СМГ "Паисий Хилендарски" - 16 тема

• 38 724
  • 780
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте! Един бъдещ осмокласник се чуди - паралелка с физика или паралелка с информатика. Има бал и за двете. Информатиката хич не му е на сърце, за физиката не е ясно - учил е само в 7 клас. За него идеалният вариант би бил математика с математика Simple Smile Има ли някаква кой знае каква разлика на този етап, или истинското профилиране идва след 10 клас?

# 376
  • В Страната на чудесата
В 8 клас физиците имат допълнителни часове по физика, но нямат никакво програмиране. Информатиците си имат часове по програмиране, за сметка на допълнителната физика.
Във физиката всъщност има доста математика - решават се основно много задачи. В 9 клас ФУЧ-овете ще бъдат по астрономия, доколкото разбрах. От друга страна, ако по програмиране детето има късмета да попадне на някой (нов) добър преподавател, би могло и да промени отношението си към предмета (ако с това е свързано нехаресването, естествено).
Това, което натежа при избора в нашия случай беше, че при желание е много по-лесно да се учи програмиране извън училище, отколкото физика на отлично ниво.
Успех, каквото и да изберете!

# 377
Вече при избор на основните профили след седми клас сигурно ще трябва да се има предвид и възможността да се премине към един допълнителен, който е избираем в десети. Ако за бъдещите ученици в 9 и 10 клас нямаше индикации и за тях би било справедливо да не се променят нещата, в вовента вече има мислене в посока на нови правила за профилирането.  
Алисса, измислили са го това с допълнителната физика извън училище.  https://www.phys.uni-sofia.bg/?p=31398
Скрит текст:
Образователни абсурди.

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 10:50 от рони

# 378
Здравейте,
9 клас втора смяна ли стартират през първия срок?

# 379
Здравейте,
9 клас втора смяна ли стартират през първия срок?
Да

# 380
Здравейте,

дали има деца посещавали курса на Аво или Фарос по английски към СМГ (от 5 клас)? Каква ви е обратната връзка? Чудя се дали са добри като подготовка по език (говоря за ниво от Б1) , защото логистично може би ще е най-удобно, но пък има и други добри школи в София.

Благодаря предварително. Simple Smile

# 381
Здравейте,

дали има деца посещавали курса на Аво или Фарос по английски към СМГ (от 5 клас)? Каква ви е обратната връзка? Чудя се дали са добри като подготовка по език (говоря за ниво от Б1) , защото логистично може би ще е най-удобно, но пък има и други добри школи в София.

Благодаря предварително. Simple Smile

B1 за петокласник ми звучи доста над ниво на стандартно дете на 12 г, учило по МОН само. (Аз не знам дали в 8ми клас излизат с B1 покрито в СМГ). Та може би ще е най-добре да прозвъните въпросните школи и да проучите с колко големи деца ще се наложи да посещава организираните от тях курсове.

# 382
АВО е на пет минути пеша от СМГ. Можете направо там да се запишете, ще тестват детето и ще го запишат в точния курс според нивото му. АВО са (или поне бяха някога) много добра школа.
Не знам тези изнесени курсове в СМГ на какво ниво са, може да са си супер.

# 383
Преподавател, който е водил същото ниво в клон на езиковия център, миналата година е водил и в училището. Мнението за него засега е, че е бил най-добрият от посещаваните курсове в годините.

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 17:34 от рони

# 384
Родителите на деца от 112 ОУ (в сградата на 1 английска гимназия) са доволни от Езикова школа "Престиж", които са преди светофара на бул. Васил Левски и Дондуков. Но това са родители на деца в начален курс. Не знам кои са преподавателите на по-големите деца и дали са доволни.
Малко по-далеч (на 2 спирки с тролей, това са 5 мин. с тролея и по-малко от 5 мин. пеша), но и вероятно доста по-скъпо за курсове, е British Council, на ъгъла на Оборище и Кракра (мисля).

# 385
Препоръчвам Аво (нямам опит с Фарос). Част от децата в 5 клас го посещаваха точно за ниво Б1 и продължиха през следващата година. Двама от преподавателите бяха чужденци.

# 386
Дъщеря ми посещаваше курса на АВО през изминалата година, който беше в СМГ. Децата бяха малко, около 6-7, което е добре защото знаете, че ако са по-малко вниманието на учителя се разпределя по-равномерно. Учителят беше само един - българин. Имайте предвид, че дори детето ви да е завършило да речем ниво B1, то ще бъде на кратко събеседване в АВО и могат да решат, че е за А2, ако не отговаря на техните очаквания. Разбира се това е доста субективно да се оцени за около час.

Като научен материал и придобити знания, трудно мога да споделя какъв е резултата от изминалата година. Със сигурност обаче е по-добре да посещава някакво ниво, защото в училище почти нищо не правят, особено тези деца, които имат сравнително високо ниво.

# 387
Имам друг опит с СМГ. Попаднаха две години на много добър преподавател от 8 клас и доста напреднаха (не бяха ходили на курс по езика до този момент, само в училище по 2 часа седмично от 2 клас). Аво-Бел и Фарос бяха по-скоро застраховка, защото имам опит с училището и не бях сигурна кой преподавател ще се падне. Засега продължават с Аво-Бел, но в офис извън училището,където програмата ще бъде по-различна и часовете са повече за нивото на децата.

Последна редакция: чт, 10 юли 2025, 15:42 от malinkap

# 388
Много високи резултати от НВО 7 клас и тази година:
https://smg.bg/uspehi-rezultati-novini/2025/07/08/10141/smg-otno … riya-prez-2025-g/

# 389
  • София
Още един положителен отзив за Аво. Много добра организация, добри преподаватели и доста деца от СМГ ходят.

Общи условия

Активация на акаунт