СМГ "Паисий Хилендарски" - 16 тема

• 37 254
  • 780
  •   1
Отговори
# 735
И сега какво излиза. В СМГ има най-добрата подготовка в прогимназия по БЕЛ и най-добрата по МАТ от всички държавни училища. Всички били отличници казвате, успех над 5.50. Тоест всички деца от СМГ са едни гърди напред пред останалите при подготовката по двата балообразуващи предмета. И какъв точно е проблемът - че други деца са ги настигнали и са вложили повече усилия от някои деца в СМГ. Ами щом са положили повече усилия и по двата предмета, кой трябва да влезе в гимназията според вас.

Това не е така, не започвай пак, защото няма да свършим още 50 страници.  Другите деца не са ги настигнали, поне по математика. Ако на едно шосе сложат ограничение за максимална скорост 60 км/ч и една Шкода настигне едно БМВ, това значи ли, че са еднакво бързи?  Исканията на повечето хора тук е състезанието да е на писта с неограничена скорост. И тогава който е по-добър, нека влиза. Но при наложено ограничение отгоре да се говори за честно спечелено право е малко нелепо.

# 736
  • София
Черна станция, то и по БЕЛ има наложено ограничение, не е само по МАТ. Някое дете, на което му е трудно по МАТ, учило е 3 години в обикновена, а не математическа гимназия, не харесва МАТ, но иска да влезе в елитна езикова гимназия, какво прави? Ами ходи на уроци по Мат. и решава задачи като лудо вкъщи, за да изкара достатъчен резултат. Ама не плачат толкова много родители като тук, как не е честно. И къде забрави предимството на децата от СМГ и НПМГ при подготовката по математика в продължение на 3 години.

# 737
Magenta2022 , много трудно други деца извън / НПМГ, ПЧМГ и СС/ могат да настигнат тези от СМГ по математика.....Просто на НВО - то е забранено тичането... Има 10-20 такива на година макс....в смисъл да настигнат последните от СМГ....
НВО-то по БЕЛ.... там е друга бира и поне децата в СМГ 5-7 не са подбирани да са добри в него. Може да са , но не е задължително въпрос на работа, талант , курсове .....всеки както може и прецени.

# 738
Черна станция, то и по БЕЛ има наложено ограничение, не е само по МАТ. Някое дете, на което му е трудно по МАТ, учило е 3 години в обикновена, а не математическа гимназия, не харесва МАТ, но иска да влезе в елитна езикова гимназия, какво прави? Ами ходи на уроци по Мат. и решава задачи като лудо вкъщи, за да изкара достатъчен резултат. Ама не плачат толкова много родители като тук, как не е честно. И къде забрави предимството на децата от СМГ и НПМГ при подготовката по математика в продължение на 3 години.

Защо да съм забравила? Нали точно затова са влезли там след 4 клас - за да напредват с по-високо темпо.  И точно това е целта на гимназията. Не само нормално, но и разумно е да продължат с това темпо, а не да ги спъват, понеже някой не бил учил така.
А по БЕЛ нещата съвсем не с толкова зле, виж по-напред кривата на оценките - никакво насищане няма в горния диапазон и нещата там са много близо до нормалното.  Докато изпитът по математика с ограничение е катастрофа.

# 739
Не знам тук някой да е против сложното НВО мат, което да отсее децата.  Или отделен изпит по мат.  Или взимане на НОМ като балообразуваща.
Но е факт, че НВО бел е също ужасно опростено и не е извинение, че някой не е влязъл в СМГ точно заради НВО бел. Ами не е учил, не е влязъл.
След като в СМГ масово имат шестици по бел, значи не е трудно.

# 740
  • София
Magenta2022 , много трудно други деца извън / НПМГ, ПЧМГ и СС/ могат да настигнат тези от СМГ по математика.....Просто на НВО - то е забранено тичането... Има 10-20 такива на година макс....в смисъл да настигнат последните от СМГ....
НВО-то по БЕЛ.... там е друга бира и поне децата в СМГ 5-7 не са подбирани да са добри в него. Може да са , но не е задължително въпрос на работа, талант , курсове .....всеки както може и прецени.

Не съм сигурна. Случаи всякакви.... Не мисля, че подбор в 4ти клас може да покаже кои деца ще са добри в математиката. Не и на тази възраст. Обади ми се поне след  5-6 години да ми кажеш... Не за твоето специално, а за всички в СМГ, които познаваш.

# 741

Не съм сигурна. Случаи всякакви.... Не мисля, че подбор в 4ти клас може да покаже кои деца ще са добри в математиката. Не и на тази възраст. Обади ми се поне след  5-6 години да ми кажеш... Не за твоето специално, а за всички в СМГ, които познаваш.

Има данни от състезания лесно се проверява кой, къде , какво.
Това са тези на базата на които  се правят отборите - ЕМТ, ПМС и НОМ....
Разбира се далеч не всички деца след 4 клас математиката е тяхното впоследствие. Обаче поне до 7 клас и тези , които не е тяхното, но са в СМГ заради другите деца и учителите се справят по-добре от децата в другите училища. .
Децата от другите училища в този етап нямат нито средата , нито учителите да се развият и трябва вкъщи или школи.

Сега нещо много важно . Аз вярвам, че таланта е много важен в математиката , но той е до време и ролята с годините му избледнява. След това само желанието и работата са важни. Така че да деца от квартални училища могат да станат велики по Тръмп , ако наистина го искат, но рядко се случва.

# 742
Галъб. Рядко се случва да има велики хора, защото просто великите хора са рядкост. А там колко са от СМГ, колко от други училища не знам. Знам само, че Сезан не са го приели четири пъти в художествената академия в Париж, а Гоген е умрял в бедност в далечна френска колония. А даже не са били математици.
 Сега, че Тръмп е само един всички знаем

# 743
  • София
Остави състезанията, Гълъб. Математиката далеч не е само състезания. Току-що прочетох, че 57 златни медала има България от Международната олимпиада по математика от 1959 насам. Не съм се интересувала досега, но нали става дума за деца 10-12 клас, не 5,6,7 клас? (Допълвам,  сега видях - пише, че регламентът е до 19 години, значи някъде 10-12 клас, плюс може би някой гениален, който е и по-малък). Е и без прием в 4 клас в  МГ има доста медали. Не съм чула за някакъв сериозен пробив в математиката от българин -  има ли такъв, решил някакви сложни фундаментални математически задачи или основоположник на някаква теория? Може и да има, не знам. Говоря за съвременен математик - нещо, което и лаици като мен да са чували. Иначе трудове и дисертации много има, сигурна съм, ама какво от това... Академици в България също.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 21:09 от Magenta2022

# 744
Изкуството е различно нещо, макар и в точните науки да има примери.... Айнщайн е бил скаран с математиката в училище.
Извинявам се ако пропускам Българи оставили световна диря в математиката... няма публичност или просто няма такива  / сещам се за Сендов, но не съм спец/.
Освен това дори и да има/имало такива с потенциал този потенциал в нашата среда и битовизъм трудно биха се развили.
На някой ако му е интересно може да прочете биографията на Ойлер .... каква продуктивност и чудо. В съвременният свят  освен това нивото на потенциалните открития е толкова високо , че са нужни екипи , а съответните т.н. открития и доказателства могат да се разберат/осмислят от малко хора. Например Голямата теорема на Ферма доказателството е цяла книга и по спомен може да се разбере от няколко десетки други само....
Нивото на познания по математика няма друг начин да бъде измерено  освен чрез трудни задачи / форма на състезание/ .
Ако погледнем световната олимпиада / ИМО/ справяме се не лошо към момента спрямо страната , население  , подготовка / писах за Азиатските страни при тях е целогодишно 12 часа на ден само това... без БЕЛ/. Разбира се преди бяхме по-наоред.
И да децата , които ходят да представляват страната ни са винаги от МГ, подготовката е от 5 клас или по-рано... основите... без тях не може....целогодишно и особено от 9 клас нататък по много часове всеки ден. В  края на краищата това е като всеки спорт , но без награди за спортистите , а само за страната, а в същото време медиите тръбят за добри новини.... рядко обаче се осъзнава колко труд, а и средства / школите освен тези в БАН се плащат , а и състезанията често/ има зад тези медали...

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 21:06 от Galub

# 745
Изумяват ме интерпретациите на статистиките, които дадох.  Вижда се че средното ниво на момичетата в СМГ по математика е по-високо от средно ниво момче в СМГ(по БЕЛ е очевадно колко по-зле са момчетата).  Ето защо 40 момчета не отиват на областен, докато само 10 момичета не успяват.  Общински кръг е ниска летва и най-вероятно тези 50 деца не са точно за СМГ.  Логичното е тези 50 деца да отпаднат и да бъдат заменени от 50 външни, които са по-добри конкретно по математика, поне на училищно ниво областен кръг.  Това показва и проблема с автоматичното преминаване.  На практика нито това са 50-те, които отпадат, нито местата им биват заети от следващите 50 добри външни математици.  Местата не биват заети от момичета, така че е безмислено да се превръща в сексистки спор момчета-момичета. Това че си добър по МАТ по никакъв начин не те прави добър по БЕЛ.  Ако си момче просто имаш по-голяма вероятност да станеш добър състезател по математика, но в замяна имаш по-голяма вероятност да си слаб по БЕЛ и да бъдеш заменен основно от момчета, които са добри по БЕЛ.  Числата показват, че нито най-слабите по математика се махат, нито биват заменени с по-добри по математика - НВО мат не е измерител за умения по математика, а БЕЛ няма нищо общо с профилирано училище по математика.  Момчетата слаби по математика заслужават да отпаднат и трябва да бъдат заменени със следващите най-добри математици, които искат да учат в СМГ.  СМГ трябва да селектира и гони на база само и единствено математика.

# 746
  • София
Чакай сега, Гълъб, спортно училище по математика ли е СМГ или гимназия със засилено изучаване на математика. Ако е второто, състезателите не може да имат предимство, нали?
П.П. Академици в България от 1944 до 1989 има много, вкл. Сендов. Много от тях станаха и политици😀 Имам представа и спомени  от тези времена, за теб не знам.

# 747
Чакай сега, Гълъб, спортно училище по математика ли е СМГ или гимназия със засилено изучаване на математика. Ако е второто, състезателите не може да имат предимство, нали?
П.П. Академици в България от 1944 до 1989 има много, вкл. Сендов. Много от тях станаха и политици😀 Имам представа и спомени  от тези времена, за теб не знам.
Не е разбира се спортно. Попита как се случват нещата и обясних.
Но е математическо , което предполага приетите да се подредят по знания по математика.
В музикалното не се подреждат по умения по чертане , за да пишат ноти....Simple Smile

# 748
  • София
Учех в СМГ точно в годините, в които България беше доста по-напред на IMO и гръбнакът на отбора беше от СМГ. И тогава изобщо нямаше лигавщини от серията състезателите да не учат БЕЛ или нещо друго, което е скимнало на родителите им, че не трябва да се учи. Напротив, учеха по всичко и бяха истински отличници по всичко. Направо ми става зле като чета, че съвременните надежди на математиката още от пети клас са с такива дефицити по БЕЛ, че не могат да напишат преразказ.

# 749
Различни умения се изискват за преразказ.

Общи условия

Активация на акаунт