Къде греша? Какво искат жените?

• 3 228
  • 130
  •   1
Отговори
# 90
Авторе,
казвате, че сте перфекционист и успешен в професията и финансите, но по отношение на практичните неща в живота, а и в умението да се живее леко и приятно, вероятно не сте обърнали достатъчно внимание.

На ваше място бих подредила нещата по приоритети:
1. Премахване на памперса - прави се около 18 месечна възраст на детето, когато са оформени мускулите на сфинктера, преди това няма смисъл, но и доста след това е също изгубено време.
Най-подходящи са топлите месеци. Ето сега напр. може да започнете и за месец-два да успеете (за всяко дете е индивидуално колко точно време). Така детето ще е готово за детски ясли.

2. Не е необходимо детето да се храни отделно, нито пък детска кухня. Може да се храни с вас - хубава, разнообразна и здравословна храна. Днес това не отнема много време.

3. Разходете се и вижте лично яслите - обикновено това е позволено в удобно за тях време, но и спонтанно да отидете, без уговорен час, може пак да ви поканят да влезете. Не разбрах дали живеете в Бг или не, в Бг чета да се оплакват от ясли и градини, но с достатъчно проучване, ще намерите добри ясли. Може и летни да са.

Достатъчни са 3-4 минути да разгледате структурата, но трябва да знаете кое да гледате - обърнете внимание дали имат зала за психодвигателна дейност - това се харесва много от децата (дивана с възглавницата ще ви се струва после смешна история), също дали имат собствен готвач, дали може да спят следобед там (някои ясли го предлагат на малък брой деца).

Разбирам, че трудностите да имате детенце са ви направили свърхпротективни, но това е ненужно. По-скоро гмурнете се в реалния живот. Тогава и вашият живот ще се подобри и промени.

ПС. Не наричайте мрънкане това, което казва жена ви. Ако е уморена, трябва вие да го забележите пръв по очите й, още преди да ви го е казала.

Много благодаря за практичните съвети.
От пролет до есен/зима живеем в малък курортен град където има 2 детски градини, но няма ясли.

Предполагам, ще трябва да се върнем в големия град ако допрем до това.

# 91
  • Somewhere far away
Е това е проблем веече, не памперса /това ми е лична драма, затова отварям скоба, моят племенник е в спектъра и имаше голям проблем с памперсите... памперса успяха да го махнат чак на 4 годишна възраст, което обаче не означава че не ходеше на ясла още от двегодишен!/. Като няма ясли, вие няма да имате никва свобода и почивка от това дете, следователно ще се стресирате още повече.

Да живееш в малък курортен град е ок ако си млад и без деца или пенсионер с отдавна пораснали деца.

# 92
Авторе,
казвате, че сте перфекционист и успешен в професията и финансите, но по отношение на практичните неща в живота, а и в умението да се живее леко и приятно, вероятно не сте обърнали достатъчно внимание.

На ваше място бих подредила нещата по приоритети:
1. Премахване на памперса - прави се около 18 месечна възраст на детето, когато са оформени мускулите на сфинктера, преди това няма смисъл, но и доста след това е също изгубено време.
Най-подходящи са топлите месеци. Ето сега напр. може да започнете и за месец-два да успеете (за всяко дете е индивидуално колко точно време). Така детето ще е готово за детски ясли.

2. Не е необходимо детето да се храни отделно, нито пък детска кухня. Може да се храни с вас - хубава, разнообразна и здравословна храна. Днес това не отнема много време.

3. Разходете се и вижте лично яслите - обикновено това е позволено в удобно за тях време, но и спонтанно да отидете, без уговорен час, може пак да ви поканят да влезете. Не разбрах дали живеете в Бг или не, в Бг чета да се оплакват от ясли и градини, но с достатъчно проучване, ще намерите добри ясли. Може и летни да са.

Достатъчни са 3-4 минути да разгледате структурата, но трябва да знаете кое да гледате - обърнете внимание дали имат зала за психодвигателна дейност - това се харесва много от децата (дивана с възглавницата ще ви се струва после смешна история), също дали имат собствен готвач, дали може да спят следобед там (някои ясли го предлагат на малък брой деца).

Разбирам, че трудностите да имате детенце са ви направили свърхпротективни, но това е ненужно. По-скоро гмурнете се в реалния живот. Тогава и вашият живот ще се подобри и промени.

ПС. Не наричайте мрънкане това, което казва жена ви. Ако е уморена, трябва вие да го забележите пръв по очите й, още преди да ви го е казала.

Много благодаря за практичните съвети.
От пролет до есен/зима живеем в малък курортен град където има 2 детски градини, но няма ясли.

Предполагам, ще трябва да се върнем в големия град ако допрем до това.

Според мен е важно детето ви да тръгне на ясли, не на градина. Яслите са до 3 годишна възраст, градините след 3 до 6.
Вашето дете сега е на 2, означава че ако не от летните месеци, то поне от септември може и ще е положително за него да прекара 1 година в ясли и после  да започне градина. Защото има градини (зависи от страната разбира се), които могат да приемат деца, навършили 2 год и половина, ако са махнали памперса. Това обаче е 6 месеца, преди възрастта за градина, а 6 месеца на тази възраст са от много голямо значение. Още повече че то не е посещавало досега ясли. Съществува като норма, но е за много малко деца, най-вече на родители, които са в затруднено материално положение и се налага да работят, но не е правило.

Ако нямате ясли във вашия град, може да проучите в съседните до вас, така или иначе 5-10 км или малко повече не са проблем. Още повече че времето за влизане доста широк диапазон (от 7.30 до 9), посещението не е задължително всеки ден.

И понеже ще проучвате, може да направите това и за детските градини - така ще прецените дали е оправдано преместването ви сега или по-късно към големия град. Както и за детски басейни за плуване - на 4 години при нас (и ние сме в морски град) започват почти всички да ходят на плуване.

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 20:35 от Valerie R

# 93
Защо да е важно детето да ходи на ясли.
Безумно е за мен.
Губи се така връзката с детето. Къде остава обичта, възпитанието, усещането за семейната атмосфера.
Не съм и не бих си дала детето преди 3-годишна възраст в обществено заведение. Зорлем да си захвърлиш детето на чужди хора, ако имаш възможност да си с него, за мен е малоумие  и престъпление срещу детето.

# 94
Безумно е за мен.
Губи се така връзката с детето. Къде остава обичта, възпитанието, усещането за семейната атмосфера.
Не съм и не бих си дала детето преди 3-годишна възраст в обществено заведение. Зорлем да си захвърлиш детето на чужди хора, ако имаш възможност да си с него, за мен е малоумие  и престъпление срещу детето.

Вероятно имаш негативен опит, съжалявам. Има и друга реалност с яслите. Затова казах да проучи добре. Зависи и къде живее човек.
Тук майки писаха за учителки в Бг, които плачат пред децата в детска градина. И какво ли не друго..

От 1 до 3 годишна възраст е много важен период в развитието на детето. Стига да има подходяща за това среда. И тя не е да си стои в къщи, според мен. Но ако яслите са място за инквизиция... ума ми не го побира, защото нашият опит, на роднини и приятели е съвсем различен - всички ходят на ясли и са доволни. В детската градина, когато започнат, само деца на имигранти не са посещавали ясли, защото не могат да платят таксата.
И си личи разликата между едните и другите, което е много тъжно, според мен.

# 95
Именно, госпожа. Знаем какво е важно за детето.
И в ментално, и в психологическо отношение.
И то не е на невръстна възраст да се захвърля далече от родителите.
Четете и вие.
Личи си разликата, да. Определено.

# 96
Именно, госпожа. Знаем какво е важно за детето.
И в ментално, и в психологическо отношение.
И то не е на невръстна възраст да се захвърля далече от родителите.
Четете и вие.
Личи си разликата, да. Определено.

Ако госпожа означава учителка на твоя бг език, не съм.  😀
Със здраве

# 97
Безумно е за мен.
Ох, само българските майки говорят такива глупости. За дете е добре да се социализира, да хване някой грип, за да изгради имонитет. Най-много обичам майки детос и стискат децата. Пълни простотии...

# 98
Знаем, знаме, госпожи!
Не като да не сме си давали децата в социални заведения. Ходили са. Когато и докато е било нужно.
Интелектът и сигурността на детето тръгват от домашната среда.
Вие си социализирайте вашите. Воля народна.

# 99
Егати социализацията и изграждането на имунитет в яслите ...
Пък психолозите му викат "първична травма" от изоставяне ...

# 100
Детето може да се социализира и без ясли. Цели поколения не сме ходили на ясли и градини пък сме се социализирали. И моето не е ходило,  Ние живеем тук и яслите и градините са предимно за хора, които ходят на работа, а не за кеф. Ако авторът живее на място, в което в заведенията са по няколко деца бива, но в група от 26 -30 деца без належаща нужда не бих пратила дете, което има по добър вариант.

Но темата не е за ясли и градини, а за автора и жена му. Не е трудно да си отгледат детето, просто трябва да се отпуснат малко, особено автора и да вместят и други неща в ежедневието си, освен дом и дете, за предпочитане нещо удовлетворяващо и полезно, че то и шопингът и почивките омръзват.

# 101
Егати социализацията и изграждането на имунитет в яслите ...
Пък психолозите му викат "първична травма" от изоставяне ...
Пълни глупости. Какво изоставяне за няколко часа? Ако беше вярно нямаше всички ясли да са претъпкани и да има хиляди неприети деца. Просто една група майки решават, че не им се работи и гледат детето до 3-4 години. Детето трябва да прекарва време с връсници, за да се развива нормално. То изоставяне е и когато майката остави детето на баба/дядо/тати, все пак майката не е до него.

# 102
Претъпкани са, защото са бедняци. Или искат да се отърват от децата си.
НАшите са дебили, споко.

# 103
Претъпкани са, защото са бедняци. Или искат да се отърват от децата си.
НАшите са дебили, споко.
Много интересно, защо ли в цяла Европа всички деца тръгват на ясла още от няколко месечна възраст и пък са станали хора... Просто българите сме мързелива нация. 2 години майчинство не стигат ако може още и още.

# 104
  • Somewhere far away
Навсякъде в Европа тръгват на ясла от ранна възраст децата.
 Ама ние нали все сме по -специални. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт