С какво ви дразнят свекървите? - 164

• 22 550
  • 754
  •   1
Отговори
# 225
Reunion, потребителката чака това от техните и това вижда в твоите постове. Както написах остава бабата и да износи и роди внучето за по-лесно.Непораснали деца, залепени за полите на мама искат да си играят на родители.

# 226
Защо, то основната помощ, която е необходима, докато детето е малко е точно всеки ден някой да го вземе от градина/училище и да го гледа 1-2 часа, докато родителите са на работа. Понеже само теоретично е възможно те  да го направят след работа, става много късно, учителките се сърдят, детето страда, а и обикновено остават само единици. То е и супер изморително за детето. Това е помощта на бабите,   иначе трябва пак нает човек, или някакви други уговорки, абе тегав период е.
Но става въпрос все пак за ограничен брой години, не е вечно. Пред училищата и детските градини има главно баби и дядовци, така че не е нещо необичайно баби да гледат детето всеки ден няколко часа.

Пак казвам, това е ако и двамата родители работят, за да не става нужда от уточнения.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 09:40 от Iris04

# 227
Е то ако и бабата работи как да стане? Или тя да избяга от работа, за да вземе внучето?

# 228
  • София
Пред дг да сина ми бабите/дядовците бяха изключение.

# 229
Няма как да стане, това е за пенсионери.
Моята работа позволява да се продължи и след пенсионна възраст, но много колеги се пенсионираха точно за да гледат внуци по тоя начин и да водят по разни занимания, танци, езици и прочие. Всъщност повечето пенсионери, които познавам, под някаква форма си гледат внуците, а една - гледа чужди деца срещу заплащане.

Пред дг да сина ми бабите/дядовците бяха изключение.

Е то зависи по кое време се  взема. На обяд - за да не ходи на занималня, са баби и тук-таме някоя бавачка, в 16 часа пак такива, в края на работното време, които са останали, в 18,30, 19 часа вече са родителите. Но не всички деца издържат добре на тоя режим, това са 10 часа и повече в детската градина.

Не е лесна работа логистиката в тая възраст. Пак казвам - за работещи родители, на пълен работен ден.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 09:27 от Iris04

# 230
  • София
Оооо, малко дете на човек, който няма физическите сили да изтича след него,  ако се наложи, не е добре да се поверява. По изключение може, но иначе е рисковано.

Е, говоря за нормалното вземане - вечер. Родители бяхме повечето. Ти явно пишеш за някакво изключение - за дете, което го взимат основно на обяд.

# 231
Те самите учителки са често около и на пенсионна възраст, та не знам добре ли е, не е ли, но е факт.

# 232
  • София
Не, не е факт. На едната детска площадка, на която ходехме често след градина, основно бяхме родители. Всъщност от редовно ходещите там имаше само една баба, която очакваше другите да й гонят внучето, като хукнеше към улицата.

# 233
Естествено, че това е помощта и тогава, а не като детето стане на 12 и само ходи на училище. В София много деца дори те могат да се доберат до детска градина.
Разбирам, че някои потребители изпитват голям страх някой да не им вземе нещо и се презастраховат предварително. Но около мен всички баби и дядовци помагат много, аз нищо не очасвам от някого, а го получавам и съм благодарна, в моето семейство си помагаме всички за всичко до девето коляно.
Една приятелка работи детегледачка и взема деца от училище, понякога само за да пресекат улицата, ако някой има баба в града със сигурност ще предпочете нея.

# 234
Ре, това са нормалните очаквания на потребителката, която коментира твоя пост.
   За казуса за сватбата - дъщеря ми и зет ми си направиха сами сватбата. Ние и родителите на момчето получихме покани , както и другите гости, само дето нашите бяха по-различно оформени. Питахме с какво можем да бъдем полезни - свекървата направи  бонбончетата , дето се хвърлят.Аз и дъщеря ми правихме тейбъл картичките, беше доста забавно. Ена омя приятелка се включи и по-скоро си купонясвахме трите ,отколкото да е било ангажиращо. Аз написах текста на поканата за гостите и текста на поканата за кръстниците. Пиша добре в особени моменти и го направих във форма на стихотворение. Децата ги харесаха, използваха ги. Не искаха нищо от готово предлаганите текстове.
    Списъкът с гостите го видяхме малко преди сватбата , когато редяха хората по масите и ме питаха как смятам,че е добре да настаним определени хора.
   Говорили сме по темата, ние им казахме,че ако решат да си организират купон само с приятели, изобщо няма да се сърдим. Но отношенията ни са такива,че не вярвам да са го мислели.
   Казах, че ще гледаме детето през уикенда - току - що дъщеря ми ем пита къде ще я гледаме, у нас или у тях, за да напаарува и да остави храна за нас и за нея. Винаги е така, когато се наложи да я гледам . Никога не приемам, естествено.

# 235
Таня, аз в близките 20 години няма да се пенсионирам( ако изобщо доживее някога пенсия). Как точно съм длъжна да напусна работа, за да гледам внуче през тези години? И кой ще ме издържа мен?

# 236
  • France
Или пък докато си в пенсия няма да имаш по-приятни неща за вършене вместо да взимаш децата от градина (където обикновено има организирана занималня)

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 10:08 от Philomena

# 237
Още нещо, само на дъщерята ли трябва да взимам внучето или и на сина? Да си зная, че нали ако съм свекърва и бебето не е желателно да виждам, пък после да го взимам ежедневно от ДГ. Загубих се в инструкциите тук.

# 238
Как се очаква , баба и дядо на около 55 годишна възраст да взимат дете от детска градина/начално училище?
Те безработни ли трябва да са?
За протокола не съм виждала повече от 1-2 баби да прибират деца от нашия клас в периода на началното училище. И това от клас 20-22 деца. Явно 20 родители са успявали да се справят, а всъщност 2-те баби бяха на деца, чиито родители работеха извън България за някакъв период от време.

# 239
Мисля, че когато правиш дете, трябва да си достатъчно осъзнат, че да поемеш пълната отговорност, в това число взимане и прибиране от ясла, ДГ, училище. Ако работата ти не позволява и имаш баба или дядо без работа - чудесно. Ако нямаш - наемаш човек. Или сменяш работата. Или намираш варианти.
Особено в София, където всеки втори не е от града, респективно родителите му не живеят тук, не виждам как точно биха били налични перманентно баби и дядовци за ангажиране спрямо децата.
Имам една съседка - специално я преместиха от село в София, купиха апартамент за нея, тя постоянно е ангажирана с внуците, включително пишат домашни и учат уроци заедно. Щом се е навила, нейна си работа. Но си е пенсионерка де, не е в активна възраст. Нашите са под 50-годишни, няма как да стане това с гледането и то така като гледам, детето ни ще завърши училище, майка ми още ще работи Grinning

Общи условия

Активация на акаунт