Някой бил ли е с евтина рокля на абитуриентския си бал?

• 8 629
  • 263
  •   1
Отговори
# 90
Ми например вие да отидете на рожден ден на близък с подарък, а на вашия рожден ден да дойдат без нищо, справедливо ли ще е?
И това да бъдат хора, които са заможни.

# 91
  • Melmak
Аз не бих канила хора, които смятам, че не ме уважават.
Иначе на рожден ден не се ходи с празни ръце и без подарък, но подаръкът е според възможностите на хората.
Като каня някого не очаквам нищо да ми връща. Аз днес каня някого, утре той може да реши да не покани мен и това е напълно ок.

# 92
Ми например вие да отидете на рожден ден на близък с подарък, а на вашия рожден ден да дойдат без нищо, справедливо ли ще е?
И това да бъдат хора, които са заможни.

Wudu, за втори път ме втрещяваш.
А защо каниш хора, които не са ти приятни?
Или ги каниш само защото са с пари и се надяваш да падне някоя маркова чанта ли (например)?

# 93
Не всички си показват истинското лице веднага.

Има ужасно много не искрени приятелства.

Също така, моят личен опит показва, че хора с възможности идват с най-евтините и глупави подаръци понякога. Едновременно с това не жалят средства, когато трябва да подарят на генералният директор нещо или да се подмажат на стратегическо място. Просто са те оценили на толкова.

Не винаги, но често подаръка показва отношение.
Някой хора не ни бива да избираме подаръци и залагаме на пари.

Хората не очакват да им се върне същото като стойност ( е повечето)
А същото отношение, мисъл за човека и желание.
В това има разминавания.
Отношенията също могат да бъдат третирани като инвестиция.
Сега, ако се появят на бал на детето на приятелка с 20 лв в пликче, дали ще се приеме добре?

# 94
  • Deutschland
Има хора, които се радват и на дребните жестове. Миналата седмица записахме детето за първи клас и имаше пробен ден в училището. Учителката подари на всички деца по едно семенце от ябълка и им обяснила как да се посади и т. н. Детето беше много щастливо. Ако й бях купила някоя скъпа играчка, нямаше със сигурност да се радва толкова.

# 95
Wudu, има една арабска приказка за дюнерите. На сватба канят много хора, ако няма достатъчно месо/ не стигне, на най-близките подават питка без месо, а те не дават вид, че в питката им няма месо. Да, но веднъж един човек, който получил питка без месо вдигнал скандал и домакинът разбрал кой наистина му е близък. Когато каниш много близки хора, ги каниш, за да споделят празника с теб, а не заради подаръка. Дали, ако те бяха отказали под някакъв предлог щеше да ти стане по-приятно? Дори и сватба да е, дори и да си получила от тях нещо дребно или само 50 лева вместо 500. Предполага се, че си ги поканила заради самия ден да са до теб.

# 96
Обувките ми бяха дадени назаем и не ме е срам да си призная.

# 97
Wudu, има една арабска приказка за дюнерите. На сватба канят много хора, ако няма достатъчно месо/ не стигне, на най-близките подават питка без месо, а те не дават вид, че в питката им няма месо. Да, но веднъж един човек, който получил питка без месо вдигнал скандал и домакинът разбрал кой наистина му е близък. Когато каниш много близки хора, ги каниш, за да споделят празника с теб, а не заради подаръка. Дали, ако те бяха отказали под някакъв предлог щеше да ти стане по-приятно? Дори и сватба да е, дори и да си получила от тях нещо дребно или само 50 лева вместо 500. Предполага се, че си ги поканила заради самия ден да са до теб.
Напълно съм съгласна с Вас. Празникът е, за да съпреживеем заедно дадено събитие, а не (както някои хора правят, за съжаление), за да съберем пари и подаръци. И аз съм свикнала винаги старателно да избирам подарък за всеки повод, докато в семейството на мъжа ми не си подаряват подаръци и не са много по празнуването. Поради тази причина съм свикнала, че, ако се съберем с роднините му по Коледа, може да не получа подарък. Никога не съм се сърдила. Роднините му винаги са показвали добро отношение към мен и , ако ги помоля за услуга, никога не са ми отказвали. Просто в тяхното семейство не спазват тази традиция.

# 98
Преди 10 години бях на бала с рокля за 100 лв, което за мен си беше скъпо. Нямахме възможност и не намирах за толкова нужно да се обличам толкова скъпо. Нямах си и кавалер и това го намирах за ненужно.
Всички бяха с много скъпи рокли. Аз не знаех, че е толкова важно да се накичиш толкова. Даже на гримьор не съм ходила.
След бала осъзнах, че повечето хора вземат много насериазно нещата по темата. Всички казаха, че са много хубави на тези със скъпите рокли, мен дори не ме споменаха. След толкова минали години още мисля, че не ми е нужен толкова разкош. Обаче като гледам хората го възприемат много насериозно, това не мога да си го обясня.
Доколкото го разбирам всичко това с баловете в бг - това е някакъв вид съревнование и не толкова за младите хора, колкото за родителите. Не го разбирам . Аз бях с едно много хубаво костюмче, даже не помнп цената , но не беше някаква лъскавотия с волани . Сина ми миналата година беше много хубав ,но не си спомням да сме изипали някакви пари особено много . Купихме всичко на нормална цена. Веселото на партито беше в организацията и програмата , която младежите сами си бяха организирали. На мен ми беше много весело и много ми хареса партито. Но при нас присъстват всички със семействата. След това остават абитуриентите да се забавляват както  са се разбрали помежду си - кои останаха да ползват залата за дискорека, други отидоха на дискотека . Както им е харесало.

# 99
  • София
Баловете станаха като панаир на суетата. Рокли за хиляди левове, лимузини, 100+ човека гости в ресторант... Следват и очакванията към подаръците и парите - па кой колко дал, ама защо само толкова дал еди кой си, при положение, че е богат. И се започват едни тънки сметчици и сръдни. Е, това ли е идеята за някакво си средно образование, то чудо голямо, че отрочето е изкласило 12 клас.

Дъщеря ми ще е абитуриентка след 2 г. Засега съм намислила да се съберем най-близките ни приятели и роднини, за да се почерпим и повеселим, в малко заведение, за да няма други хора. Първоначално мислих да поканя гостите на два пъти вкъщи, но ми се видя голяма хамалогия. Единствено за роклята съм отделила по-стабилен бюджет, нищо че след това вероятно никога няма да я облече отново. Изхождам от там, че хубавата рокля - добре ушита и от качествена материя, няма как да е евтина. Ако все пак има и такива - свиркайте, ще е добре дошло.

# 100
Аз не бих канила хора, които смятам, че не ме уважават.
Иначе на рожден ден не се ходи с празни ръце и без подарък, но подаръкът е според възможностите на хората.
Като каня някого не очаквам нищо да ми връща. Аз днес каня някого, утре той може да реши да не покани мен и това е напълно ок.

Ами да, ами накрая така става. Аз спрях да каня половината си близък кръг, въпркеи, че си ги обичам, но не може аз да се раздавам, а насреща нищо. Откакто имам деца, съм много чувствителна на тази тема. Не е свързано с баловете, но сега раздавам любов и добро настроение, ако някой иска нещо повече, припомням всичко, което съм дала през годините и до там. Simple Smile.

# 101
Същото може да се каже и за сватбите. И те са панаир на суетата - младоженците правят сватбата на мечтите си, изръсват се с хиляди левове и после броят пликовете с пари и очакват госта да си е  платил куверта, че и отгоре да остане. Така било прието.
Балът се прави в чест на младия човек, да се отбележи преломния момент от завършване на училище и влизане в света на възрастните. Не знам кой поръчва лимузини и кани 100 + човека, аз лично толкова близки хора нямам. Пък който иска да не празнува, не е задължително. Много хора не празнуват, изпратят си детето и се приберат все едно е обикновен ден.

# 102
Е аз да кажа, че на подписването си бях с много красива и нескъпа рокля, не и евтина, но като за младоженска си беше евтина направо. От аутлет я бях издебнала. После многократно носих роклята си, обожавах я. Та към абитуриентската си рокля нямам особени емоции, аз и не бях абитуриентка де, имах сериозни изпити точно преди завършването си, с трепет чаках резултати, готвих се за университета и тн. Хич не се интересувах от рокли.
Но за подписването си бях избрала наистина изключително красива, нескъпа рокля, която ми е любимата рокля и ако не бяха децата да ми я съсипят, щях още да си я нося. Търся същата, но не мога да я намеря...

И за младоженска и за абитуриентска за мен трябва нещата да отговарят на стандарта на двойката/семейството. Тоест, не бих се изхвърляла с хиляди евра/левове, ако не ми е по джоба. Ако съм Парис Хилтън то е ясно, че нещата стоят друго яче. Аз много съм си говорила с роми и винаги ми е правило впечатление огромните пари, които дават за кръщенета, сватби, абитуриентски балове и свързвам подобни изхвърляния с този етнос. Например, един шофьор на такси от ромски произход ми обясняваше как за кръщенето на дъщеричката си, която е бебе в този момент, дали ненамсиколко хиляди за рокличка. В другата крайност са ми разни мои познати швейцарци, при едната двойка момичето си избра много нежен годежен пръстен със съвсем мъничко камъче, за да не личало, че е годежен Simple Smile).

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 10:19 от MariyaHris

# 103
  • Melmak
Същото може да се каже и за сватбите. И те са панаир на суетата - младоженците правят сватбата на мечтите си, изръсват се с хиляди левове и после броят пликовете с пари и очакват госта да си е  платил куверта, че и отгоре да остане. Така било прието.

Сватба се прави като всяко нещо - и с малко може, може и с много. И не говоря да е сватба без празненство, а с разумно такова, може да се намери ресторант, в който украсата да не е 5000 лв, нито кувертите да са 200. И пак да поканиш гости и да е весело. Рокли има хубави и от намаления в бутиците. Аз от там взех, не беше евтина, но не беше и на редовна цена 2500. Така че ако човек умее да работи с бюджет значи ще се справи с подобна организация.
Не съм броила кой какво ни е дал на сватбата, аз съм щастлива, че всички поканени ни уважиха подобаващо. Гостите празнуваха с нас този важен ден и не съм си водила отчет колко са ни дали. Аз съм ходила на доста сватби и винаги съм искала да оставя подобаващ подарък. Ако младоженците не са ми приятни ще откажа поканата, просто няма да отида. Човек дава отношение, не просто някакви пари в плик. За мен е важно да бъда подходящо облечена, а не с дънки на официална сватба, примерно.

# 104
мекичка, винаги съм се обличала добре за сватби, но съм имала специална красива рокля, която ми е за сватби. Тоест, не съм си купувала за всяка сватба отделен тоалет. Просто не мога да си го позволя. Имаше период, в който почти всеки месец бях по сватби.

Общи условия

Активация на акаунт