, направо ви съчувствам. Ако някой на улицата ми направи забележка как е облякано бебето или защо е навън, направо ще лудна. Мисля, че моите хормони не са се възстановили напълно след раждането и още ставам много гневна на моменти от някакви тъпотии, после рева, после ми е смешно как съм реагирала 🤣
Ние живеем в северната част на Германия. Температура над 23 градуса не сме имали, няма и да имаме много пъти през лятото. Излизаме всеки ден, само ако много вали си седим вкъщи. Мед. Сестра, която ни посрещава ме предупреди да внимавам за вятъра, като е мн силен да слагам одеалце, става въпрос за супер студен северен вятър... Често виждам бебета, облякани много по- леко от нашия.
Вкъщи е 22/23 градуса, спи с боди с къс ръкав и чуваче за сън, ако нещо е мн студено, слагам дълго ръкавче. На мен тук ми казаха да спи на 19 градуса (абсолютно невъзможно, защото аз ще умра от студ 🤣). Климатик нямаме, но проветрявам по няколко пъти на ден.

# 343
И аз я завивам с одеалце. Проверявам ръчички и носле дали са топли, ако са топли, всичко е ок, ако парят значи й е много горещо и я отвивам. То детето си показва как да е. Някак свикваш с тъпите забележки и подминаваш. Ама пред мъжа ми да си позволиш да ми се караш, вече не ми е ок.
Хормоните, докато се оправят, ще мине време.

Ние вчера пак направихме голяма пауза от 9 до 3. Пропусна храненето в  6 ч.  следобед и 12 през нощта. Нямаше апетит след ваксината. Иначе в 3 не пропускаме хапването, по едно време си го беше изместила в 5 и ми беше супер. Таткото я хранеше в 12-1, когато се събуди и я приспиваше, а аз бях за следващото събуждане и хранене. Тя  ставаше в 5. После постепенно си премести яденето в 4, след това 3.30 и сега пак в 3 ч. Няма махане това нощно ядене.

# 344
Мики, радвам се, че вече е добре след ваксинацията 🤗 Аз също на моменти се панирам и проверявам за температура покрай такива коментари....
Качих два полезни линка в началната страница, включително калкулатор за скок на растежа. За нашия юнак е 08-15 юни, като точно вчера 11 юни беше нетърпимост, което реално е средата на периода. Дано това да е било 😅 Аз явно правя грешка, че не го проспивам, защото през деня прави паузи по 2-3 часа, а четох, че трябва да е максимум 1час и 30мин. буден между дремките.

Общи условия

Активация на акаунт