Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 10

• 4 678
  • 49
  •   1
Отговори
# 45
Искам нещо много дебело да подчертая, без да е свързано с контекста на предното мнение.
Невролог не поставя диагноза, свързана с подобно състояние. Това е в сферата на специалността на психиатъра . Само той е медицински специалист, който има право и достатъчно познания да го направи.  Същото важи и за спектър. Нито невролог, нито психолог, нито логопед, нито клиничен психолог. Всички те могат да са част от екип за диагностика. Невролог би могъл да участва в екипа, за да отрече или потвърди патология да кажем структурно или функционално (примерно при ДЦП първично и ХДВА вторично /РАС вторично). Но не и да се произнася има или няма ДХВА. Състоянието е много комплексно, специфично, иска поне 6 месеца наблюдение. Не че ако се постави такава диагноза ( на 12 г - според американския психиатричен диагностичен справочник Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), който всички много правилно следваме) е края на света и следва нещо сериозно. Продължавам да твърдя че подходът за деца без съпътстващи болести и състояния е холистичен - самопознаване, самоконтрол, подходящи за личността подходи. Медикаментозен би бил  подходът, ако имаме да кажем нещо първично (ДЦП , РАС ниския край) и ХДВА вторично. Макар че като имаме едно дете с ниско функциониране няма как да сме сигурни хиперактивното поведението на какво се дължи. Но се предписват успокоителни, защото така детето цялостно се повлиява поведенчески. Но в този случай на неадекватност хилистичния подход би имал ограничена полза.

И в Германия се раздават диагнозите на килограм. Без обстойни прегледи, само въз основа на разговор с учител, с родител и хоп, дефицит на вниманието. След това следват лекарства. Не е задължително, ама ако откажеш, следва жесток тормоз от училище и социални.
Според адвоката ни, това е една огромна машина за пари.
А аз си мислех че тук е зле...

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 12:35 от _re_ge

# 46
Благодаря ви много. Спирам да го мисля, като дойде първи клас ще видим, дано до тогава малко да се кротне.

# 47
като дойде първи клас

Ако детето има готовност първи клас,  поведенчески адекватно е ( оставям настрана другото) няма как  в часа да стане и да се разхожда. Особено ако е преминало подготвителна първи клас, а не е "прекарало времето си в застойна зона" 4-та група ДГ. Която е летаргия - напълно неполезна за децата . Разбира се  ако родителя си дава отчет кое е по-полезно спрямо детето му.
Освен това времето за концентрация при деца които демонстрират  дефицит на внимание, бавно и полека трябва и може  да се удължава. Постижимо е, от личен опит. Концентрацията може да се постигне до 30 минути първи клас ако детето е с дефицит на внимание, и до 40-50 ако е без такъв. Детето в рамките на това време е адекватно, коопериращо, работи, изпълнява, опитва се да решава задача/ да се справя с проблем и не се отказва, дори да има затруднения.  Дори ако детето да губи концентрацията си, трябва да се е формирала някаква практика за самоконтрол, т.е. дори да се е разсеяло , то трябва да осъзнава, че не трябва да става и пречи на другите.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 00:10 от _re_ge

# 48
За ставането по време на час го правят много от децата в началото,докато свикнат с правилата в училище.Другото което правят в началото,разбирайте първите няколко месеца е да говорят едно с друго по време на час.Всичко това отшумява до началото на вторият срок,ако детето се развива в норма и няма някакви специални потребности.Има деца които са родени в края на годината и при тях е нормално да са по-незрели в сравнение с родените в началото.Нашето дете е родено декември месец,на всичкото отгоре и родено в седми месец.Какви ли не вероятни диагнози чух, докато беше по-малък и благодаря на Господ,че никоя от тях не се оказа вярна.Мис Чичи имате доста време до училище и не се знае дотогава колко от нещата,които те притесняват няма да ги израсте,а пък вие през това време си работете с него.Моето дете все още е по-активно от другите,но това не означава,че му има нещо.Гивори много и се движи почти постоянно,но в живота има и такива хора.За мен това е темперамент и всеки от нас се ражда с неговия си.

# 49
  • Deutschland
Добро утро. След дълъг тормоз от страна на училището, че детето ми има аутизъм, че треперела с ръце в час, не се концентрира, плаче, че избирала определен цвят чаша в столовата, преди месец я водих на обследване. Психиатърката дълго време не споделяше резултати, та до вчера бях като в транс.
Вчера имахме уговорена среща в училището, беше повикала всички замесени учители, за да съобщи, че дъщеря ми аутизъм НЯМА. Не покрива нито един критерии, има 0 точки и на теста. Защо трепери с ръце? Според нея защото иска да каже нещо, но не намира думи. Проблемът бил в двуезичето, а сега започна и трети език. Ще мислим да я водим на логопед. Една от учителките настояваше да я водим в психиатрична клиника, защото плаче. И там ще спре вероятно. Мъжът ми е побеснявал и иска да заведем съдебно дело за причинен тормоз. Ще видим как ще се развият нещата.

Общи условия

Активация на акаунт