Камъни в жлъчката - тема 11

• 2 940
  • 92
  •   1
Отговори
# 30
Така, днеска бях при друг лекар, който да ме погледне и да ми даде точно информация за въпросните камъни.
Положението е мама миа 😀 Каза, че са много наистина поне 20 и повече. Измери само няколко и бяха по 5-6-7 мм, каза, че със сигурност има и >1см. Аз съм нямала никога оплаквания, колики или каквото и да било друго. Препоръча ми все пак да отида и да се посъветвам с хирирг, което е възможно чак октомври, защото ми дават час за ЯМР през септември.

Та,  има ли в групата и други, които са били като мен и как са постъпили ? Напраео са извадили жлъчката или са чакали, докато имат оплаквания.

При мен няма одебеляване на стените, няма възпаления и т.н

# 31
Аз не бих чакала изобщо, при положение че лекар ми е казал каква кариера си нося в жлъчката. Бих се решила да я махна веднага, защото не знаете за какви болки става въпрос. Не искам да ви плаша, но болките са си плашещи много.

# 32
Моя приятелка преди един месец беше на ЯМР и бяха казали “няма камъни”, имало “леко омазняване на жлъчката”, каквото и да значи. Тя на нейна глава реши да се оперира, защото има чести и много силни кризи.  Резултат: жлъчка пълна с камъни от всякакви размери, направо се пука по шевовете!

# 33
DENINI,аз 20г си живях с камъните в жлъчния мехур(писала съм неведнъж в предишни теми),през това време съм имала няколко не много болезнени кризи(на брой по-малко от пръстите на едната ми ръка),не съм спазвала никакви диети(шоколад и сладолед ядях "на килограм").Преди 2г се подложих на операция от страх,че с течение на времето тези камъни може(не е задължително!) да ми докарат рак на стените на жлъчния мехур,който е  труднооткриваем и пуска разсейки в черния дроб...causa perdutta.Сега,без този орган,живея "с грижа за черния дроб"-вече не ям шоколад,сладолед,пържена храна,но от мазнини не се лишавам-човешкият мозък е 60% мазнини,затова те са ми нужни,ако не искам да свърша с Алцхаймер,захарта също съм я ограничила,алкохол изобщо не пия.Много хора имат камъни в жлъчния мехур и дори не знаят...Всеки си решава проблемите както прецени.

@artemida благодаря ти много за отговора. При мен днеска стана ясно, че са много наистина повече от 20 в различни размери. Лекарлата ми измери само 4ри и бяха между 4-7 мм до 1см. Нямаю възпаления, нито одебеляване на стени, никакви оплаквания. Но в момемта се вкарах в голям филм, с този рак на жлъчката и много ме е страх....  Не знам какво да правя и къде да св съветвам. Ти на колко години беше като се установи при теб, че имаш камъни.

Извиняваю се за дългите обяснения, но съм мн. притеснена

# 34
DENINI,аз 20г си живях с камъните в жлъчния мехур(писала съм неведнъж в предишни теми),през това време съм имала няколко не много болезнени кризи(на брой по-малко от пръстите на едната ми ръка),не съм спазвала никакви диети(шоколад и сладолед ядях "на килограм").Преди 2г се подложих на операция от страх,че с течение на времето тези камъни може(не е задължително!) да ми докарат рак на стените на жлъчния мехур,който е  труднооткриваем и пуска разсейки в черния дроб...causa perdutta.Сега,без този орган,живея "с грижа за черния дроб"-вече не ям шоколад,сладолед,пържена храна,но от мазнини не се лишавам-човешкият мозък е 60% мазнини,затова те са ми нужни,ако не искам да свърша с Алцхаймер,захарта също съм я ограничила,алкохол изобщо не пия.Много хора имат камъни в жлъчния мехур и дори не знаят...Всеки си решава проблемите както прецени.

@artemida благодаря ти много за отговора. При мен днеска стана ясно, че са много наистина повече от 20 в различни размери. Лекарлата ми измери само 4ри и бяха между 4-7 мм до 1см. Нямаю възпаления, нито одебеляване на стени, никакви оплаквания. Но в момемта се вкарах в голям филм, с този рак на жлъчката и много ме е страх....  Не знам какво да правя и къде да св съветвам. Ти на колко години беше като се установи при теб, че имаш камъни.

Извиняваю се за дългите обяснения, но съм мн. притеснена
Аз лично бих я махнала. Аз също бях с много камъни, дори повече от 20. Така и не ги пребройхме, защото бяха супер много поне 40. Всякакви размери, но предимно мънички. Няма как да са се събрали за месец-два. Явно съм си ги носила доста време, а дори няма 30 г. Започнаха кризи и явно заради броя, бяха супер чести и мъчителни. Половин година от началото на симптомите до операцията издържах. Мисълта ми е, че може да продължиш да си тръпаш камъни. Щом броя е голям, значи жлъчката явно си е свикнала да си ги образува.

# 35
Оперирана съм 2019г и от тогава не съм яла нищо зелено и патладжан, страх ме е. Вчера за първи път хапнах спанак с ориз и получих някаква криза, много силна, както преди да се оперирам. Това нормално ли е? След 2 спазмалгона и 4 но-шпа ми мина, но цял ден нямах апетит и ходих в тоалетната със слуз и светли изпражнения.

Имам и лек гастрит, та се чудя от какво беше.

На баща ми след операцията му казаха, че не може да яде патладжан

# 36
Аз също съм оперирана 2019г, по спомен се "захранвах 6м" по мое желание, после постепенно си се хранех нормално.
Забелязвам обаче,че ям ли нещо по-мазно понякога, не винаги и ми се ходи на тоалетна, странното е и дори от активия с мюсли понякога.
Маруля ям отдавна, но от нашата градина само, защото от магазин като ям не ми влияе добре.
Патладжан също ям, но в малки количества и рядко.
elinor7, къде те боля корема?
Боля ме високо горе между ребрата и отзад в гърба. Точно там ме болеше при жлъчна криза. Ама силна болка. Направо съм в чуденка.

# 37
Аз също съм оперирана 2019г, по спомен се "захранвах 6м" по мое желание, после постепенно си се хранех нормално.
Забелязвам обаче,че ям ли нещо по-мазно понякога, не винаги и ми се ходи на тоалетна, странното е и дори от активия с мюсли понякога.
Маруля ям отдавна, но от нашата градина само, защото от магазин като ям не ми влияе добре.
Боля ме високо горе между ребрата и отзад в гърба. Точно там ме болеше при жлъчна криза. Ама силна болка. Направо съм в чуденка.
Да не би да е бил някой камък в жлъчните пътища? Някой може ли да сподели каква е точно болката като място. Аз също в някакъв момент съм имала подобен дискомфорт, но без болка.

# 38
Здравейте, правил ли е някой операция от жлъчка в "Сърце и мозък" Плевен и доволни ли сте?

# 39
Скрит текст:
Да не би да е бил някой камък в жлъчните пътища?
Някой може ли да сподели каква е точно болката като място. Аз също в някакъв момент съм имала подобен дискомфорт, но без болка.
Мястото е различно, но е в областта на стомаха, високо. Мен ме болеше в ляво, под ребрата на моменти чак в гърба. Болката е силна, има усещане, че ако повърнеш ще ти олектне, но не би. Отпуска от бусколизин, спазмалгон, но-шпа. Мислех, че е нещо свързано с панкреаса и през ум не ми мина, че е жлъчка. Оказа се жлъчка пълна с камъчета и три, от които над сантиметър.
В интерес на истината, хирурга натисна и усетих силна болка, но след това престана да ме боли, вероятно намести камъните за момента.Joy В крайна сметка се разделихме с жлъчния мехур и поне засега нещата са добре.

# 40
Аз имам камък 1 см до изхода на жлъчката и ме боли в дясно под гърдата. Като тъпа болка е. Жлъчните ми кризи се изразяват в отвратителен сърбеж по ръцете и краката. От както разбрах за камъка и спрях шоколад и кафе съм супер.

# 41
Аз имам камък 1 см до изхода на жлъчката и ме боли в дясно под гърдата. Като тъпа болка е. Жлъчните ми кризи се изразяват в отвратителен сърбеж по ръцете и краката. От както разбрах за камъка и спрях шоколад и кафе съм супер.

Здравейте, за съжаление диетата е временно решение, казвам го от опит 7 години на диета и най-неочаквано кризи през 2 седмици, който при мен протичаха в треска по 1 седмица. Рискът от запушване е много голям и по-добре е да вземете мерки навреме.
В групата има много информация за преди и след операция.

Дано да не ви се налага, но все пак успех!

# 42
Здравейте, може ли да споделите опит с махане на камъни от жлъчните канали, благодаря

# 43
Здравейте, нова съм в темата с камъните в жлъчката. В края на бременността ми ги откриха случайно на ехограф. Казаха ми 20 дни след раждане да се проследя дали още са там. Снощи имах силни болки в слънчевия сплит и гърба, затова отидох при същия лекар да ме види (така се падна, че наистина 20 дни след раждане отивам). Камъните са още там. Каза ми, че са много, малки и твърди, но не конкретно наименование. Трябвало да се премахне лапароскопски, защото можело да тръгнат камъните да се отделят. С бебе на 20 дена съм и хич не ми се иска да се подлагам на такива интервенции. Ще ходя за второ мнение след 2 дни. Междувременно ще следя храната. Според вас има ли вариант да се избегне операция, изчистват ли се сами камъните без да създават проблеми?

# 44
Здравейте, нова съм в темата с камъните в жлъчката. В края на бременността ми ги откриха случайно на ехограф. Казаха ми 20 дни след раждане да се проследя дали още са там. Снощи имах силни болки в слънчевия сплит и гърба, затова отидох при същия лекар да ме види (така се падна, че наистина 20 дни след раждане отивам). Камъните са още там. Каза ми, че са много, малки и твърди, но не конкретно наименование. Трябвало да се премахне лапароскопски, защото можело да тръгнат камъните да се отделят. С бебе на 20 дена съм и хич не ми се иска да се подлагам на такива интервенции. Ще ходя за второ мнение след 2 дни. Междувременно ще следя храната. Според вас има ли вариант да се избегне операция, изчистват ли се сами камъните без да създават проблеми?
За съжаление аз трябваше да се оперирам с бебе на 2м. При мен обаче си имаше и възпаление и нямах избор. Тогава ми казаха дори, че с по-малко бебе е по-добре, защото после 1м не трябва да се вдига тежко. Аз разчитах на бабите.

Общи условия

Активация на акаунт