МОН - промените продължават (7)

• 41 719
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
  • European Union
Намаляват и предприемачество и збут, които се учеха във всички професионални гимназии , освобождават още час и половина.
Не само го свалят в осми клас.
Защото в 9 клас ще се учи предприемачество и икономика, които досега бяха в 8 и 10. Освобождават 1 час. А збут ще е 0,5 часа. Мисля,  че досега беше 1 час, но може и да греша. Май в нашето училище го допълваме. с рпп

# 391
Не мога да разбера защо всеки път този министър действа прибързано и без да мисли за децата, а иска да имат функционални знания. Две деца имам и при двете съм " късметлийка". Набор 2004 и ако не се лъжа 2003 бяха тези, при които промени основното образование да приключва в 7 клас. Учиха целия материал, който преди тях се е изучавал в осми - средновековието по история, Европа по география, гръбначни по биология във вид на допълнителни часове. Няма да забравя, как учителят по история каза, че ще преподаде "едни хиляда години" за шест урока. Какъв му е проблема с езиковите гимназии? Има толкова ненужни, според мен, часове - час на класа, технологии и предприемачество в основното образование, да ги даде тях за математика.

# 392
Аз съм от късметлийските майки с едно дете 2003 набор и едно 2012-ти. Първото все беше от опитните зайчета по новата програма. Второто дете, не стига че беше първият експеримент - онлайн обучение - ами сега пък това неясно нещо.

# 393
Публикувани ли са някъде примерни тестове за НВО?

Ето тук са дали няколко примера.
https://bntnews.bg/news/integralni-zadachi-v-izpita-po-matematik … -1348450news.html

# 394
18 ч е ЗБУТ.

# 395
  • София
Броя часове по природни науки променя ли се, по конкретно ме интересува ХООС?
Увеличени са от 162 в първи гимназиален етап на 198. Но тези неща можете и сами да си ги проверите. И сега действащите планове, и предложените нови са публикувани на сайта на МОН.

# 396
Излязоха предложенията за ваканции за учебната 2025/2026 година.
Скрит текст:
И това също е към предложението на МОН за новата учебна година:
Скрит текст:
Като НВО IV клас: БЕЛ - 3 юни 2026 г.
                                  Математика - 4 юни 2026 г.

# 397
"Ерата Кастрева приключи – край на една от вечните фигури в образованието в София"

https://danybon.com/obrazovanie/kastreva-nov-nachalnik-ruo-sf/?f … NkJ5byoW5SVEdh6vw

# 398
Отказах се да се кандидатирам след този линк. Най-високата възможна заплата няма 4 бона бруто, а най-ниската - 2700, в зависимост кой случай си. Да си ходи Диян Стаматов да заема длъжността, щом го кефят тези пари 🤣

# 399
  • София
"Ерата Кастрева приключи – край на една от вечните фигури в образованието в София"
  https://danybon.com/obrazovanie/kastreva-nov-nachalnik-ruo-sf/?f … NkJ5byoW5SVEdh6vw

Нищо не приключва със смяната на един чиновник с друг. А заплатата - държавна, като прибавиш добавките за трудов стаж, научна степен, пълни пенсионни и здравни осигуровки - за чиновническа работа -  става.

# 400
Аз не мога да се ориентирам. Децата, които започват 10-ти и 8-ми клас септември ще хванат ли промените във 2-ри гимназиален етап? Май за малките ще важат промените от 11-ти, а за големите само за 12-ти възможно ли е?

# 401
Не. 2025/26 ще е по стария план, евентуално от 2026/ 27 ще важи за 8 и 11 клас.

# 402
Аз имам въпрос относно промените в НВО - 7-ми клас - има ли шанс да не се въведат тези промени, ако падне правителството (нали се носят разни слухове) и има ли възможност, ако има служебен МОН, да ги отложи или отмени?

# 403
  • София
Не мисля че има шанс да се размине, освен ако не падне утре това правителство (а дано). В началото на септември трябва да има модел на НВО. Вече предполагам текат някакви процеси по подготовка в министерството, остава месец.

# 404
Бях останала с впечатление, че предстоящите десетокласници ще държат НВО по старата програма тази година.
Тук във форума имаше мнения, че и те ще държат интегрален изпит тази година.
Моля някой ако е по-наясно да ми разясни дали 10 клас хващат някои от промените или не.

Общи условия

Активация на акаунт