Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 42

• 31 611
  • 757
  •   1
Отговори
# 555
Не държа на договор. Държа на голям депозит. Доста по-практично и нервощадящо е. Grinning

# 556
  • Варна
Не признават стойността им?? Нали имат телефони с интернет. 2 минути ще им отнеме да проверят цените на всичко. Да потърсят и те оферти и да си сверят часовника.

# 557
Леле Тинтина, добре, че писа. Не напразно се казва  - за бизнес  далеч от познати и роднини.

# 558
Мен също не ме вълнува дали те пазят договора или не. Моите договори не са много кратки /през годините в темата имаше добри предложения за клаузи и съм се възползвала от това/ и може и да не е лесно при подписване да се изчетат внимателно. Тъй като не искам договори от брокерите /моя и на другата страна/ изпращам моя, а след това те да си ги препращат, да запознават заинтересования. За мен са важни посочените по-горе клаузи + че депозита не може да се използва като последен наем, че депозита не се връща при предсрочно прекратяване /12 мес./ - тук май имаше реципрочна клауза за наемател и наемодател, пак в случай на форсмажор, и не се връща преди излизането на изравнителната сметка за парното.

Преди известно време в темата беше написано нещо, което може да се включи в договора за дребни ремонти до 100 лв. да са за сметка на наемателя. Не беше упоменато сумата впоследствие да се приспада от наема /май/. Ако съм разбрала правилно написаното, това не ми се вижда много правилно, а е и трудно да се определи винаги дали щетата е от неправилна експлоатация и физическа амортизация.
Аз съм писала за дребните поправки до 100 лв. Никой не ми е възразил досега. Обяснявам им, че крушите като изгорят те си ги поемат или им спрат батериите на дистанционното, затягане на батерия или панта на шкафче.

# 559
  • Варна
Крушки и панти са по 5 лева. 100 лева много ми се вижда. Поне според мен.

Ако се развали 5 - 10 годишна микровълнова, бих сменила с нова за моя сметка. Те са по стотина лева.

# 560
Оле, тия боклуци ще те тормозят до края.
Имаш ли снимки на пораженията? Как тъй не са съгласни със стойността? Щото са видели, че по-добро за тези пари няма да намерят и сега нямат пари за друго да наемат, затова се правят на две и половина.
Не й отговаряй, остави я да ти пише в 1 през нощта. Накрая й кажи че си чакаш парите, е колко дневен срок. Ще видиш, че тя сама си е чела и нагласяла, и няма да й стиска да не си плати.

# 561

Ако се развали 5 - 10 годишна микровълнова, бих сменила с нова за моя сметка. Те са по стотина лева.
Как са много 100 лв за цяла година дребни поправки?! При това аз не му ги вземам, а наемателят си ги поема до този размер.

# 562
Е, за крушки, разбира се че те трябва да си ги купуват и сменят. През всички години, за всеки нов наемател съм оставяла изразяно картонче или кутийка от дадена крушка с надпис - това е за това, онова за онова /по помещения и ел уред - печка, хладилник, абсорбатор/. При много различни осветителни тела и за мен е трудно да помня. Разбира се, че наемателят може да свали изгорялата крушка и с нея да отиде в магазина, но и моето е улеснение за тях.
Имала съм наематели преди години, местеха се от Виена тук, багажа им беше на склад докато си намерят подходящ строеж, да им е готов апартамента и бяха под наем. Когато имаш такава дългосрочна цел, може да си купиш една отвертка, някой друг маломерен инструмент, не ММ да ходи да затяга нещо си. Хубавото е, че апартаментът е на 500 м. от нас.
Тъй като сега ми предстои да отдавам този апартамент /след сагата ми с италианеца/ ще помисля за подобна клауза. На мен би ми било достатъчно и ако бъдещите наематели в случай на нужда могат да осигурят майстор, ама надали би се случило.

# 563
  • Бургас
rumke, всичко имам, че и повече - протоколи, снимки преди и след, свидетели, детайлен опис с линкове по пазарни цени, фактури. Писмо със срок за плащане също има. Просто не им се дават 2000 лв., макар че мама ми се обади по телефона и уж се съгласи да ги даде. След това почнаха писанията.
До края на идната седмица ще има развитие и ще ви пиша. Всичко съм подготвила, отивам при адвоката да им дам последен шанс да се споразумеем извън съда. От тях зависи.

# 564
Здравейте, моят наемател сподели, че пералнята е протекла ( 5 годишна пералня комбинирана със сушилня ). Оказа се, че маншетът е скъсан, липсва цяло парче, но наемателят казва, че не знае каква е причината. Ще потърсим майстор и ремонтираме. Как бихте реагирали при такъв казус ?

# 565
Аз имах подобен случай с моята пералня, в която последно, преди наемателя изпрах завесите и всичко беше ОК. След известно време той ми се обажда, че тече вода от пералнята. Организирах майстор, той дойде и се оказа че маншетът се е подгънал, изправи го, взе ми 40 лв. и това беше. Чаршафите на наемателя бяха огромни и плътни, ако е препълнил пералнята и при изваждането нещо е дръпнал или нещо друго да е направил, не знам. Как се доказва вина - да почваме да правим снимки и на отворена и затворена пералня или на включени или изключени котлони, защото съм имала и такъв случай с други наематели.
За скъсан маншет с липсващо парче не мога да си представя каква би могла да е причината.

# 566
  • Варна

Как са много 100 лв за цяла година дребни поправки?! При това аз не му ги вземам, а наемателят си ги поема до този размер.

Може ли да дадеш пример какви дребни ремонти се налагат годишно за сумарно над 100 лева? Ако е за изгорели крушки, то я изгори една веднъж на 2 години, я не. Не изгарят всички през 4 месеца. И аз съм казала на моите наематели за дреболии тип смяна на крушка да не ме търсят.

# 567
Не разбирам каква е идеята на питането и спора?
Разхлабена седалка на т.чиния, разхлабена батерия на мивка в кухня, разхлабена батерия на мивка в баня, разхлабена панта на шкаф, паднал рафт на гардероб, изгорели крушки, които са по над 4 лв броя, филтри на прахосмукачка, батерии на дистанционни, смазване на врата, която скърца и подобни са нещата, за които са ме търсили в различните имоти.
Тази клауза я има, за да не трябва да се разправям кой какво е правил, че седалката или батерията се е разхлабила например.
И да, имам наемател, на който за 3 месеца сме сменили 5  или 6 крушки, дистанционното спряло да работи и вратата се разсърцала...
След като ги устройства да платят сума до 100 лв, за да им направим дребните поправки защо спорим? Никой от наемателите ми в момента не иска да се майстори, дори и крушки да сменя.

# 568
И преди съм писал.
Като се развали пералня, дори и по вина на наемателя, плащам си ремонта и продължавам.

Ако ви събарят 70лв на 5 години веднъж, просто не давайте под наем за 300лв на месец.

# 569
Тези дребни досадни неща и от мен са искали. Тогава живеехме в провинцията, и съм казвала - че аз съм далеч, не мога да помогна, и в договора ми не пише подобни услуги. Искат ли да им дам телефон на майстор, който да дойде да им го оправи и те са си платят услугата. Да ви кажа, оказа се, че всичко могат.

Общи условия

Активация на акаунт