С какво ви дразнят свекървите? - 164

• 22 550
  • 754
  •   1
Отговори
# 240
Винаги, винаги трябва да разчиташ само на себе си (и на партньора)!
Ок, бабата помага, води и взима от градина, готви. Но бабата се разболява и освен с детето оставаш и с болна майка/свекърва. Какво правиш? Лягаш да мреш ли?

# 241
Добпе, а тези, които твърдите, че на 50 години няма да напуснете работа и да си гледате внуците, как на 30 сте си гледали децата? Не сте работили ли? Имали сте детегледачки? Децата ви са стояли до 7 часа в ДГ? Каква е тайната, че аз всичко разбрах, само това не.

# 242
Децата ви са стояли до 7 часа в ДГ? Каква е тайната, че аз всичко разбрах, само това не.

Да. Хайде, не до 7 но до 6.30 редовно.
А в училище бяха записани на всички извънкласни, за да можем да стигнем и да си ги приберем. Туй то.

# 243
Добпе, а тези, които твърдите, че на 50 години няма да напуснете работа и да си гледате внуците, как на 30 сте си гледали децата? Не сте работили ли? Имали сте детегледачки? Децата ви са стояли до 7 часа в ДГ? Каква е тайната, че аз всичко разбрах, само това не.

Тези неща обикновено "удобно се забравят".
И така се получава едно поколенческо начукване на канчета ала "как младите не се справят, а пък ние ехе...".

# 244

Работя на 70%, после си взимам детето от ясла, играем, разхождаме се, таткото се прибира от работа, приготвям вечеря и т.н. Като е болно някой от двамата си взима болничен. Толкоз.

# 245
  • София
Защо се очаква баба да напуска работа, а не родител? И кой ще издържа бабата?

# 246
  • France
Как ще се организираш ако имаш деца? Така и ние. Не е толкова сложно

# 247
То е ясно, че ще се организираш. Но винаги има някаква уловка, като например работа на непълен работен ден на един от родителите, детегледачка, институция. Не е "сами си гледаме детето".

Всъщност за мен баба на 50 е някаква фантастика. Знам, че има, но не съм виждала скоро. Бабите около мен са пенсионерки, тоест  над 60 - възраст, все още активна и  подходяща за гледане на малко дете. Затова ми се вижда нормално да се включи. Много ясно, че ако е на 50 и още работи, няма как да стане, освен през отпуската.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 11:49 от Iris04

# 248
milenaka, нали и аз зададох същия въпрос по-нагоре. Но естествено не получих отговор.
То първо да съм жива и здрава да дочака внуци. Второ майка ми почина преди години, беше на 64, трудно е да искам каквото и да било от нея, за съжаление. А искам само да е жива и здрава. В един момент освен дете в ДГ тичахс нея и по болници. Та аз само се моля да съм жива и здрава тогава. И да, справили сме се двамата с мъжа ми, плюс частна занималня и жена, която взимаше детето ми и го пазеше срещу заплащане.
Ирис, пишеш глупости само и само да не паднеш по гръб. Аз съм на 40+ и ако стана баба в близките 20 години, което е съвсем реална възможност, няма да съм пенсионер. И изобщо не е изключение бабата да е на 55 и да има още години до пенсия.
А родителите дали единия ще спре да работи или ще плащат на някого си преценяват сами. Но да, това е без чужда помощ. Имат брада и си търсят бръснар.

# 249
Уловка?! Joy Казва му се организация.

# 250
Като говорим за "избирателна амнезия", ако питаш свекърва ми тя сама си е гледала децата и никой не й е помагал.
Ако питам какво мъжът ми си спомня той казва, че и той и сестра му редовно са били хвърлени по баби и дядовци.
Така, че аз на такива гръмки изказвания изобщо не вярвам.

# 251
Както и да му се казва, и организация да е, важното е, че не е сами, а посредством намалено работно време, нает персонал, градини и други институции и това трябва да се уточнява, когато някой казва, че сами си гледат децата с мъжа си.
Сами просто не е възможно за работещи на пълен работен ден хора.

А вече към каква помощ ще прибегне, решава всеки съобразно възможности, нужди, особености на детето, за да избута тоя период, в който трябва да е под опеката на друг възрастен.

milenaka, нали и аз зададох същия въпрос по-нагоре. Но естествено не получих отговор.
То първо да съм жива и здрава да дочака внуци. Второ майка ми почина преди години, беше на 64, трудно е да искам каквото и да било от нея, за съжаление. А искам само да е жива и здрава. В един момент освен дете в ДГ тичахс нея и по болници. Та аз само се моля да съм жива и здрава тогава. И да, справили сме се двамата с мъжа ми, плюс частна занималня и жена, която взимаше детето ми и го пазеше срещу заплащане.
Ирис, пишеш глупости само и само да не паднеш по гръб. Аз съм на 40+ и ако стана баба в близките 20 години, което е съвсем реална възможност, няма да съм пенсионер. И изобщо не е изключение бабата да е на 55 и да има още години до пенсия.
А родителите дали единия ще спре да работи или ще плащат на някого си преценяват сами. Но да, това е без чужда помощ. Имат брада и си търсят бръснар.

Не знам какви глупости пиша, като всъщност потвърждаваш точно това, което съм написала.

Също така не знам, но и не искам, защо приемаш, че някой лично от теб очаква да  напускаш работа, да гледаш внуци, и да има такъв, той не е тук.

# 252
Ами да, не е възможно. То трябва да си ненормален, за да очакваш, че след раждането на бебето живота ти няма да се промени. Но това са реорганизации и ДА, САМИ се справят/ справяме посредством тях.
Както написах на мен с първото дете са ми помагали и баба ми и майка ми, но живота е колело и с второто починаха двете. И какво да върна детето ли? Справяш се и точка.

# 253
Когато тази помощ се отразява на семейния бюджет, е  "гледаме си сами детето". Плащаме си за услуга. Хората работят това. Докато от бабата се очаква безвъзмездно да посвети времето си на внучето.

# 254
Щом плащаш го правиш сам.
 Благо си е да ти поемат децата, водят, вземат, наглеждат. Но ще става все по-рядко. Хората не живеят наблизо вече.
 Изискванията са други и големи. Ние сме поколение, дето ни казваха ,че на дете се радваш докато спи. Пред него изискваш винаги, искаш послушание. Стандартът сега е друг.
 Хора с висок статус все повече се отдалечават от старите правила.
 Да, задушевно, простичко ,с топлина,  и добавете  всички екстри на носталгията, но бедно.
 България е малка и сме роднини всички, но малко групи са близки в общност.

Общи условия

Активация на акаунт