Отговори
# 240
Абе, аз отслабвах, докато бременеех, на излизане от родилното бях много малко кг. над теглото ми преди бременността, и качвах докато кърмех. Та ... случаи всякакви. И в двата случая ядях нормално, не повече от обичайното за мен. И двата пъти си върнах нормалното тегло около 3 годишнината на децата. Без да правя особени промени в режима си.

# 241
При всички случаи, ако решението зависи о
това дали ще качиш килограми или не, по добре да нямаш деца..

# 242
Eто една смела майка, която не се плаши от трудностите: https://www.mama24.bg/Article/20422388.

И аз познавам повече от 20 жени с различни увреждания - най-вече двигателни, но и други, които са раждали свои деца и се справят успешно. Някои вече имат и внуци.

Мотивацията е огромна сила.

# 243
Да, но тези жени си имат тяхна си мотивация. Аз не знам, защото се продължава този спор. Всеки сам решава, дали желае или не желае деца. Също и какъв брой. Ние не сме машини. Искаме да имаме лично време, пари за почивки и всякакви други удоволствия. Поради това масата хора имаме по 1-2 деца. Някога са се раждали много, защото смъртността е била голяма, а освен това жените не са имали, кой знае какви забавления. Масово е имало донакини и за тях още едно бебче е било радост. Днес жените живеят коренно различен живот. Освен това за да подсигуриш добро бъдеще за детето си трябват доста средства, а не всички семейства ги имат.
Освен това днес много мъже напускат жените си, ако си намерят по добре изглеждащо гадже. Една жена родила 5 деца, не изглежда като такава родила 2. Всички сме суетни.

# 244
Ние изобщо не спорим, просто обсъждаме. Тук няма правилно и неправилно. Всеки има своята гледна точка. Важното е всеки да избере подходящото и удачното за него. И ако си с едно дете, и ако си с много деца, може да се справяш и да не се справяш като родител.

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 20:00 от Radilena

# 245
  • Пловдив
Една жена родила 5 деца, не изглежда като такава родила 2. Всички сме суетни.
Виждала съм жени, родили две деца, и изглеждат като останалите. А как точно изглежда жена, родила пет деца?

# 246
Една жена родила 5 деца, не изглежда като такава родила 2. Всички сме суетни.
Виждала съм жени, родили две деца, и изглеждат като останалите. А как точно изглежда жена, родила пет деца?
Аз откакто родих не изглеждам като останалите. Корема ми е пълен със стрии. Лицето ми е в петна от следродилните хормони, които ми образуваха акне, което не съм имала никога преди имах и други проблеми. Още се боря с спомени от бременността. Отделно развих ИР, след гестационен диабет. Ами не се чувствам като мойте връснички без деца. Не съжалявам, че имам дете, защото така ще го изкарате. Но не бих имала повече от 2, поради тази причина. Вече никога няма да облека бански...

# 247
  • Paris, France
Отделно развих ИР, след гестационен диабет.

Гестационният диабет е следствие на ИР. Без ИР не се стига до диабет 2 или гестационен. Повишаване на ИР е нормално по време на бременност, но ако се повиши драстично може да се стигне до диабет. Стриите са свързани с ИР, липса на йод, селен, В витамини и вит С. ИР може да се подобри и вкара в норма. Бял кахър е.

Познавам жени, за които никой не може да повярва, че са раждали и други, които и без да са раждали са дебели, увиснали и сбръчкани. Влошаването на външността след децата е по-скоро от намален сън.

# 248
А ИР от какво е следствие? Невена, ти какво работиш, каква ти е професията? Искам да дойда да ти обясня някои неща, базови, по специалността ти. Ще си прочета първо.

# 249
  • Paris, France
А ИР от какво е следствие? Невена, ти какво работиш, каква ти е професията? Искам да дойда да ти обясня някои неща, базови, по специалността ти. Ще си прочета първо.

Инсулиновата резистентност е нормален, природен защитен механизъм, който е зависим от обема на мозъка към обема на тялото. Проблемно е трайното и, патологично повишаване в условия на повишен прием или вътрешно производство на глюкоза. Увеличаването на ИР в ранна бременност под влияние на повишаване на нивата на други хормони е с цел плодът да получава достатъчно енергия и е нормално ако не вдига КЗ на майката над 4-4.30 mmol/l. КЗ на гладно над 5 mmol/l по време на бременност се води гестационен диабет.

Икономист съм и в момента работя в сферата на финансов анализ на данни. Да, чудесна идея е да дойдеш да обясниш базови неща. Би била полезна на децата ми. Помощ с математика, Съпромат, статистика, Python са им добре дошли. Даже просто да учиш с тях и да четеш в движение ще са ни от помощ. Благодаря предварително. 💐

# 250
  • Поморие
Всички сме виждали поне един човек, който очевидно не е роден да бъде родител, но по някаква причина има деца. И не става въпрос за някаква драматична история или неочаквана ситуация, а просто за хора, които нямат грижа, внимание и отговорност.

Каква е логиката да създадеш живот, ако нямаш намерение да го гледаш? Ако не си готов да поемеш отговорността и да се развиваш заради детето?

Защо някои хора просто „присъстват“ като родители само по документи, без да дават нищо истинско? Какво се случва с децата им?

Споделете мислите и опита си – има ли оправдание за това или е просто безхаберие?
Все едно е описан бившия ми мъж. Ако съдя по него - ще кажа безхаберие. Липса на всякаква обща култура по процеса на отглеждането на деца и очакването, че другите ще му ги гледат и помагат 24/7. Е, да, ама не става така.
Не отричам, че макар, да бях по-запозната с процеса (и то от интернет, литература и малко опит с роднински деца), много от перипетиите ме свариха съвсем неподготвена психически, което беше и на моменти все още си е голям стрес за мен.
За това, съветът ми към по-младите и начинаещите е: подготвяйте се, четете, запознавайте се с нещата преди да се сблъскате пряко, опитайте се да прекарате време с бебе, двегодишно (това ще ви е най-сериозният тест!), петгодишно или по-голямо дете, запознайте се с всеки етап от този колкото прекрасен, толкова и труден процес - формирането на човек, като личност и характер.
Не е страшно раждането, трудното идва след това. За него се подготвяйте.
Други пък го правят, колкото да се "отчетат" пред родата, обкръжението, обществото, света.. Голяма грешка. Дете се създава, когато сърцето ти го подсказва, защото не го ли желаеш истински, няма как да го обикнеш и да си способен(а) да го отгледаш щастливо.
И да не пренебрегваме факта, че (както казва и заглавието на темата)  родителството не е за всеки.

# 251
Очевидно, и белите кахъри ще трябва да им обяснявам.

# 252
Ох Невена понякога трябва да помислите,  преди да пишете с такъв ампломб. Че може би вие, вашият организъм, а  и вижданията ви не са  коректни, нито са мерило. Това че на вас ви няма нищо след бременност,   не е норма. Има след бременност и жени с акне и с косопад и с хиляди други гадости. И по врене на бременност не всичко може да е цветя и рози .  За зависимостта между ИР и гестационен диабет пък съвсем. Има много жени ( и аз в това число с гестационен диабе и двете бременности ) и пълна норма преди и след това. Просто леко ослабете вашата категоричност.

# 253
  • Paris, France
За зависимостта между ИР и гестационен диабет пък съвсем. Има много жени ( и аз в това число с гестационен диабе и двете бременности ) и пълна норма преди и след това. Просто леко ослабете вашата категоричност.

Никой не твърди, че жените, развиващи геатационен диабет имат всичките инсулунова резистентност преди бременността. Нямат. Твърдя, че инсулиновата чувствителност се понижава по време на бременност така, както се понижава непосредствено преди пубертета. Качва се инсулиновата резистентност поради самата бременност при абсолютно всички жени. Не става изведнъж, разбира се и не всяка бременна стига до ГД.

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4290225/

Тук е обяснено.

За косопад след раждане съм чувала и даже на майка и падала косата. За акне не съм. Не твърдя, че е невъзможно, но никоя позната не се е оплаквала от акне след бременност.

# 254
Аз имах г. диабет, диабетици в рода и по двете линии... единият от тях баща ми.

За сега съм ок и без ИР.

На +- 5ти месец след като се роди първото ми дете , бая коса ми падна , след второто, не.

Акне не съм имала.

Общи условия

Активация на акаунт