СМГ "Паисий Хилендарски" - 16 тема

• 38 587
  • 780
  •   1
Отговори
# 750
Математиката е базова наука. Не можеш да сравниш математическо училище с музикално.
Нищо че разни хора гледат на математиката като на спорт, че и пари не искат да дават, докато всички останали спортисти плащат като луди
Че и азиатците ни изпреварили, ай, ай

# 751
СМГ трябва да селектира и гони на база само и единствено математика.

Не мисля.
Първо, състезанията не изчерпват математиката и не само състезателите са добри математици. Състезателите имат спортен дух, здрави нерви и умение да работят бързо и под стрес. Но ако някое дете не иска да се състезава или предпочита бавно и задълбочено изследване на проблеми, то не е по-лош математик.  Освен това ако някое дете няма мотивация и вечерта преди олимпиадата е било на купон няма да се представи добре. Лично на мен ми се е случвало да ходя на олимпиада след купон и бях заспала на чина...
Второ, в СМГ се развиват и информатика и физика. Знаеш ли, че единственият българин в залата на славата на международните олимпиади (втори за всички времена) е информатик, не математик. Тоест беше си добър състезател и по математика, но информатиката му беше силата.  Та тези деца (физици, информатици, химици) къде ги оставяш?
И трето, състезанията не са всичко и съвсем не са гаранция, че топ състезател после ще е топ и в живота.

П.П. Някога България беше в топ 10, че и по-напред на ИМО, защото всички се състезаваха на, да го кажем, аматьорски начала. После в чужбина нещата почнаха да стават по-сериозни, а ние си останахме на природна интелигентност. Пък и треньорите ни (математици от ИМИ) бяха без особен интерес да се развиват, да следят новостите, да налучкват модата в задачите... То затова и се отказаха от ЕГМО-то и го предадоха на бивши състезателки. Та затова сме в двадесетицата, където е мястото на аматьори като нас. В добавка вече в САЩ не дават пълни стипендии на медалистите, което отслаби интереса допълнително.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 21:49 от Черна станция

# 752
А някой следи ли за допинг на тези състезания? Ако ще е спорт, нека бъде. Нормално е да не дават стипендии за състезания, това е съвсем друго амплоа, различно от академичните успехи
Съгласна съм напълно с Черна станция

# 753
Не. Само за подсказване.
Нас почти са ни хванали в миналото.

# 754
Ако ги пробват азиатците на стимуланти, ще светнат във всички цветове на дъгата. Само предполагам, с голяма доза вероятност

# 755
  • София
Много ми е жал за децата от Азия по математическите състезания, хич не са за завиждане горките.

# 756
  • София
Различни умения се изискват за преразказ.

Да, изисква се грамотност, памет (която е необходима и за състезателната математика) и способност да напишеш последователен свързан текст (пак необходима и за състезателната математика).

# 757
@Черна станция
Общински кръг математика е много далеч от състезателна математика.  Областен кръг също е училищен материал ниво математика. Физика или информатика са задължителни профили в СМГ, така че няма проблем да се прави входна селекция и на тяхна база. НПМГ ясно показва че е възможно и работещо в пъти по-добре от прием само по НВО в СМГ.   Химията не е входен профил в СМГ, така че там по-трудно би било регламентирано и приложено.  Аз лично не познавам добър физик или информатик, който да не е добър по математика.  Връзката между тези три предмета е изключително тясна.  Не е случайно че много технически университети искат хорариум по физика.  Приема в СМГ ясно показва че има добри математици, които не са силни по БЕЛ.

# 758
Само, че обратна зависимост няма. Добър математик не винаги е добър физик или информатик. Така, че математиката е добър вход. Стига да е адекватен самият изпит.

# 759
Различни умения се изискват за преразказ.

Да, изисква се грамотност, памет (която е необходима и за състезателната математика) и способност да напишеш последователен свързан текст (пак необходима и за състезателната математика).

Децата от СМГ са умни и могат да напишат много повече от преразказ.
Само, че обратна зависимост няма. Добър математик не винаги е добър физик или информатик. Така, че математиката е добър вход. Стига да е адекватен самият изпит.
Същото важи и за информатик, който нищо не разбира по математика

# 760
  • София
malinkap, и аз се надявам, че нещата не са се сгромолясали чак толкова, че да не могат да напишат преразказ, но гледам, че в темата тоя преразказ се изкарва някакъв много висш пилотаж на владеенето на езика.

Цитат
Областен кръг също е училищен материал ниво математика.

Това е фактологически невярно.

# 761
  • София
Няма проблем да си добър в професия, свързана с информатика, и  да не си супер в математиката.

# 762
Няма проблем да си добър в професия, свързана с информатика, и  да не си супер в математиката.
Не го приемай като заяждане, но не е баш така. IT-тата са светъл анти-пример.

# 763
  • София
Не го приемай като заяждане, но не е баш така. IT-тата са светъл анти-пример.

Така твърди човек (близък), който е със златен медал по математика от Международната олимпиада плюс, че е завършил Математика, плюс още плюсове по Мат., а сега се занимава с информатика.

# 764
Чудно. Аз го твърдя като човек с много десетилетки опит.
И отново - не е заяждане, но просто в тази сфера не става без математика, иначе си остава просто занаятчийство със съмнителни резултати. Нали на общите сезонни работници по строежите е малко деликатно да кажем че се занимават със строителство ..
Ако трябва да сме по-педантични, самите състезания по информатика са си неприкрита математика, и в частност предимно далече от реалността. Отново от лично участие в зората на състезанията по информатика.
И за финал - даже и математиката не стига. Необходимо, но не достатъчно условие.

Без лоши чувства. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт