Отговори
# 165
Вероника, не знам в какъв свят живеете и с какви хора.
Явно аз съм щастливка.
Пълна съм с приятели, които отдавна минаха 40, 50 години и деца нямат.
И никой не им го натяква и те не се чувстват длъжни да имат. Живеят си живота и си свиркат.
И при мен не става въпрос за изключения. Всеки втори около мен е сам за себе си и е щастлив в избора си.
Ако и да е имало от роднините им подмятания явно са ги парирали успешно, защото не се наложило да се размножат.
И не нямат репродуктивни проблеми, така виждат животът. И имат смелостта да го живеят по този начин.

Всяка гледна точка е въпрос на заобикаляща среда.
Е, то явно доста европейци избират да са с едно дете или без дете, но за сметка на това едни други хора, с друга религия, ценности и родина избират да имат по 7-8 деца и да живеят в Европа.
Ако е въпрос на личен избор - имат право и явно са ок с решението си. Ако е заради здравословни проблеми или само единият от двойката не иска да се размножава, я другият прави компромис - едва ли ще да много щастливи

# 166
Въпрос на гледна точка. Който иска и не може - се бори и/ или примирява или намира алтернативни начини за родителстване. Който може и не иска сигурно не се обяснява по много на коментари от всякакъв тип. Тази тема не е ли по-скоро за тези, които са се размножили дали с искане или без и не си гледат децата ? Иначе , много интересни мнения прочетох. Хубаво е , че се споделят толкова много гледни точки.

# 167
Да, аз познавам много хора които правят дете и след като се роди до няколко месеца се разделят..
Познавам и момиче което роди от двама различни, първия я заряза с детето след това същото се случи и с втория…

# 168
Обществото в което живеем, ще има по иалко деца винаги, защото изискваме за тях много и защото изискаваме за нас много.

В други общества имат по 10-15деца с абсолютно различно мнение.
Това означава ли че нещо трябва да се промени? Според мен не.
Не мисля че трябва да се имат деца по задължение при никакви обстоятелства.

# 169
Да, защото ако не се промени ще дойде ден, в който някои нации ще изчезнат от лицето на земята и те ще са европейски. Отдавна се бие тревога, че във Франция вече децата на белите французи - католици са 1/3 от всички деца в детските градини и училищата. А новите французи искат да живеят по правилата на техните общности от Африка и Азия. Картата на Германия - етническа и религиозна също драстично се променя. Малки нации като българска са от най-застрашените от изчезване, по-малко поколения ще са нужни. Бъдещето на една нация са децата й.
Това, че някои хора се стремят да поднесат на тепсия всичко на единственото си дете не прави това дете силно и успешно.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 15:55 от Mama Ru

# 170
Това е нормално.
Изчезването на някои нации и заселването на други на тяхна територия.
Учи се по история. От векове е така.
Не е нещо ново. Аз нямам проблем с това, осъзнала съм, че европейското население ще изчезне и земята ще бъде заселена с други хора.

# 171
А поднасяне на тепсия , какво включва?
Защото за мен отглеждане на деца , е повече от храна, някоя дреха и вода.

# 172
Ако всички жени искаха да се размножават по колкото деца станат , нали, нямаше да измислят противозачатъчните . Много от жените от предишните поколения имат по много деца , защото не са имали достъп до предпазни средства, а не защото са мислели за разширяване на бройката на нацията. При евреите, например е написано в свещената им книга да се размножават по възможно най-много пъти. Много може да се пише по тази тема, безкрайно направо.

# 173
В началото на 90-те имаше един виц:
В Американския сенат обсъждат присъединяването на България като 51-ви щат. Всички били ЗА, само един възрастен сенатор - против. Попитали го защо. Той излязъл на трибуната и дръпнал една реч:
- Дами и господа, аз съм против присъединяването на България като 51 щат. Питате защо? Много просто. Погледнете историята на България. Българите са били почти 200 години под византийска власт. Византия отдавна я няма, но България съществува. Българите са били почти 500 години под турско робство. Османската империя отдавна се е разпаднала, но България съществува. Българите бяха 45 години под съветска власт. Съветският съюз се разпадна пред очите ни, но България съществува. Дами и господа, страхувам се, че ако България стане част от САЩ, ще настъпи ден, когато САЩ ще се разпаднат, но България ще продължи да съществува. Дами и господа, аз не искам САЩ да престане да съществува, затова ви умолявам - не приемайте България за 51-ви щат.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 22:46 от Mama Ru

# 174
Споделих моите преживявания не за да съдя или да се жалвам, а за да насоча вниманието на родителите. Дори един човек да се замисли над думите и да не повтори тази грешка ще съм щастлива, че някое дете няма да израсне с тази липса.
Що се отнася до това дали обвинявам и дали съм я питала...Общувам с майка си ежедневно, питам я как е, не просто я питам, а наблюдавам за неизказани проблеми и болка. Благодарна съм за грижата и възпитанието, което ми е дала, тя е от хората, които не отделят време и средства за така наречените ,,женски глезотии", за това аз и ги осигурявам.
Обичам родителите си, за това избрах да живея на 5 минути от тях и винаги съм на тяхно разположение!!!
Не приемайте думите му като упрек, защото такъв няма. Това е единственият им пропуск, който аз като родител се надявам да не повторя.

# 175
Родителите ,без съмнение ,също си имат трудни моменти. Да, имат задължения към децата, но са хора като всички останали.  Искам да кажа, че не са съвършени и е нормално в някои ситуации да не са могли да реагират както е било очаквано .

# 176

....пропуск, който аз като родител се надявам да не повторя.
Всички си мислим, точно това- да не правим същите грешки.

Родителите ,без съмнение ,също си имат трудни моменти. Да, имат задължения към децата, но са хора като всички останали.  Искам да кажа, че не са съвършени и е нормално в някои ситуации да не са могли да реагират както е било очаквано .
Не само, че са били трудни, но и в съвсем друго време сме гледани ние/ макар и да е супер клише!/

На майка ми, примерно, никога няма да й го побере умът, как отделяме време за извън класните занимания на децата. За нея- ако има как да се занимава самó, там...на кръжок, на каквото  и да е, но да ходи, да се връща, да се състезава..., но без да я занимава.

# 177
Това, че на някой като родител не му се занимава с нещо, което е важно за детето, очевидно допринася ползи за внуците, защото детето не иска да повтаря моделът на родителите си.
Ето има полза. "Лошото" родителстване води до ползи за следващото поколение.

Ако бяхте гледани както сте си мечтали дали щяхте да усещате тези липси и вашите деца да бъдат "компенсирани" за да не повтаряте моделЪТ?

# 178
Дадох пример.
Аз като дете не съм го приемала за липса, но в днешно време се живее по различен начин.
Малко или много, обвиненията, че децата са фокусът на семейството, имат резон.

# 179
Относно родители, които сами осиновяват деца – има такива случаи, които се справят напълно успешно. Деница Сачева е казвала публично, че е осиновила дете без партньор, след като вече се е развела. Детето сега е над 10-годишно, прекрасно здраво момче. Майка й, която също е осиновена, й помага. Убедена съм, че момчето живее в прекрасна среда. Вижте този материал: https://www.168chasa.bg/article/19586501.

Относно раждането на деца от психично болни родители - преди 20 години имах колега с параноидна шизофрения, съпрутата му беше с  ортопедичен проблем, не знам дали все още са живи – имаха двама живи и здрави, вече пораснали синове.

Знам и още един подобен случай. Момчето, родено от такава майка, е живо и здраво, и преди години учеше за хореограф. Родителите й й помагаха.

А относно лошите родители – познавам такива. Израснах по болници и санаториуми и съм се нагледала на много случаи на родителска безотговорност и неглижиране. Имаше ги и преди 40 години, има ги и сега.

Общи условия

Активация на акаунт