СМГ "Паисий Хилендарски" - 16 тема

• 38 735
  • 780
  •   1
Отговори
# 345
  • София
И аз това щях да питам - къде видяхте свободните места. В сайтовете на СМГ и НПМГ не виждам инфо, нито в системата на МОН.
Подозирам, че незаписалите се ще отидат в ПЧМГ (вчера излезе тяхното класиране) или ще чакат второ класиране в НПМГ.
Иначе действително са повече деца от Питагор тази година и от приятелски деца знам, че повечето са предпочели СМГ и няколко НПМГ.

# 346
  • В офиса
Глупаво е детето ти да се състезава, да изкара изпитите, да кандидатства и да го приемат, но да не го запишеш. Ама всеки си знае....
Не е глупаво. Има няколко добри частни училища. ПЧМГ е с аналогичен профил. С добра среда, без нужда от външни уроци за НВО 7 клас и с по-предвидими преподаватели и по-чуващо ръководство. Ако и логистично е по-удобно, не е нелогичен избор, даже и без стипендия.

Аз за малката ми дъщеря съм казала, че не искам да я местя от сегашното й училище (частно, не математическо), тя също не иска. Вярно, че я изпратих на изпит в СМГ, но беше без абсолютно никаква подготовка, буквално предния ден видя формата, и за съжаление нямаше едното от състезанията, та сега деца с аналогични и малко по-лоши резултати са приети, а тя чака на финалната права тези 22 деца колко ще смъкнат бала. Само ако имаше 2т. на ПМС (които се изкарват и с вързани очи) Grinning Та, ако мине чертата (гравитира около нея, ама не знам колко нагъсто са гравитиращите), ще си говорим сериозно и по-скоро няма да я запишем. Не се имам за глупава Grinning

Наистина от къде дойдоха 22-те бройки Simple Smile

# 347
Как си обяснявате огромния брой незаписани деца след първо класиране за 5 клас - цели 22, при едва 9 през миналата година?

Обяснявам си го с наличието на равностойни алтернативи - НПМГ, ПЧМГ, някои други частни...  За да се подсигурят децата кандидатстват наред и после си избират опцията. Знаеш ли в АК например колко много приети деца не се записват?  Някога след 4 клас нямаше алтернатива, но помня, че за след 7 клас моето дете "за всеки случай" кандидатства и в АК, и в НПМГ.  И после не се записа. И като него е имало десетки.

# 348
РУО София
https://ruo-sofia-grad.com/%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b4% … 1%81%d0%b8%d1%80/

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2025/07/priem_5_klas_sv_mesta_za_2etap_2025.pdf

И аз това щях да питам - къде видяхте свободните места. В сайтовете на СМГ и НПМГ не виждам инфо, нито в системата на МОН.
Подозирам, че незаписалите се ще отидат в ПЧМГ (вчера излезе тяхното класиране) или ще чакат второ класиране в НПМГ.
Иначе действително са повече деца от Питагор тази година и от приятелски деца знам, че повечето са предпочели СМГ и няколко НПМГ.

# 349
В inforpiem  на таба "второ класиране" са визуализирани тези бройки - 22 в СМГ и 5 в НПМГ.

# 350
Ами не е много умно да подложиш детето си на стреса ПМС, Оли, МзВ, да изкара, да го приемат, но да не го запишеш. Да, алтернативи има, но в тях приемът е доста по-лек и няма нужда да кандидастваш за ДУ. Тук говорим за вече приети деца, не за "чудим се дали е нашето, ама ще го мислим, ако ни приемат".
Вариант е да са приети на второ желание и да чакат първо (СМГ-НПМГ).

# 351
Вариант е да чакат второ класиране за НПМГ, ако им е първо желание, и обратно. Или са записани вече в ПЧМГ и СМГ е било резервен вариант.

# 352
  • В офиса
Ами не е много умно да подложиш детето си на стреса ПМС, Оли, МзВ, да изкара, да го приемат, но да не го запишеш. Да, алтернативи има, но в тях приемът е доста по-лек и няма нужда да кандидастваш за ДУ. Тук говорим за вече приети деца, не за "чудим се дали е нашето, ама ще го мислим, ако ни приемат".
Вариант е да са приети на второ желание и да чакат първо (СМГ-НПМГ).
Стрес няма. МзВ е като всяко състезание. Стрес има за тези, за които приемът е на всяка цена.
Всъщност тук трябва да кажа, че най-голямото ми дете също беше прието и не я записахме. И след 7-ми клас беше приета в най-високобаловата паралелка, и пак не я записахме

# 353
Е, щом си рекла.....!

Стрес има за всички деца, явяващи се на изпит. Стрес има дори в един тест или изпитване....

# 354
  • В офиса
А не зависи ли от детето? Моите не се стресират от такива неща. И доста други деца всъщност. И да се явяваш на състезания учи между всички останали неща и на това - да няма стрес.

# 355
  • София
Ако детето наистина иска да учи в СМГ/НПМГ, няма как да няма стрес на МзВ. Учило е, готвило се е, решавало е задачи, докато повечето му връстниците са играли навън. Как няма да се притеснява дали ще се справи добре или не?
Иначе да - ако му е все тая дали ще влезе, ако не иска да си сменя училището или пък не се е готвило специално за изпита, нормално да не му е стрес. Моето, ако го пратя на изпит за НГДЕК примерно, няма да трепне, просто защото не иска да учи там.

# 356
Стрес има не само за децата (за тях повече), но и за възрастните също, при изпити, интервю за работа, публична презентация и т.н.
Няма лошо да се учат децата, че има и напрегнати моменти, да се учат да дават възможния максимум на изпити/състезания и подобни. Но не е реалистично да се смята, че не им се отразява емоционално. И не рядко, крият или не показват емоциите си пред родителите.

# 357
  • София
Да намалят приема с една паралелка и всичко ще си дойде на мястото, от 6 на 5.  Blush Ще се реши и проблемът с учителите, които трудно се намират.

# 358
  • В офиса
Стрес има не само за децата (за тях повече), но и за възрастните също, при изпити, интервю за работа, публична презентация и т.н.
Няма лошо да се учат децата, че има и напрегнати моменти, да се учат да дават възможния максимум на изпити/състезания и подобни. Но не е реалистично да се смята, че не им се отразява емоционално. И не рядко, крият или не показват емоциите си пред родителите.
Разговорът не тръгна ли от това защо горките деца са подлагани на стрес. Стрес има ако наистина искаш много едно нещо, дали защото искаш да си пръв, дали за да не разочароваш, дали защото наистина искаш да влезеш. Но пък да се твърди, че всички 1100 човека отишли на изпита, са мега стресирани. Ами тези с по 5 точки, и те ли са стресирани?

Изобщо не ми харесва родителите (защото това го правят родителите) да генерират този стрес у 10-11-годишни деца. МзВ е само едно състезание и животът не започва и не свършва с приема в СМГ и НПМГ. Че да се инвестират 3 години труд, не за да се разбере и обикне математиката, а да се изкара резултат за прием на един единствен изпит.

Скрит текст:
Чакам аз дали ще дойде моментът да се похваля, че прием става и с нула решени задачи извън математиките в училище. Включително и за олимпиадата. Чакам и се забавлявам (разбира се може да не дойде, но пак се забавлявам)

# 359
Тези незаписани деца / 22-5/ са поради  прием второ желание най-вероятно. Някой ако не иска да се записва в СМГ или НПМГ той просто не би се вкарал в системата за кандидатстване пък дори и да е ходил на МзВ.
Не знам какви са правилата - губи ли се правото за прием в даденото училище, ако не се е записало детето когато е било прието.
От показаните цифри  незаписалите се 5 деца в НПМГ ще бъдат приети в СМГ , но в НПМГ няма място за 22 незаписали се в СМГ деца.
Ако второто класиране е на чисто без последици от първото ще се наместят с малко разместване.

Общи условия

Активация на акаунт