Джобни пари

• 4 400
  • 116
  •   1
Отговори
# 105
За какво го харчи в такъв случай? Или плаща такса спокойствие на някои гамени?

# 106
Дъщеря ми е на 16г., десети клас.
10лв. на ден й стигат и дори остават. Не пуши, не пие кафета, не ползва градски транспорт. Сутрин хапва няколко хапки за закуска вкъщи, защото става доста рано.

Аз самата също харча по 10-15лв. на ден докато съм на работа.

40лв. на ден ми се виждат прекалено много дори за възрастен.
Според мен, ако едно дете разполага с толкова много пари като джобни, има сериозна опасност да залитне да си купува неприемливи неща като цигари, вейпове, дори наркотици... Също и да бъде използвано от съученици.

# 107
Пак нещо не ми се вярва, но както и да е.

# 108
  • Пловдив
Здравейте, мили мами.
В дилема съм колко джобни трябва да се дават на 10-годишно дете. Вчера коментирахме темата с братовчедка ми, при положение, че му подготвя кутии с хапване. В класа на сина й има деца на много платежоспособни родители и тя иска, не иска, също дава на детето по40 лв на ден. За мен това не е правилна стратегия, а освен това тези пари са толкова много за дете на тази възраст. Вие какво мислите?

40 лв на ден на дете?!? И за какво е тази показност, то може да се нахрани с 10 лв. В класа на сина ми има едно момиче, на което майка й вади доста и й дава. Същото пуши от 6-ти клас, ето за какво ги дава, като й остават.

Иначе, ние даваме по 5 лева на учебен ден. Тоест, ако е ваканция и не излиза и консумира навън, ако от седмицата учи 3 дни, значи 15. Е, разбира се, като му потрябват за нещо, няма да го оставим.

# 109
Ако не е за транспорт или уроци, наистина се чудя за какво му дават тези пари. Прави впечатление "в класа има платежоспособни родители и тя иска не иска, дава му" - т. е, нейните финанси не предполагат да дава такава сума, но му дава, за да е като другите. И защо, защо трябва да се сравнява.
И все пак, някакъв елемент на преувеличени има нещо не е съвсем така.

# 110
Мисля че не е моя рацота Пенка колко дава и как възпитава детето си
Мисля също че имам глава на раменете си и достатъчно акъл за да знам аз как да процедирам.
Мисля че не ми е нужно да гледам другите и те да определят моите решения.

# 111
Коментирате джобни и училище, но как стои въпросът, когато са във ваканция?
Горе-долу да си сверя часовника, за София, като най-скъпо, за голям тийн, не дете, което е на 10 и играе пред блока.

# 112
Коментирате джобни и училище, но как стои въпросът, когато са във ваканция?
Горе-долу да си сверя часовника, за София, като най-скъпо, за голям тийн, не дете, което е на 10 и играе пред блока.

Дъшеря ми е на 16г., десети клас. Не пуши, не пие кафе и алкохол.
Когато излиза с приятелка, обикновено хапват нещо на заведение - пица, салата, суши.
Не сме в София. Аз й давам пари, колкото да си плати консумацията - 20-30лв., зависи къде ще ходят и какво ще хапват.
Разбира се, тя не излиза всеки ден дори и през ваканцията.

Ако й трябват пари да си купи някакви козметични неща или пък нещо за вкъщи, давам й повече. Също винаги можем да й пратим пари по Револют и да плати с карта, ако се наложи.

# 113
Аз си давам и ваканцията седмичните джобни. Каката по-миналата лято си ги спестява два месеца и помоли да й помогна да си купи някакъв мърч от Съндей хебит. Малкият като играе си ги харчи. Даже като не е на училище прекарва по цял ден навън и си взема нещо за хапване или пийване, за да не се прибира само за това, докато като е на училище обядва у дома (не посещава занималня).

# 114
Не давам през ваканцията, но тогава синът ми съвсем никъде не ходи сам. През учебната година ходи и се прибира сам от училище. През ваканциите или е с възрастен някъде (мама, баби, прабаба, дядо лели,…), или е спортно занимание, където ги хранят на обяд и им осигуряват плодове през целия ден. Ако излизаше сам, бих му давала пари.

# 115
Дори, когато сме ходили на почивка съм давала отделно пари, независимо, че са с мен. Давам някаква сума, с която могат да се глезят без да ми искат. Бюджетът ми е ограничен и това върши работа. Не значи, че и аз не купувам, но извън това, което съм преценила си плащат те.

# 116
  • Някъде по Дунава
Синът ми, който е 6 клас, ходи с по около 5 лв на училище. Сутрин закусва у нас, обядва или у нас, или на стола. Когато ги изхарчи, му даваме пак същата сума. Около 30 лв седмично харчи.
Щерката учи в друго населено място. Има храна за обяд и вечеря за всеки ден. Около 10 лв на ден даваме. Ползва ги за закуска, плодове и зеленчуци, мляко, кафе. Ако ѝ останат го харчи в ДМ и Лили. Оказва се , че все нещо ѝ трябва. Женска работа. Отделно даваме пари за наем и частни уроци.

Общи условия

Активация на акаунт