Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 42

• 32 724
  • 757
  •   1
Отговори
# 120
Масовия вкус се “тренира” дълго време.
Аз пък винаги съм за различното от масовия вкус! 
Ето например днес, малко под въздействие на постовете на дани, зазяпах наемите в студентски, не че ме интересуват някак..
И съм впечатлена, че няма само най-евтинджос неща, напр това много ми допадна
https://m.imot.bg/obiava-2c174852472146494-dava-pod-naem-dvustae … a-studentski-grad

https://m.imot.bg/obiava-2c174706347158162-dava-pod-naem-dvustae … a-studentski-grad

# 121
И от една ФБ група

Скрит текст:

Малко по-необикновена обява  Предлагам стая от двустаен изцяло южен апартамент в кв. Гоце Делчев в близост до 29-та поликлиника. В другата стая живея аз и четири тварички - Кари, Шупи, Клео и Денис (по две от кучешки и котешки вид). Ще си говорим специално за особеностите на съжителстване с тях 🙂. Идеално е за някой, който винаги е искал да има животинки за другарчета, но няма такава възможност по една или друга причина.
Апартаментчето е малко. Мисля си, по-добре е стаята да се наеме от някой, който или няма против, че няма друга просторна част на разположение, или такъв, който не пребивава постоянно тук и ползва стаята като своя база в София, както правеше предишният й наемател. Подходяща е също за арт ателие, склад.
За общо ползване са кухнята с тераса с прекрасна гледка към Витоша, баня и тоалетна. Стаята е ~15кв.  м., необзаведена (освен етажерка и офисен стол) и е свободна от средата на юни.
Наемът е 300лв на месец. Сметките са ниски.
Наоколо има всичко необходимо, а Южен парк е само на 5мин пеша от тук. За повече информация ми пишете.
За мен: уча и работя. Обичам дългите разходки в парка, да готвя, да чета, да си гледам животните и цветята, да посещавам различни социални и творчески събития. Търся баланса и спокойствието в живота и общуването.

# 122
  • в пералнята
Представям си каква смрад е с 2 котки и 2 кучета в тесен апартамент...
А отделно дране на всичко, гризане на обувки и тн...

# 123
  • Бургас

Допадат ти, защото приличат на твоите Simple Smile
Обаче... тези плочки в банята са по 60 лв. квадрата. Мивката е скъпа, батериите, всичко, особено на първия апартамент. Как се избива това нещо? То не е като да направиш с евтиното да изглежда скъпо. Доста пари са налети. Наемът е по-висок, ама колко по-висок - с 200 лв. Пак няма избиване...

# 124
Често се залита и се влагат много пари, които нямат избиване. И като теглиш чертата...печалба йок. Тоест забравя се каква е идеята на занятието - печалба Simple Smile
Тук Тинтина е абсолютно права!

# 125
  • в пералнята
На мен баните конкретно не ми харесват, доста са кичозни, но останалото е добре направено.
60 лв/кв скъпи плочки ли са? Банята все пак няма да се прави на всеки 2 години и според мен там не трябва да се правят компромиси.
Отделно това, което не разбирам е, защо когато говорите за "избиване" на инвестицията, никога не включвате себестойността на имота?

И за да не е съвсем спам, какво мислите за микроцимент за баня? Аз досега никога не съм правила такава, но в последния хотел, в който бях имаше и изглеждаше супер. Не знам обаче как е дългосрочната поддръжка и какви са цените за поставянето й.

# 126
Като цяло е минус липсата на втора тоалетна. В Амстердам, където живеем в момента, имаме баня без тоалетна и отделно тоалетна, а пак сме 4 души. Тук стандарта е такъв - тоалетната да е отделно, а в банята да няма, което също създава известно удобство, защото ако някой реши да си виси, другите нямат проблем да си измият зъбите. Ще го видим, благодаря за напътствията!

# 127
Права си, Tintina, допадат ми защото са по моя стандарт за завършване Simple Smile баните са ми малко кичозни че аз таквиз мрамори не ги долюбвам много .. но пък кухните могат да се направят пдч и няма да са толкова скъпи. е вярно че няма да са Виденов за 600-700 или ирим за 2-3к. Но няма да е и прекалено повече. Спалнята е постна, но не най-евтиното с пдч дъска на главата.. лампи имитации на скъпи марки има в тему-то до откат..

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 12:11 от second

# 128
Само като видях двете обяви - много пари са налети за довършване, диванчетата са от виденов, но кухните са поръчкови. Купих чешки фаянс по 18 лв, декор 13 лв и гранитогрес на 20 лв - 20 лв ми е тавана за плочки и влязох в него, изненадите могат да дойдат от майсторите и цената на труда.

# 129
  • Бургас
На мен баните конкретно не ми харесват, доста са кичозни, но останалото е добре направено.
60 лв/кв скъпи плочки ли са? Банята все пак няма да се прави на всеки 2 години и според мен там не трябва да се правят компромиси.

Да, не трябва, откъм качество на материала, откъм "дуракоустойчивост", т.е. по-лесно обслужване и лесна подмяна, откъм непреходност, щото утре ще дойде някоя кифла и ще каже: "такива мрамори бяха модерни преди 3 години, банята е демоде". Вижте как си спомнихме младините с фризовете на предишната страница.
Затуй - дърво и бяло, може и сиво, да ми е мирна главата Simple Smile

Разбира се, че гледаме и цената на имота, ама що печалбата от наема да не е възможно най-голяма по скалата - разходи-приходи.

# 130
  • Варна
Като прясно ремонтирала 2 стари бани от - до, с къртене до тухла и подмяна на инсталации, категорично плочките са ви най-малкият разход. Само за чували и извозване на отпадъци платихме повече… Трудът определено е най-скъпото нещо.

Сега по неволя май ще правим и трета баня. В гаража под единия апартамент, който е отдаден, има теч. Съседът е викнал хора за обследване с термокамера и са казали, че тече около сифоните и цялата плоча е прогизнала. Договорът на наемателите за щастие е до август. И без това исках да ги сменяме, а сега имаме и неоспорим мотив.
Та имаме 2 - 3 месеца да планираме ремонта. Плочките са в стил Кай около 15 годишни. Леко демоде, но чисти и прилични. Не е някакъв 50 годишен коптор, все пак сградата е НС. Мивка, бойлер, батерии, шкафове са изцяло ок и мислим да си ги запазим и монтираме отново. Не знам дали да изринем всички плочки или да изкъртят само пода и евентуално една стена с проблемна тръба, и да намерим някакви плочки, които ще се съчетаят добре с настоящите. Ще седи малко като кръпка, но пък ако успеем да намерим подходящ дизайн и ни излезе на половината пари, при все че ще можем да вземем същия наем, защо не…
Ние категорично няма да се връщаме там след време, даже е по-вероятно да го продадем апартамента и да купим другаде, та не мисля вариант “ако ни се наложи да си го ползваме сами”.
Кой вариант за ремонт бихте избрали?

# 131
  • в пералнята
Съгласна съм за семплото и неутралното - особено за баните е много важно. Досега сме ремонтирали към 10-12 бани и никъде не сме слагали шарении точно поради тази причина. Но все пак, максимално големи плочки с равни фуги, което улеснява почистването и поддържката, среден клас арматури, които не се белят и жулят лесно.
За мен това не е скъпата част - дали ще купиш плочки за 30 или 50, разликата ще е 300-400 лв. Работата обаче напоследък е доста по-голям дял...
"Модерно" може да стане с шарени кърпи, разни бутилчици и т.н. преместваеми вещи, ако си решат наемателите.

# 132
Разправията е същата като време и усилия - дали частично, дали цялостно.
Като се "отвори", може да излязат и други неща, да е мокра стена, освен пода например.
Ако се налагаше такова нещо вероятно бих сменила цялостно. ( казвам го защото правя частично в момента и непрестанно все някви мини детайли излизат, въпреки че със същите плочки)

# 133
  • Варна
Като време и усилия ясно, че ще е същото. Като пари обаче - не. Единствено заради това обмислям вариант “кръпка”. Съседът срещу нас ми показа как си е оставил 2 стени от “старите” и е станало доста добро съчетание с “новите”. Моите “стари” обаче са по-претенциозни като цвят и не знам дали ще се справя. По-късно мога да кача снимка, че съм в движение  цял ден.

# 134
  • София
... какво мислите за микроцимент за баня? Аз досега никога не съм правила такава, но в последния хотел, в който бях имаше и изглеждаше супер. Не знам обаче как е дългосрочната поддръжка и какви са цените за поставянето й.
Мнооого ми харесва на вид.
Бяхме в един хотел в Санторини и се влюбих.

Изключително гладка, но не хлъзгава повърхност. За съжаление в България не намерих майстор, който да прави такива бани. Така че не знам и колко би излязло. Но точно защото не е масово, не бих го направила в имот под наем, дори и да не е скъпо, защото поддръжката ще е проблем.
Исках да го направя вкъщи, но конструкторите ме увериха, че не е добра идея за баня в кооперация. Трябвало да не се запечатват докрай стените, имало все пак някакво микродвижение на сградата, което може да доведе до пукнатини и тн. На Санторини било лесно - ниски сгради на твърда скала. И да протече, ще намокри скалата. У нас - не препоръчват. И се отказах.

За среща съм принципно на линия.

Общи условия

Активация на акаунт