Майчинството счетоводно - 101

• 27 150
  • 643
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте! Чета, но не мога да намеря конкретна информация относно отпуска по бащинство - как се изчислява - колко процента и колко месеца назад се гледат? Simple Smile

# 361
Здравейте, момичета, имам въпрос относно болничните при бременност.
Терминът ми е на 18.12 и си пресметнах, че 45- дневният болничен започва на 3.11.
Все още работя, но с лекарката ми говорихме от септември да ми пусне болничен, а после съм обещала да се върна 2 седмици октомври, за да обуча колежката, която ще ме замести и да си изкарам остатъка от платения отпуск.
Остават обаче няколко дни около 6 до 3.11 и се чудя дали лекарката може да ми даде толкова кратък болничен, за да покрие дните до 45-те дена и дали няма да стане проблем с НОИ? Още повече, че и планирам да се върна за кратко на работа.

# 362
Здравейте. В 7ма седмица съм, работя като учител в държавно училище, трябва ли да уведомя директора за бремеността?

# 363
Здравейте! Може би вече е задаван въпросът, но трудно ще го намеря предвид многото теми. Ще съм благодарна да ми кажете, ако нямам 12м осиг стаж към момента на издаване на болничен 45 дни преди термин, а имам едва 10м осиг стаж изобщо някога натрупан, ще имам ли право на майчинство? Някъде четох, че когато натрупам 12м, а именно г/д 15 дни след термина ми, ще започне да ми се изплаща. Така ли е? Някоя майка, която е в тази ситуация или е била, би ли споделила?
Назначена съм на тд в момента.

# 364
  • София
Здравейте! Може би вече е задаван въпросът, но трудно ще го намеря предвид многото теми. Ще съм благодарна да ми кажете, ако нямам 12м осиг стаж към момента на издаване на болничен 45 дни преди термин, а имам едва 10м осиг стаж изобщо някога натрупан, ще имам ли право на майчинство? Някъде четох, че когато натрупам 12м, а именно г/д 15 дни след термина ми, ще започне да ми се изплаща. Така ли е? Някоя майка, която е в тази ситуация или е била, би ли споделила?
Щом работите по трудов договор към момента на излизане в 45-дневния болничен, майчинството ще започнат да ви изплащат считано от датата, от която изпълните изискването за 12-месечен осигурителен стаж. Имайте предвид, че ако са ви назначили в някоя фирма наскоро, колкото да успеете да излезете в майчинство, може от НОИ да направят проверка и да търсят доказателства работили ли сте действително при последния работодател и ако установят, че сте фиктивно назначена, няма да имате право на майчинство.

# 365
Щом работите по трудов договор към момента на излизане в 45-дневния болничен, майчинството ще започнат да ви изплащат считано от датата, от която изпълните изискването за 12-месечен осигурителен стаж. Имайте предвид, че ако са ви назначили в някоя фирма наскоро, колкото да успеете да излезете в майчинство, може от НОИ да направят проверка и да търсят доказателства работили ли сте действително при последния работодател и ако установят, че сте фиктивно назначена, няма да имате право на майчинство.
Действително работя.

# 366
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Чета, но не мога да намеря конкретна информация относно отпуска по бащинство - как се изчислява - колко процента и колко месеца назад се гледат? Simple Smile

Изчислява се на база предходните 24 месеца и се изплаща, както всички обезщетения от КСО, свързани с общо заболяване, бременност и раждане.

Здравейте, момичета, имам въпрос относно болничните при бременност.
Терминът ми е на 18.12 и си пресметнах, че 45- дневният болничен започва на 3.11.
Все още работя, но с лекарката ми говорихме от септември да ми пусне болничен, а после съм обещала да се върна 2 седмици октомври, за да обуча колежката, която ще ме замести и да си изкарам остатъка от платения отпуск.
Остават обаче няколко дни около 6 до 3.11 и се чудя дали лекарката може да ми даде толкова кратък болничен, за да покрие дните до 45-те дена и дали няма да стане проблем с НОИ? Още повече, че и планирам да се върна за кратко на работа.

Не е проблем да се издаде и по-кратък болничен. Ако решите може да си работите и тези дни или да ползвате отпуск по-късно, така, че да няма дупка между платения отпуск и отпускът 45 дни преди термин.

# 367
Здравейте!
Към момента използвам отпуск по майчинство до навършване на 2 годишна възраст, което приключва през март 2026г. В чужбина съм и след два месеца ще бъда в БГ. Смятам да напусна работа (постоянен трудов договор) и отново да се върна в чужбина. Как е най-благоприятно за мен да напусна работа? Ще ми бъде ли изплатена натрупаната отпуска по време на майчинството? Мога ли да напусна без спазване на предизвестието (след съгласие на работодател) и майчинството дали ще се изплаща до март 2026г.?

# 368
Здравейте!
Към момента използвам отпуск по майчинство до навършване на 2 годишна възраст, което приключва през март 2026г. В чужбина съм и след два месеца ще бъда в БГ. Смятам да напусна работа (постоянен трудов договор) и отново да се върна в чужбина. Как е най-благоприятно за мен да напусна работа? Ще ми бъде ли изплатена натрупаната отпуска по време на майчинството? - Да, работодателят дължи обезщетение за неизползван отпуск Мога ли да напусна без спазване на предизвестието (след съгласие на работодател) - може по взаимно съгласие и майчинството дали ще се изплаща до март 2026г. - само, ако и договорът е до тогава, т.е. трябва да се прекрати от деня, следващ рождения ден на детето?

# 369
Здравейте, в болничен съм от 04.08 до 02.09, кога трабва да очаквам превода?

# 370
Здравейте, в болничен съм от 04.08 до 02.09, кога трабва да очаквам превода?
Зависи работодателя кога е подал документа в НОИ. Вижте с ПИК код в сайта.

# 371
А може и още да не е подаден този болничен в НОИ. Срокът е до 10.09.

# 372
Още като го дадох на шефа ми и той ми каза, че го е дал на счетоводителя. Благодаря ви, има време значи за превода 🫶

# 373
Още като го дадох на шефа ми и той ми каза, че го е дал на счетоводителя. Благодаря ви, има време значи за превода 🫶

Това нищо не означава - счетоводителят може да подаде информация в НОИ и на последния ден от срока.

# 374
Здравейте,имам следния въпрос-кога най-рано мога да се върна на работа и да прекратя майчинството си,термина ми е за 2ри ноември,планирам февруари да се върна тъй като майка ми е пенсионер и ще ми помага ,трябва ли задължително да изтекъл тези 135 дни болничен и след това или е възможно преди това,моите 135 дни изтичат февруари и след това трябва да подам документите за продължаване на майчинството

Общи условия

Активация на акаунт