СМГ "Паисий Хилендарски" - 16 тема

• 38 722
  • 780
  •   1
Отговори
# 390
Ето и класирането от НВО в 10-ти клас. За мен това е най-обективната класация относно преподаването, защото няма частни уроци и истерия. https://nvoresults.com/?grade=10&year=2024-2025 Математиката може и да е предвидима, но придаване на тежест на допълнителното обучение по БЕЛ извън училището всъщност не е толкова серионо. Вижда се, че касае презастраховане.

# 391
Здравейте, търся да закупя сборници да подготовка за кандидатстване с математика след 4 клас. Моля, ако някой вече нама нужда от тях да пише. Благодаря

# 392
И извън академичните успехи, изключително добро представяне и в спорта на ученичка от СМГ. https://sportal.bg/news-2025071221323163877

# 393
Прекрасна е Деница. Сигурна съм, че успехът ще бъде с нея.
Понеже леко ме подразниха глупотевините, които Мецан пише за СМГ в темата за ПЧМГ, си спомних, че някой от нашите герои беше на мнение, че който иска да спортува, трябва да отиде в спортното училище.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 13:45 от fiction

# 394
  • София
Понеже леко ме подразниха глупотевините, които Мецан пише за СМГ в темата за ПЧМГ, си спомних, че някой от нашите герои беше на мнение, че който иска да спортува, трябва да отиде в спортното училище.
Нека си пише каквото си иска, то кой ли му се връзва вече?!
Във всички класации на НВО-та и ДЗИ-та СМГ е на по-предни позиции. И в 7-ми, и в 10-ти, и в 12-ти клас (взимам тези изпити, защото са единни и участват всички деца от училищата).
Хайде, ако приемем че в 7-ми клас някой ходи на външни школи (с единствената мисъл да има по-голям шанс да си остане в училището) и има външна помощ, то в 10-ти клас резулатите се дължат единствено на училищни знания, т.е. на учителите от СМГ, въпреки всички оплаквания срещу тях, които чета тук. Докато от другото училище не съм срещала някой да се оплаква от учителите и въпреки това на изхода СМГ-четата с техните "неперфектни" учители изкарват по-високи резултати....

# 395
Чак се чудя, хора, които нямат досег с училището, нито желание за него, какво толкова коментират (плюят)...?!
Да си гледат там избраните от тях - ПЧМГ, АК, 125то или което са си харесали.

# 396
Оставете го Мецан. Той навсякъде за всичко има мнение за нещо или подкрепя на принципа на някакъв силно противоестествен принцип. Въпрос на много свободно време и някакви сериозни липси. Определено не владее четенето с разбиране въпреки голямото му разбиране от нивото на БЕЛ в СМГ. Simple Smile 
Няма как да се сравнява общинско училище с частно. Когато някой има повече часове по един предмет, то някъде или отрязано от друго, или има допълнително заложени часове. А рамката на МОН по отношение на чуждите езици е ясна. От образователната система излизаш максимум с ниво В2, а при приключване на по-ниските степени нивото е А2 и всеки път - и в първи, и в пети, и в 8ми клас се стартира от ниво А1. В 11 клас и от съседната английска гимназия стават курсисти, за да вземат нужния им сертификат С1.

# 397
ПЧМГ имат две школи по английски език, като всичките ми познати ученици от гимназията посещават, може някой и да не посещава от цялото училище, но едва ли. Тогава къде е проблемът, че учениците от СМГ ходят на курсове по английски?!  И едните и другите не се ограничават с базово заложените часове език, просто го правят по различен начин. Не разбирам драмата на Мецан, който освен всичко нито е възпитаник на едно от двете училища, нито има интерес като училища за сина си, нито пък синът му има такъв интерес към математиката, спрямо думите му. Както и да е. Излишна злоба.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 09:44 от lexche

# 398
Посещаването на външни курсове винаги предполага по-голяма гъвкавост и по-точно съответствие с нуждите.
Например в дадено училище имат група по карате. Супер, обаче какво правим, ако едно дете има кафяв колан, а друго жълт? Едно иска таeкуондо, друго киокушин, трето кикбокс?  Или имат танци, ама какви? Народни, класически, латино, модерни... И с езика е същото - няма начин децата в един клас да са на едно ниво и ако всяко се запише на точния курс ще има повече полза, отколкото всички накуп.

# 399
Реалността е, че се "караме" заради системата и МОН. Никой не оспорва успехите на СМГ и децата в училището. Логично е с толкова малко часове по език и стартиране от А1 да запишат децата курсове. И аз да съм, и аз ще го направя. А заради елементарното нво по мат деца, които са изключително добри математици ходят на беш от 6ти клас. Племенницата ми продължи в училището и този бел за малко да й разкаже играта( две години ходи на курсове), а е от първите във випуска по математика. Идеята беше, както съм написала и в другата група, ьащото някой попита за сравнение, че в държавно училище има и къси клечки. Всеки се моли неговото дете да не се падне при тях, но едно е да надграждащ с уроци нво  по бел от 85-89 да стане 95-97, а друго от 60 да стане 95. Логично е и когато децата в частните гимназии са учили повече часове по бел, да им е по- лесно да надградят или затвърдят. За това няма никой от нас вина.. Това са разрешения брой часове и точка.
Никъде не е перфектно, просто някои плюсове се заплащат- в случая таксата в частното.. От друга страна амбициозната среда в СМГ прави така, че всички да искат да са най- добрите -което е и факт.

Добавям относно курсовете в ПЧМГ- да има деца, които ходят и именно те покриха в края на 8ми клас C1,  моя примерно не го е посещавал никога и е B2. Ноо да, учи го от 5ти клас, имат повече часове от държавните и не се върнаха на ниво А1.. Дори и грам да не ти вървят езиците е ясно, че с толкова часове ще научи иска- не иска.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 18:46 от Илейн_112

# 400
Ехей, хора, темата е за СМГ, не е за мен🤣 Много ви благодаря за любезните мнения, прочетох ги с голямо удоволствие. Живи и здрави и все така да се забавлявате!

# 401
Мецане, виж оценките на випуск
 2024, ДЗИ по БЕЛ. Ей така, за информация.

# 402
Хора, хайде да не изпадаме и в другата крайност - да очакваме децата в СМГ да са абсолютни ренесансови личности с отличия във всички възможни области. Математика, информатика, физика - добре, нали това учат интензивно/повече. Но да искаме да са водещи в класациите и по всички останали предмети - това на мен ми идва в повече. Език може да се научи и извън училище, не е като математиката, в смисъл не изисква някакви особени способности. Само желание и постоянство.
Та да не искаме от децата в СМГ да са някакви извънземни феномени.

Браво на момичето-волейболистка! Но аз лично не си представям да си учи всички уроци/да си пише всички домашни от СМГ и след това да се юрне на няколкочасова тренировка по волейбол. 1 година съм била учител на деца в спортни паралелки - не се получаваше особено с ученето. След като до обяд си тренирал 4 часа, обядвал си и след обяд отиваш на училище - въпреки са малки/млади и кипят от енергия, все пак човешките сили си имат предел, трябва да презаредиш батериите. И това се случваше следобяд, по време на учебните часове.

А аз, като голям фен на волейбола доста години (само фен, не съм спортувала никога активно) бях чувала разни приказки/слухове точно за женските "гарнитури". Та ако имах момиче, нямаше да съм амбицирана да бутам момичето ми напред в професионалния спорт. Ето, едно от момичетата в отбора е с фамилия Китипова, трудно може да се повярва, че няма нищо общо с волейболистката Лора Китипова.

Скрит текст:
Малко офтопик, но като споменахте волейбола, се сетих за приятелка-треньор. Тя ми беше казала, че по соц.времената единствените спортисти в сегашната НСА, които тренирали дори докато чакат на опашка за стипендии били шахматистите. Laughing Олимпийска шампионка характеризира като "тъпа като ----".
Ето, прехвалените футболисти - аз се сещам за един футболист от миналото на много високо ниво, който имаше сериозна професия, несвързана със спорта - д-р Сократес (лекар).
Повечето професионални спортисти не могат да се похвалят с професии извън спорта, изискващи дълго и старателно обучение. 

# 403
Аз познавам девойката, както и друго дете от отбора й, което пък завърши 2ра английска. Яко учеха и двете, ама якоо. Нашата позната е поканена от повечето елитни унита в САЩ със стипендия и допълнително "заплата" заради волейбола. Даже след малко ще погледна в кой точно си е избрала да учи и ще ви напиша.
Още не е избрала, но с този успех в спорта, диплома, сертификат по език определено няма да избере посредствен университет.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 19:37 от Илейн_112

# 404
Както Илейн_112 е написала често високи спортни успехи преди 18 години + СМГ водят лесно до Бръшляновата лига. Има много подобни примери в миналото. Мисля , че дори това е по-лесният начин за прием в подобен университет , ако това е целта от състезания по математика, програмиране , физика или химия.
Ясно е че няма как спорт на най-високо ниво да се съчетава и с учене на същото ниво и децата колкото и да са талантливи и упорити трябва да намерят някакъв баланс между двете.
Не съм се интересувал и после как тези деца са се развили/реализирали - със спорта или с точните науки / даденото от СМГ/....
Както мноократно се споменава средата в СМГ предполага наличието на много силно изявени деца  в различни направления. Там всички получават необходимата мотивация от първо лице да успяват с каквото са се захванали.

Общи условия

Активация на акаунт