Египет /Тема 18/

• 26 231
  • 416
  •   2
Отговори
# 240
А, няма нищо, това не са "египетски мурафети", а просто има хотели, които имат много малък собствен плаж и се влиза откъм понтон, аз не си падам по такива. Винаги гледам да си има нормален пясъчен плаж, поне в Хургада бяхме на такъв, не помня името на хотела вече. Но помня, че имаше ограда между плажовете на всички хотели, самите заграждения влизаха даже леко в морето, така че да не може някой външен да се разхожда по ивицата (както в Тунис), това е добре, защото ми спестяват амбулантните търговци на плажа, докато лежа, да ми досаждат някакви кресльовци, които продават какво ли не. Тези заграждения не позволяват изобщо достъпа до външни хора, от улицата да слязат до плажовете, които са към хотелите. Това е окей. Нашият плаж си имаше охрана. В яката жега си стоеше навлечен полицай на столче, в пясъка (който ми върна едни забравени очила). Нямаше спасител, но полицай имаше Grinning А водата кристал, снимал съм рибките. Супер чиста. Е товa е то, Червено море Simple Smile

# 241
  • Sofia
На определени места има отлив и, на практика, в самото море (до по-дълбоката му част) не може да се влезе от брега, а единствено от понтон, защото дъното не е пясък, а само коралови формации.

# 242
Да, това е кофти, трябва да се избягва. Затова трябва да се четат отзиви на вече завърнали се хора. Аз обичам да си влизам нормално в морето, не да ми се забива нещо в краката, да е остри камъни, чакъл, корали и т.н.
А как ме дразнеше, че сутрин всички руснаци си бяха поставили хавлиите на шезлонгите и вече в 8.00 ч не може да намериш свободен шезлонг. Или стават рано, преди закуска поставят хавлиите и после отиват в ресторанта или директно плащат от предната вечер на beach guy по 1 долар на шезлонг, да поставя хавлия и така да "резервира". Тия практики супер мн. ме дразнят по принцип. Но така е може би със собствените плажове с по-малък капацитет. Не знам как е в огромните ризорти.

# 243
  • Sofia
А как ме дразнеше, че сутрин всички руснаци си бяха поставили хавлиите на шезлонгите и вече в 8.00 ч не може да намериш свободен шезлонг.

Дааа, мега селско. Мъжът ми даже направи забележка на едни българи – мълчаха ококорени.
В Египет и аз ставах към 5.30 сутринта и нищо не ми костваше да отида до плажа да метна две хавлии (сградата ни беше на метри от самия плаж), но е против принципите ми подобно поведение.

# 244
  • Beyond the Frontiers
Charmillion club заплащат за аквапарка, обърнете внимание.

Тонка, плажовете в Египет в основната си част са коралови. Това означава, че няма как да влезнеш, постепенно да стане дълбоко и да плуваш. Съответно правят понтони, по които се стига до ръба на рифа, дълбокото и там се плува.
Минус е за хора, които не могат/ не обичат да плуват в дълбоко, които не се вълнуват от риф и рибки.

Разбира се има и пясъчни както сме си свикнали. Има и коралови, но с лагуни.

# 245
  • София
Благодаря на всички за разясненията!
Мислех, че понтоните са нещо като минус, но явно не е така.

Charmillion club заплащат за аквапарка, обърнете внимание.
Това ми е полезна информация, благодаря! Пишеше, че може да се ползва аквапарка, но бяха пропуснали частта със заплащането.

# 246
  • Sofia
Аз, като запален шхорхелист (ползващ плавници, обаче), да допълня към създалата се дискусия, че най-готини са именно тези коралови плажове, при които в началото водата е с височина около 1 м над самите корали – така хем можеш безопасно да минеш над тях, хем имаш възможността да ги огледаш от супер близо, без да се налага специално да се гмуркаш. В дълбоката част също е невероятно красиво, разбира се, и аз лично плувам с часове именно там, но не пропускам хубаво да explore-на и на по-плиткото. Simple Smile

Зависи от гледната точка – лично аз не бих отишла в ризорт в Египет, ако ще трябва да влизам в морето само от понтона. Та, за мен си е точно минус.

# 247
Благодаря на всички за разясненията!

Ами зависи. Минус са, ако са на хотел, изложен на вятър, защото обикновено е спрян достъпа до водата при силен вятър и вълни. Плюс е, ако нямате проблем при плуване на дълбоко. Също така е плюс, защото става чудна разходка по мост над коралов риф и интересни рибоци.
Минус е, че няма как от пясъка да се плъзнете във водата.
Но пък има хотели, които нямат риф, ама си имат пясък.
Както е модерно да се казва - "всеки си преценя" Simple Smile

Ние сме намерили компромис в Джаз Фанара - пясъчно дъно, "домашен" риф, близост до "цивилизацията".
Е, плажа е малък, но има басейни.

# 248
  • София
За Steigenberger Pure Lifestyle да предвиждам ли аква обувки или няма да са ни необходими? Не намирам мнения с точно тази информация. Плажът е ясен.

# 249
Аз, като запален шхорхелист (ползващ плавници, обаче), да допълня към създалата се дискусия, че най-готини са именно тези коралови плажове, при които в началото водата е с височина около 1 м над самите корали – така хем можеш безопасно да минеш над тях, хем имаш възможността да ги огледаш от супер близо, без да се налага специално да се гмуркаш. В дълбоката част също е невероятно красиво, разбира се, и аз лично плувам с часове именно там, но не пропускам хубаво да explore-на и на по-плиткото. Simple Smile

Зависи от гледната точка – лично аз не бих отишла в ризорт в Египет, ако ще трябва да влизам в морето само от понтона. Та, за мен си е точно минус.

Миналата година в Хургада опитах с дайвинг, но нещо ме обвзе паниката и не успях да се спусна повече от 1 метър.
Тази година ще сме в Cleoptara Luxury Resort. За съжаление не намерих инфо дали още в плитката част има корали и рибки или започват само в дълбоката част след понтона. Иначе вече си купих маска-шнорхел Simple Smile
Някой посещавал ли е хотела, за да сподели?

# 250
Не съм била там, но гледайки в Гъгъл, плитката част има камънаци ....
Ако бяха корали, щяха да са оградени. Поне така процедират в Египет.
Не си забравяйте аква обувките, защото най-вероятно ще ви трябват. Предполагам, че рифа ще е достъпен от понтона.

# 251
  • Пловдив
Аз запазих за REEF OASIS BLUE BAY RESORT & SPA 5*.Има ли някой който е почивал там?Видях ,че има хубав коралов риф за мъжа ми ,а за мен която не може да плува  плаж с пясък.Няма отлив и вятър.

# 252
Здравейте, колко е продължителноста на полета Варна-Шарм?

# 253
Важно за Египетското море са приливите и отливите. Преди години бяхме в някакъв добър хотел, който си е сменил собстеника /предполагам/ и съответно името, та не мога да го открия сега. Тъй като правихме няколко екскурзии, останаха ни само 3 дни за плаж, което и който бяха добри. Но.... вървиш 100 м. /хайде 50-70/ и водата едвам ти покрива коленете /ако искаш и "пиш" - небрежно - 100 м./ Добре беше, че на плажа, до морето беше издълбана някаква "локва" - дълбока около 2 м., дълга 10-12 и широка до 10 м. - за уроци по сърфинг за най-начинаещи/, но тъй като беше април, такива нямаше - та използвах този "мини басейн", колкото да се каже, че съм била на море.

Затова е добре, когато някой от добро сърце споделя мнения за даден хотел, да посочва и неща, свързани с тези природни дадености. Всъщност не си спомням, ако морето при този хотел е било такова при отлив, защо приливът не ми е направил впечатление - може да е бил след плажно време. Simple Smile

# 254
  • Beyond the Frontiers
Екскурзиите до манастира Света Екатерина се преустановяват.
Има някакъв спор с обитателите/ монасите и за сега не е ясно до кога ще е това.

Инфо за приливите и отливите по месеци, часове, нива: https://nashaplaneta.net/prilivy/prilivy-otlivy-eg_hurgada

Общи условия

Активация на акаунт