Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 12

• 14 726
  • 382
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте, може ли коментар. За ревматолог ли съм?

# 361
Здравейте, това е моя резултат и ми е препоръчана конизация от гинеколог. Притеснявам се до колко сигнализира за рак, поради скорошен случай в семейството. Също така искам да имам още деца, дали е предпоставка за проблем?

# 362
                             здравейте. Вчера пусках изследвания за ИР. Лекарката ми отсъства тази седмица. Виждам, че не са ок резултатите. Тези резултати за инсулинова резистентност ли говорят или вече за диабет. Някой по запознат може ли да ми помогне ?

# 363
ИР.
За да е диабет, трябва да има измерена повече от веднъж кръвна захар на гладно над 7. Или измерения гликиран хемоглобин да е над 6.5%.

# 364
Да, има предпоставка за канцерогенност, тъй като е доказана високостепенна лезия (CIN2/3, HSIL), която е преканцерозно състояние. Това не означава, че има рак, но рискът от развитие в карцином е реален и изисква навременна биопсична верификация и последващо лечение.
Имате и “clue cells” което показва наличие на възпаление и бактериална вагиноза.

Здравейте, това е моя резултат и ми е препоръчана конизация от гинеколог. Притеснявам се до колко сигнализира за рак, поради скорошен случай в семейството. Също така искам да имам още деца, дали е предпоставка за проблем?

# 365

Здравейте, моля за разчитане на следните резултати. Имам установени поликистозни яйчници и за това предполагам е завишено LH.
Относно щитовидната - имам малка киста, но не знам дали това влияе на това да се вдигне TSH.
От последните две изследвания на TSH стойностите бяха 2-2,50 и се чудя защо би могло да има повишаване. Също така инсулин - 7, глюкоза - 4 и гликиран хемоглобин - 5, което мисля отхвърля ИР.
Ще се радвам на съвети от вас.
Жена, 26 години

# 366
Здравейте, може ли коментар. За ревматолог ли съм?
Скрит текст:
Ана скрийнинга е положителен. Ревматолог ще пусне вероятно АНА профил и други изследвания.
С какви оплаквания сте?

# 367
Да,Четвъртък съм на ревматолог. Това ми  беше пуснато от ендокринолог, но просто я помолих да ми пусне и други хормони на 2рия преглед,  дори не знаех какво е ана скрининг. Оплакванията ми бяха косопад и проверка на завишен паратхормон, който е в норма за момента . И коленете ме болят понякога, но това не съм и казвала, пък и го отдавам на много натоварване.

# 368
  • Бургас
Здравейте! Може ли коментар, бременна съм в 25г.с с гестационен диабет?

# 369
Не знам за гестационен диабет, той се проследява чрез глюкозно натоварване. Но имате възпалителен процес.

[/b]quote author=Simpliicity_ link=topic=1781099.msg50237217#msg50237217 date=1758525665]
Здравейте! Може ли коментар, бременна съм в 25г.с с гестационен диабет?

[/quote]

# 370
  • Варна
И много високи триглицериди - прегледайте си храненето определено.

# 371
Да, като гледам и LDL на горна граница, пърженкото и мазничкото доминират Sad

# 372
  • Бургас

С гестационен диабет съм след обременяване на първия час след изпиването на глюкозата ми беше малко над граница. Но аз съм с инсулинова резистентност още преди бременността и се очакваше след като изпия такова количество глюкоза.

На гладно и на втория час бяха в норма. Какво още да изключа? Ям само храни с нисък гликемичен индекс и които се позволени(без тесто, бял хляб, варива, сладки неща и продукти със захар, без определени плодове и зеленчуци, само вода пия и т.н.) заради ГД съм на строг режим и се следя със сензор 24/7.

Основно се храня с пиле, риба,телешко, чисто месо на фурна/тиган + тиквички, лимони, броколи, краставици,моркови и салати. Плодове - ябълки, боровинки, от млечните - сирене, кисело мляко безлактозно или нисък процент и кашкавал, малко масло, ядково неподсладено прясно мляко,  ръжен хляб по 1 филия на ден за въглехидрат, яйца, зеленчукови супи, сурови бадеми. Позволявам си и някои неща без захар и за диабетици, ако видя, че не ми вдигат захарта.

А пържено и мазно не ям още преди да забременея. От време на време кайма, но смес или телешка.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 10:55 от Simpliicity_

# 373

.......

Това въобще не е на 100% вярно. Майка ми цял живот не яде мазно и се потриса чак като го види, пържено много рядко и е с лоши холестероли и високи триглицериди от години. Ето и дамата потвърждава, че не яде такива...има много други причини за такива холестероли един такъв е да е наследствен проблем - фамилната хиперхолестеролемия, друг възможен фактор е хипофункция на щитовидна и т.н.

# 374
  • Бургас

.......

Това въобще не е на 100% вярно. Майка ми цял живот не яде мазно и се потриса чак като го види, пържено много рядко и е с лоши холестероли и високи триглицериди от години. Ето и дамата потвърждава, че не яде такива...има много други причини за такива холестероли един такъв е да е наследствен проблем - фамилната хиперхолестеролемия, друг възможен фактор е хипофункция на щитовидна и т.н.

Аз се зачетох и навсякъде пише, че при бременност са завишени. Предвид това, че мазно въобще не ям, пържено също от над 6 месеца, а преди това много, много рядко съм склонна да вярвам.LDL е в норма, пише да е под 3.34?

Преди бременността съм ги изследвала и си бяха в нормите. На лекар съм в четвъртък и ще обсъдим и там.  ✌🏻

Общи условия

Активация на акаунт