СМГ "Паисий Хилендарски" - 16 тема

• 37 132
  • 780
  •   1
Отговори
# 60
Да, но тука става въпрос за 30%, не за единични случаи. Не сме били при г-жа Владева. Смениха ни се 3-ма преподаватели за 3 години.

# 61
  • София
teg, това с "натикването" важи с пълна сила както за приема след седми клас, така и за този след 4-ти след първите 30-40 места. Истинските таланти обират челните места на МзВ. Оттам насетне говорим за умни, работещи и възприемащи деца с достатъчно ориентирани родители, които са им осигурили конкурентна подготовка. Не знам защо си мислиш, че 20-25 точки на МзВ говори за нещо повече от 98-100 т на НВО по математика и 80-85 по БЕЛ след 7-ми клас.
Или викаш, веднъж натикани, завинаги натикани.

# 62
teg, това с "натикването" важи с пълна сила както за приема след седми клас, така и за този след 4-ти след първите 30-40 места. Истинските таланти обират челните места на МзВ. Оттам насетне говорим за умни, работещи и възприемащи деца с достатъчно ориентирани родители, които са им осигурили конкурентна подготовка. Не знам защо си мислиш, че 20-25 точки на МзВ говори за нещо повече от 98-100 т на НВО по математика и 80-85 по БЕЛ след 7-ми клас.
Или викаш, веднъж натикани, завинаги натикани.

Ами аз казах вече, мнение на учител от СМГ, че състезанието отсява отлично за целите на този прием. Сега за точки вече, колко точки, скали и т.н. не съм задълбала и не се наемам да анализирам, защото нямам нужния опит и поглед. Матурите ги поразгледах за няколко години назад, там мога да се изкажа по-подготвено, но май няма смисъл.

И да, това за наткването не звучи добре казано от другата страна, нали? Но всъщост цитирах родител, който пръв заговори за натикване в 4ти клас от амбициозни родители именно, за да илюстрирам колко зле звучи. Разбирам, че според теб може амбициозни родители да "тикат" деца и в 5ти и в 8ми клас. Ако наистина е така, бих казала само горките деца и в 5ти и в 8ми клас   

Моят личен извод от обсъжданията и тук и с познати, че все пак приемът сега в 7ми клас все пак устройва една голяма част родители във и извън училището. В крайна сметка най-важното е повече деца, за които СМГ е важно и подходящо, да останат в училището без значение как, с матури или без матури Heart Exl

# 63
Естествено, че ги тикат. Вие от небето падате, от подготвителната група тръгват да решават задачи, състезания, ментална аритметика и после се появява бъгът и не искат един преразказ да направят, защото били с математическо мислене. Но това е само в бг, където успехът на семейството се измерва с това, че детето е влязло в СМГ, в белите държави децата се развиват спокойно и нормално, с което се избягват бъговете.
Естествено, на съфорумките децата сами са се записали на школа, а повечето просто са помолили родителите си в четвърти клас да ги заведат на математика за всеки, където без подготовка са изкарали над 30 точки.
Естествено че са тикани децата, и това е съвсем нормално за нашите условия. Добрите, послушни и умни деца поддават на обработка и влизат в добри училища, по-буйните се съпротивляват, но пък в седми клас се кротнат и ги натикват и тях. Други пък в шести клас ги удря пубертета и не могат никъде да бъдат натикани.  Така е с децата. Всеки си вярва, че неговото злато най-умно и хубаво

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 23:13 от Априлски душ

# 64
Сега като направят от 5-ти до 12-ти гарантирано право на място, и с 30 точки трудно ще се влиза. Битката ще е ожесточена, от яслите още. 🤣

# 65
Естествено, че ги тикат. Вие от небето падате, от подготвителната група тръгват да решават задачи, състезания, ментална аритметика и после се появява бъгът и не могат един преразказ да направят, защото били с математическо мислене. Но това е само в бг, където успехът на семейството се измерва с това, че детето е влязло в СМГ, в белите държави децата се развиват спокойно и нормално, с което се избягват бъговете.
Естествено, на съфорумките децата сами са се записали на школа, а повечето просто са помолили родителите си в четвърти клас да ги заведат жа математика за всеки, където без подготовка са изкарали над 30 точки.
Естествено че са тикани децата, и това е съвсем нормално за нашите условия.

Има много истина в този пост, но има и преекспониране. Децата са различни и има всякакви, има и галфончета, има и генийчета, ама и двете групи са с много малко представители. Болшинството са някъде между тези две крайности. Някои и да ги тикат нищо няма да стане, други поддават на напомпване, но трети нямат нужда, защото ги влече. А там вече отговорност на родителите е да стимулират и развиват дарбите, ако видят такива. И това е различно от тикането. Нали "божа дарба не заптисва стар кадия" та и децата с дарба трябва да се поощряват и да им се помага за да я развият. А е ясно, че сами не могат да се запишат на курс и да си го платят Simple Smile
И да, съгласно всички статистически правила тези деца с талант са до 20%, ама софийският набор е към 9 000 деца, което значи, че спокойно може да има едно 150 деца с истински афинитет към математиката. А това си е таман един випуск в СМГ.  И затова не мога да приема, че болшинството са тикани и напомпвани.

# 66
Обикновено родителите, които тикат децата си, са интелигентни хора, с някои изключения и по законите на биологията и децата им са такива. Естествено, че ако тате и мама са с основно образование и не са прочели една книга не е възможно да се сетят за далаверата СМГ.
Така че, без тикане, няма успех. Но не е добре да е на всяка цена. Умереност трябва и в това.
И не знам как реши, че точно 150 деца заслужават да им се спести НВО, а другите да бъхтят?

# 67
А може и да няма 150 столичанчета с истински афинитет, ако съдим по МзВ резултатите (камо ли отнесени към напъните).
По-горе се споменаваха 30-40, звучи съвсем реално.

# 68
Следейки състезанията последните три години, талантите по математика не са повече от 30-40. Тези деца си заслужават да си стоят до 12 клас, според мен.

# 69
И не знам как реши, че точно 150 деца заслужават да им се спести НВО, а другите да бъхтят?  математичес

Нищо такова не съм казвала. Писах теоретично по въпроса с тикането, което е основно след 4 клас, нали?

А талантите не са само 30 - 40, няколко пъти повече са, ама нали знаете какво е казано в библията за семената? Само попадналите на добра почва пораснали и дали добив. И с децата е така - от тези около 150 с вроден талант колко са пренебрегнати от родителите си (някой спомена за родители, непрочели нито една книга), или нямат възможност, или мама ги тика към футбол или пиано... И така остават тези 30-40 успешно развили таланта си.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 23:16 от Черна станция

# 70
А защо се продължава с тези спорове колко точно таланти има от набор? Талантът само по себе си нищо не значи без труд. А не са се трудили само първите 30 деца, а всички 1200, които се явяват на МзВ. 150 са си заслужили мястото, понеже са се отличили с нещо, дори и с една задача да е.

# 71
Ама то без дефиниция за тикане, само свободни съчинения по темата с тикането. Не помня от кого тръгна, но ако се разпознае, нека да обясни какво имаше предвид, за да няма злоупотреби. Всички, които не се записват сами на школа за тикани ли се приемат? Или само тези, дето ги заключват да решават задачи денонощно преследвайки семеен престиж са тиканите ?  Или пък направо приемаме, че извън 30те или 40те математически гения в София, всичко друго е тикано.  Аз като падаща от небето и говореща небивалици, моля поне този въпрос да се изясни и ще си поправя ако е нужно където съм го ползвала неправилно Laughing

# 72
Ако не тикаш гения, кого да тикаш? Simple Smile

# 73
Че как ще го оставя сам да си избира заниманията?
Ако го оставя, ще превърти и Майнкрафт, и Фортнайт, и онова където бягат едни желирани човечета и скачат и пропадат.
Там ще се класира по челните позиции. Затова са родителите, да насочват и тикат децата си, да не тръгнат по лесния път.

# 74
И пак има огромна разлика.
По курсовете има директно "тикани" деца, които ходят не по желание. Ще се радват да бъдат приети, но не си пишат дори домашните от курса, нямат желание и да решават задачи за подготовка.

Здравословното "тикане" аз наричам "родителска подкрепа, насока". Виждаш къде са интересите и силните страни на детето и го насърчаваш и подкрепяш да се развива - дали с езици, дали с математика, природни науки, спорт или изкуство... Не е ли това нашата роля като родители? От кога това стана отрицателно?!

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 00:46 от lexche

Общи условия

Активация на акаунт