С какво ви дразнят свекървите? - 164

• 22 553
  • 754
  •   1
Отговори
# 255
Не е уловка да работиш с намалено работно време, точно гледаме си сами детето е, когато нямаш на разположение баба и/или дядо.
Когато имаш обаче и се възползваш с пълни сили и твърдиш, че сами си гледате детето има уловка Simple Smile

# 256
  • София
milenaka, нали и аз зададох същия въпрос по-нагоре. Но естествено не получих отговор.
Скрит текст:
То първо да съм жива и здрава да дочака внуци. Второ майка ми почина преди години, беше на 64, трудно е да искам каквото и да било от нея, за съжаление. А искам само да е жива и здрава. В един момент освен дете в ДГ тичахс нея и по болници. Та аз само се моля да съм жива и здрава тогава. И да, справили сме се двамата с мъжа ми, плюс частна занималня и жена, която взимаше детето ми и го пазеше срещу заплащане.
Ирис, пишеш глупости само и само да не паднеш по гръб. Аз съм на 40+ и ако стана баба в близките 20 години, което е съвсем реална възможност, няма да съм пенсионер. И изобщо не е изключение бабата да е на 55 и да има още години до пенсия.
А родителите дали единия ще спре да работи или ще плащат на някого си преценяват сами. Но да, това е без чужда помощ. Имат брада и си търсят бръснар.
Да. Бабата, след като е напуснала работа, за да гледа внучето, родителите на детето трябва да я издържат. Само че за човек на 50+ е по-трудно да си намери работа, отколкото човек на 30+. Т.е. те трябва да я издържат докато тя си намери работа. Защото иначе би било не нагло, а супер нагло, след като заради тях е останала без работа да я зарежат. И на всичко отгоре се очаква баба да напуска работа, за да гледа детето им, вместо някой от родителите, които в крайна сметка са избрали да създадат детето.

# 257
Аз познавам баба, която напусна работа точно да си гледа внуците. Бащата на внуците я назначи във фирмата си на максималната тогава осигурителна заплата. Благодарение на това сега пенсията й е доста по-висока отколкото ако си беше останала на старата работа. Хората се организират според възможностите си.

# 258
  • София
Аз познавам баба, която напусна работа точно да си гледа внуците. Бащата на внуците я назначи във фирмата си на максималната тогава осигурителна заплата. Благодарение на това сега пенсията й е доста по-висока отколкото ако си беше останала на старата работа. Хората се организират според възможностите си.
А, ключов момент.
Обаче повечето родители нямат собствени фирми, за да назначат после бабите на макс. осиг. заплата. Така че този пример е изключение.

# 259
Ключов момент е също, че бабата е можела да откаже и да се фръцне.
Много млади баби не биха гледали внуци дори и срещу заплащане.

# 260
  • София
Вероятно е можела да откаже, да. Едва ли са я заставили насила. Но пък ето какви добри условия са ѝ предоставили, за да може да си позволи да не ходи на работа.

# 261
  • София
Опосум, сериозно ли питаш, защо 50 годишна жена няма да напусне работа, за да гледа детето на детето?
Съвсем излизате извън нормалното.
Разбира се, че няма да напусна работа. Та аз съм в още разцвет на професионалният си живот, отгледала съм си децата и събирам пари за пенсиониране, за да не им тежа.
Моите деца съм гледала до 3 години. После градина, училище, университет.
Имала съм периодична помощ, защото учех и докторантура карах, но е било от време на време. Мъжът ми поемаше, когато бях заета вечер и нощем.
Не съм оставяла за цяло лято, даже и за седмица. Имаше летни забавачки и лагери.

# 262
Е, то аз познавам и баба, която на около 55 продаде добре разработен собствен бизнес в София, и замина отвъд океана, за да гледа внуците на сина. Дядото живя около две-три години сам тук, продаде де що имаха недвижими имоти, и също замина. Единствен син, глезено и гледано дете. Не бяха особено щастливи от избора си в началото, но връщане назад няма. После свикнаха. Синът е мой съученик, действието се разви преди двайсетина години, и тогава не ми се струваше неприемливо Smile

Сега аз съм на почти същата възраст, и изобщо не мога да си представя да направя такава крачка. Бих я направила може би чак след приключване на активната ми професионална дейност, един вид пенсионерско преместване, евентуално след 65-70. На този етап обаче се чувствам професионално в пик, има толкова много какво да дам и да направя в работата си. Идеята да отида на ново място, където тепърва да се утвърждавам и да започвам от нулата, никак не ме блазни. Работата ми е важна и не бих се "пенсионирала", дори при условие, че съществуването ми е материално подсигурено и нямам нужда от финанси.

Хора разни, това исках да кажа. Всеки си прави изборите, и си носи последствията от тях - и положителни, и отрицателни.

# 263
  • Другата България
Разбира се,  че всеки си прави избора. Затова е личен.
Не виждам какво общо има това кой потребител как си е гледал децата преди години.
Сега се коментира за днешните млади семейства и техните деца.
Преди години бабите се пенсионираха на 55 години.

# 264
Вероятно е можела да откаже, да. Едва ли са я заставили насила. Но пък ето какви добри условия са ѝ предоставили, за да може да си позволи да не ходи на работа.
Най-вероятно са имали възможности да я издържат за тези години, освен високите осигуровки. Надали е била на фотосинтеза.
А колко хора са с такива финансови възможности, когато създават деца? И тогава, освен ако майката не е със някаква супер професия и не гони кариера, е по-добре да си гледа децата, щом имат възможност.

# 265
Дори гледните от бабите си внуци, не се сещат много за тях през пубертета, а и след това. То и от къде време за всичко. Та не е отдалечаването само заради негледането, други са причините. Те децата от родителите си се отделят, за да станат независими млади хора и това е нормалният ход на нещата.

[/b]

Така е. Цели 10 години гледах внук ми. Сега учи в елитно училище в столицата. Идва си всяка седмица, но при мен не идва всеки път, а ако дойде е за кратко. Живея на 10 метра.  Има си други планове младежът. Разбираемо е.

# 266
  • Варна
Е, чак за напускане на работа , малко крайно ми се вижда. Аз имам предвид, че ако си млада и работеща баба може да е жертваш някоя неделя да разходиш внучето в парка, или в някой случай с приспиване, като поотрасне , не бебе-кърмаче. В отпуските също може някои дни, не редовно и ежедневно, няма и как да стане щом си бачкаш..В случай, че става дума за пенсионерка баба и е здрава физически може и повече да помага, при желание и от двете страни..Абе де да знам , някои не искат да припарят нито до децата им, нито пък искат други да отговарят и за се занимават с внуче. Това е строго индивидуално.

# 267
Опосум, сериозно ли питаш, защо 50 годишна жена няма да напусне работа, за да гледа детето на детето?
Не, не питам това. Даже се върнах да си прочета въпросите, защото тук вкупом скочихте да ме обвинявате, че едва ли не ви карам да напуснете работа, че да се грижите за нечии деца.
Въпросите ми бяха при това положение как младите хора си гледат децата. И то не за да ви доказвам, че бабите трябва да ги гледат, а от чисто любопитство, защото аз досега съм била от другата страна - детегледачката, съседката, приятелката, учителката, която гледа детето, докато родителите имат работа.
Винаги съм смятала, че хората не могат да се справят сами, щом са ми търсили услугите.
Интересна ми беше как решават днес младите хора този проблем, все пак времената са различни, едно време нямаше хоум офис например, нито пък работодателите бяха склонни да се работи на 70%. Даже не знаех, че е възможно. Сега май е по-лесно и хората са по-гъвкави в работата си.
Аз познавам жена, която изгледа и двамата си внука, като през това време и плащаха осигуровки, и даваха пари. Не съм питала, разбира се, колко, не ми е толкова близка, но работата и беше тежка физически, със стоене 8 часа на крак и тя даже се радваше, че с внуците е по-лесно, а и по-приятно.
Нямаха фирма, вземаха добри заплати, но то е лесно да намериш кой да внася осигуровки, всеки има приятел или познат с фирма.
Та така, има хора не очакват бабите да гледат внуци за без пари, Лютиче, това е в твоята глава само. Някои родители плащат и на бабите, вече зависи от договорка и желание.

# 268
Плащаха й максималната заплата, не че тя тези пари не ги даваше пак за внуците в голямата част. Тя го направи заради дъщеря си, за да може да започне работа по добрата си професия. Аз не знам дали бих направила чак такова нещо за детето си. Аз ще съм като Марулета. Дай боже да имам внуци и да ме искат.

# 269
  • София
...
Въпросите ми бяха при това положение как младите хора си гледат децата.
...
Вероятно са преценили как.
В нашия случай си намерих работа, която е хоум офис. Мъжът ми също си гледаше детето, не е помагал, а си го гледаше, за да мога и аз да си почина. В крайна сметка тук имаме и дълго майчинство, защото в много държави го нямат, пък родителите се справят без баби.

Общи условия

Активация на акаунт