СМГ "Паисий Хилендарски" - 16 тема

• 37 143
  • 780
  •   1
Отговори
# 75
  • В Страната на чудесата
Преди една  година едното момиче от отбора на МБОМ беше ученичка от СМГ, но не е сред приетите в пети клас. Тази година на ЕМТ (дано не бъркам) първото място в осми клас е за ученик в СМГ, приет след седми клас.Така че извън СМГ между 5-ти и 7-ми клас има не просто добри математици на ниво квартално училище, а топ състезатели с ниво много над средното за СМГ.

Дете, идващо от топ частно училище, което ходи по състезания от начален курс, е мнооооого далече от "ниво квартално училище". Joy Joy Joy Сигурна съм, че и случаят с второто упоменато дете е подобен.
Съвсем объркахте компютрите с компотите и взеха в повече да ми идват манипулациите на факти в услуга на нечия теза.
Аз лично не познавам състезатели не само на високо ниво, но и такива с малко по-ниски резултати, които да не се занимават усилено със състезателна математика още от 1-2, хайде да кажем от 3 клас.
И въобще едно такова наваксване след 7 години стандартна математика е толкова силно невероятно, колкото и да станеш олимпиец в спорта с година-две тренировки.

Сега смятам да шокирам аудиторията, като спомена, че моето дете форумните лели го "натикаха" в СМГ.
Аз се дърпах, но лелите казаха, че там му е мястото. Безкрайно съм им благодарна, прави се оказаха. Wink

# 76
  • София
Алисся, аз знам откъде идват тези деца и каква подготовка стои зад резултатите им. Къде съм твърдяла нещо различно? Но не схващам как това, че са от ЧУ, а не от училището във Филиповци би им помогнало да влязат в МГ след седми клас, ако там няма прием.
За много родители стратегията е до 7-ми клас детето да е в добро ЧУ, а вече след това, ако се установи, че наистина има талант в сферата на математиката и природните науки, да кандидатства в МГ.

# 77
А талантите не са само 30 - 40, няколко пъти повече са, ама нали знаете какво е казано в библията за семената? Само попадналите на добра почва пораснали и дали добив.
Без мотика няма шанс. Бурените се разпространяват много по-ефективно.
А момичето на МБОМ беше с резултат в топ пет на МзВ. Не смени училището. Децата на по 10 години на малки ученици. Локацията е водеща. Всъщност в седми клас беше едно от трите от набора, което беше класирано на националните кръгове и на математика, и на БЕЛ. Другите 2 бяха от СМГ.

# 78
Че как ще го оставя сам да си избира заниманията?
Ако го оставя, ще превърти и Майнкрафт, и Фортнайт, и онова където бягат едни желирани човечета и скачат и пропадат.
Там ще се класира по челните позиции. Затова са родителите, да насочват и тикат децата си, да не тръгнат по лесния път.

И аз това казвам, но трябва да има и реалистична оценка все пак, понеже от всяко дърво свирка не става. И ако я няма тази оценка имаме изтормозени деца, изхарчени напразно пари и психясали недоволни родители. Да не говорим за евентуален талант в друга насока, който бива пропилян - я да бяха натискали Моцарт да решава задачи вместо да свири, а?  Simple Smile

# 79
Не знам къде е истината и балансът. Чувам, че някои родители записват децата си на курсове и частни уроци по математика на 3 години. Като натискаш едно дете от тригодишно, ами на 7 може и квадратни уравнения да решава, дори и да не е гений, ама нужно ли е? Всеки си решава за детето си, разбира се....
И, да, обикновено имат нужда от насока. Във втори клас да ги запишеш на курс, да решават задачи за МзВ на него, понеже материалът не се изучава в училище, но да си "върви" с набора.
Плюс това децата влизат в СМГ, за да УЧАТ математика, не да са вече научени и, докато съучениците им решават дроби примерно, те да са на системи и квадратни уравнения. Знам, че състезателите учат изпреварващо, за да са конкурентни, но далеч не значи, че, щом не си състезател, не си математик. Още повече, че те са в училище да учат, което включва и допускането на грешки, вкл и на класни, контролни, състезания.

# 80
Като цяло състезателите не учат изпреварващо - не дърпат нагоре да вземат материал за горен клас, а развиват и задълбават настрани с материала за набора си. Това е направено именно за да не се дават диференциални уравнения на седмокласници.

# 81
Като цяло състезателите не учат изпреварващо - не дърпат нагоре да вземат материал за горен клас, а развиват и задълбават настрани с материала за набора си. Това е направено именно за да не се дават диференциални уравнения на седмокласници.

Добре вметна, исках да кажа някои от тях. Далеч не всички.

# 82
Взимат материал как да не взимат. Състезателите винаги знаят материал от горен клас, може би преди не е било така но сега е. Даже в математика за всеки се решават системи линейни уравнения. Е, друго име дават на тези задачи , но. Моята знаеше разни формули от статистика и вероятности в пети клас.

И ако обсъждаме колко са заслужили децата, изкарали математика за всеки, да, заслужили са, трудили са се. Но са влизали с ясно съзнание, че става въпрос за три години, не осем. Именно поради тази причина и конкуренцията им е била по-малка и много от тях е нямало да са вътре, защото нямаше да има отказали се деца, повече от 30 по времето на малката, последният приет беше с резултат 15 на математика за всеки. Може да сметнете колко процента е това от максимума. Не може да се приема закон с обратна сила. Правото не им е сила на математиците, за разлика от високомерието

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 12:59 от Априлски душ

# 83
Оф, пак тази мантра, че има отказали се..... Ми, няма отказали се от СМГ/НПМГ, които да са били приети, или се броят на пръстите на една ръка.

ПС: Аз лично не съм за автоматично продължаване, тъй като смятам, че ще спадне нивото на учене. Най-малкото са си типични тийнове и мързелът им надделява.

Варианти за продължаване има много, които да не са НВО, както е в момента - от допълнителна трудна задача, през зачитане на състезания през годината, до специален изпит, както е Чакалов за природни науки, което е вход за специализирани паралелки. А защо не и да се дават допълнителни точки на децата от дадено училище, в което са учили 5-7 клас, ако искат да останат в него?

# 84
Има, как да няма. Първият в списъка по времето на твоят син отиде в ПЧМГ и не само той. Много се отказаха заради 125то, личи си по резултатите на състезания. Нямаше да отидат, ако знаеха, бъди сигурна и  влезлите на техните места нямаше да са в СМГ. Това е истината.
Нека си пазят местата, да им е добре и лесно в седми клас, но след като се проведе първото състезание математика за всеки след влизането в сила на закона, както е редно.
Добре е да оставят и две паралелки за седмокласници, да има кого да дразнят в осми клас после, богоизбраните математици, иначе ще им е скучен живота

# 85
Първият отиче в ПЧМГ, щото му дадоха стипендия. Ако не бяха, нямаше да се откаже. Още повече, за да остане в кварталното.
Баш пък заради 125то не са се отказали много - там отидоха основно неприетите в СМГ/НПМГ.

Не знам защо си толкова против децата 5-7 клас в СМГ -  почти никой от тях не се смята за нещо специално, еле пък "богопомазан". Изказванията ти са много грозни, особено като става въпрос за деца.

Малко деца се местят след 7 клас от ПЧМГ. Най-вече, защото имат приятели и създадена среда там. Обикновено за родителите не е проблем таксата. Математика се учи на добро ниво.

# 86
Оф, пак тази мантра, че има отказали се..... Ми, няма отказали се от СМГ/НПМГ, които да са били приети, или се броят на пръстите на една ръка.

ПС: Аз лично не съм за автоматично продължаване, тъй като смятам, че ще спадне нивото на учене. Най-малкото са си типични тийнове и мързелът им надделява.

Варианти за продължаване има много, които да не са НВО, както е в момента - от допълнителна трудна задача, през зачитане на състезания през годината, до специален изпит, както е Чакалов за природни науки, което е вход за специализирани паралелки. А защо не и да се дават допълнителни точки на децата от дадено училище, в което са учили 5-7 клас, ако искат да останат в него?
Има отказали се, не малко, но ако бяха имали информация, че ще спестят НВО, нямаше да се откажат никога, а може и във форума да има майки на деца влезли на техните места, не се знае, ноооо това си е за тяхна сметка, да си блъскат главите сега.
Останала част от коментара подкрепям.

# 87
  • В Страната на чудесата
Ето, отново се изопачават фактите.
Бас държа, че тези "30 отказали се от СМГ" деца, са същите, записали се в НПМГ или продължили си в ПЧМГ след 4 клас (много от тях участват в МЗВ просто за спорта).
Но пък колко "жълто" звучи само... Joy
Аз, както вече писах в друга тема, лично виждам 2 разумни варианта за решение на проблема :
1. Да се върне стария прием на 4 паралелки в 5-ти клас и те да продължават автоматично нагоре, а след 7-ми клас да има прием за още 2 (но не само на базата на НВО резултати).
2. Да се приемат 6 паралелки след 4-ти клас, а след 7-ми всички да кандидатстват, както досега, но с добавен към бала им резултат от областен кръг на олимпиадата по математика.

# 88
Абе има отказали се, но няма смисъл да се дискутира. Всеки си носи отговорност за решенията. От нашия клас едно момиче, писал съм го в други теми, беше приета в 4 клас и в СМГ, и в ПЧМГ, и в НПМГ, и в 107-мо математическата паралелка, и си остана в нашето ЧУ. Навсякъде беше приета. И от други добри ЧУ има приети и незаписали се, по много причини, защото не искат да отидат където няма английски, на смени е, няма храна и пр. Разбира се, не са масови случаи, едноцифрено число са такива деца, тук Соул Фрий е права, при нашия набор мисля, че се брояха на пръстите на едната ръка, но все пак има такива случаи.
Имахме и друга съученичка, на която родителите бяха категорични, че искат само НПМГ, че ако влезе, ще изберат непременно НПМГ. И какво стана - те състезанията са едни и същи, тя влезе в НПМГ в първата петица, но влезе и в СМГ и хоп - отиде в СМГ 🤣  Марката "продава". Както айфона - телефон като телефон, ма понеже Ейпъл, и на тройна и повече цена и хората го купуват. Пък реално един айфон в завода струва 10 долара 🤣

Доп. И на Алисса предложенията мисля, че са възможно най-резонните.
https://youtu.be/mtxnTUyLMBs?feature=shared

# 89
Естествено, че има отказали се. Не всички гонят престиж. Това е трудно да се разбере, наистина.
Ако тези хора имаха информацията, щеше да е доста по-различно. Тази статистика на отказалите трудно се вади, защото има само едно класиране и то общо, после звънят. Предполагам, в СМГ я имат и това е една от причините да искат запазване на местата. Така няма да изтърват деца с добри резултати.
Да, и аз харесвам на Алиса предложенията

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 13:48 от Априлски душ

Общи условия

Активация на акаунт