"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 138 234
  • 3 710
  •   5
Отговори
# 3 540
Под формата на инфлация Sunglasses
Това което върви в момента в само подготовка

# 3 541
Първо, давам пример от реалния живот.
Второ никой не споменава герб, а живота в ЕС и бъдещето в ЕЗ
Сега остава да кажеш и как се докопа до банковата сметка,или бурканите на въпросната потребителка...

Не се е докопала, естествено. На база лични фантазии е, както всичко, което пише. За тежест им вика примери от реалния живот. За една бедна потребителка, която има 2-3 апартамента и 100 хиляди лв спестявания в евро и инвестиционно злато. JoyJoy Въпросната потребителка реагира както се очаква Rolling EyesJoyJoyJoy

# 3 542
Нали знаете притчата за слепците и слона?  И тук е така - всеки има различно положение и вижда различно нещата. И затова не е хубаво спорът да се сваля на индивидуално ниво. А гледаме ли обобщено всичко е по-добре - по-висок брутен продукт, по-високи заплати, по-висока покупателна способност... Да, за средния българин, не за всеки, ама и предишните данни са били пак за него. Методиката е определяща ако търсим абсолютни стойности, но ако търсим тренд тя няма такова значение, важно е да е все същата.
Иначе стигаме до "аз като нямам 100 бона, значи масово е така" срещу "кой ли пък няма 100 бона в днешно време, значи масово е така" Simple Smile

А иначе и въпросните 100 000, че даже и 1 000 000 са огромна сума гледана отдолу (когато ги нямаш) и нищо особено, ако ги имаш. Така са устроени хората.

# 3 543
  • Буркина Фасо
Тъй де, ако е толкова лесно да се оправим без ЕС и даже е позитив за нас - дайте малко информация за нивото на живот преди влизането ни в ЕС. На мен лично ще ми е много интересно да видя как през 90те и началото на 2000те в България живота е бил много по-добър отколкото сега.
така де. дай и малко по-назад във времето.
по време на фашизма се е живяло по-зле, отколкото при социализма. но социализма е зле.
сега се живее по-добре, отколкото при социализма, но погледнато от 2040  ще се окаже, че е зле.
по онова време казват, ча БГ е била 4-та в Европа по производство на селскостопанска продукция, но сега се радваме, че е по-добре, макар и да сме на 27-мо място. не напразно се казва, че каквото е построено по онова време сега не могат дори да го поддържат. отказваме се от евтина руска газ за да сме солидарни с европейските колеги и се съгласяваме да купуваме доста по-скъпа американска газ. "не сакам на мен да ми е добре, а сакам на  Вуте (Русия) да му е зле".  нищо че на мен ще ми е още по-зле. така излиза.
преди време писах, че "демокрацията"  иска да купи тръбата на Боташ, сега се говори и че искат да купят и тръбата за Сърбия (през северна БГ), както и Северен поток 1.  интересно откъде рижавия ще захранва тези 3 газопровода ?!?! вместо да печелим от преноса, ни ще го харижем на рижавия за да печели той от тръбите минаващи през нашата земя. всичко е ОК.... но не за нас.

# 3 544
В България не е имало фашизъм! Мит е че са ни освобождавали от него. Имало е отделни фашизирани фигури.

# 3 545

така де. дай и малко по-назад във времето.
по време на фашизма се е живяло по-зле, отколкото при социализма. но социализма е зле.
сега се живее по-добре, отколкото при социализма, но погледнато от 2040  ще се окаже, че е зле.
по онова време казват, ча БГ е била 4-та в Европа по производство на селскостопанска продукция, но сега се радваме, че е по-добре, макар и да сме на 27-мо място. не напразно се казва, че каквото е построено по онова време сега не могат дори да го поддържат. отказваме се от евтина руска газ за да сме солидарни с европейските колеги и се съгласяваме да купуваме доста по-скъпа американска газ. "не сакам на мен да ми е добре, а сакам на  Вуте (Русия) да му е зле".  нищо че на мен ще ми е още по-зле. така излиза.
преди време писах, че "демокрацията"  иска да купи тръбата на Боташ, сега се говори и че искат да купят и тръбата за Сърбия (през северна БГ), както и Северен поток 1.  интересно откъде рижавия ще захранва тези 3 газопровода ?!?! вместо да печелим от преноса, ни ще го харижем на рижавия за да печели той от тръбите минаващи през нашата земя. всичко е ОК.... но не за нас.

Принципно имаш попадения, но:
- Няма начин да сме били четвърти в Европа с нашата малка територия. Освен със стъкмистиката на тогавашните отчети де Wink Но и така да е, тогава е имало насилствено селско стопанство - в ТКЗС-тата. Днес обаче хората са свободни да отглеждат това, което им е изгодно. Или насила държавата да застави да гледаме праскови например?
- Тази приказка за построеното, ако се гледа като обем е вярна, но на каква цена?  Кремиковци до София, където няма находище на руда, няма пристанище и има котловина, която се трови от газовете. И фалира. Плама Плевен - същото. Химко Враца и те.  И още и още. И по времето, когато аз съм правила бизнес с тях, бяха тотално декапитализирани от държавата.
- Газът у нас никога не е бил евтин. По-точно в новите времена, не при социализма. Имаше и разни дъщерни руски фирми, които стояха между доставката и разпределението.
- И най-накрая, но не и по важност, когато някой злодейско напада независима държава в Европа икономическият интерес е нормално да отстъпи на солидарността. Иначе утре нас може да подпукат и тогава?

В България не е имало фашизъм! Мит е че са ни освобождавали от него. Имало е отделни фашизирани фигури.

Това е така, но ние само сме се прецакали, защото по идеологически съображения и за да оправдаят съветската окупация комунистите измислиха фашисткия режим в България. И сега как да доказваме, че македонците злоупотребяват, като ни наричат "бугари фашисти", като те цитират нашите учебници от онова време?

# 3 546
  • Пловдив
Ако ще си говорим за добре, за мен образователната ни система беше много по-добра от сега. Сега бълваме неграмотна и евтина работна ръка. Колко удобно. Ще кажете, ама има и умни, грамотни и образовани деца. Да, има, но преди единици бяха неграмотни. Във всеки клас имаше 5-6-10 такива деца. Сега тенденцията е обратната. Какъв просперитет да очакваме с такъв материал. Нали разбирате, че когато масата е такава, ти няма как да си добре. Нещата обикновено са навързани. По-грамотната и по-културна нация определя и едно друго ниво на съществуване. Не е само газ към Гърция критерият за по-добър живот.
В най-новата ни история и 5 века османско иго не е имало....

# 3 547
Ако ще си говорим за добре, за мен образователната ни система беше много по-добра от сега. Сега бълваме неграмотна и евтина работна ръка. Колко удобно. Ще кажете, ама има и умни, грамотни и образовани деца. Да, има, но преди единици бяха неграмотни. Във всеки клас имаше 5-6-10 такива деца. Сега тенденцията е обратната. Какъв просперитет да очакваме с такъв материал. Нали разбирате, че когато масата е такава, ти няма как да си добре. Нещата обикновено са навързани. По-грамотната и по-културна нация определя и едно друго ниво на съществуване. Не е само газ към Гърция критерият за по-добър живот.
В най-новата ни история и 5 века османско иго не е имало....

О, това ми е любима тема Simple Smile  Масово се е наложило такова мнение, но не е съвсем коректно. Вярно, имаше дисциплина, защото учителите имаха инструменти да я налагат, а днес нямат никакви. Но се съмнявам, че родителите днес биха се съгласили на онези мерки.  Иначе ММ ми е разказвал, как офицерите в казармата са правели по пет грешки в едно изречение. А това са висшисти все пак. Виждала съм и как пишат по селата.  Но тогава нямаше интернет и не биеше на очи толкова, колкото сега. Но реално и тогава имаше елитни училища и разни селски и СПТУ-та.  Освен това тогава универсалният метод беше зубренето, докато днес, поне в някои училища, вече не е така. А пък висшето ни образование днес може би е даже и по-зле.

# 3 548
  • Пловдив
Е, вече писах. Имаше и такива деца. Военните и милиционерите, и тогава, и сега не се славеха с интелект и грамотност. О, днес, родителите, някои от тях вече 36- годишни с нищо не биха се съгласили, но пък и ти се съгласи, че на тези тестове, днес, по наше време едвам тройка щяхме да закърпим. 🤣🤣🤣🤣 А сега ако някой вземе, че го реши получава отличен. Повярвай ми, за кандидатстване в МУ зубренето е абсолютно задължителен метод, а и за след това е абсолютно задължителен метод. Около мен вопиюща неграмотност нямаше. Това с методите е малко преувеличено, но да, нямаше монтесорита. 😜

# 3 549
Е, то и около мен никога не е имало неграмотност. Няма и бедност, няма и необразованост и простащина. Даже и чалгаджии и джуки нямам сред познатите си. Което само доказва, че има голямо разслоение в обществото и не може някой да съди по своята си сфера.

# 3 550
Образователната система се съсипа защото се изместиха ценностите. Нямаше нужда да си учил много за да караш беемве и да дрънкаш златни ланци. Учители ставаха най-слабите студенти по съответните специалности защото не беше престижно (и все още не е) и не беше добре платено.  Последните години се забелязва някаква положителна промяна, но резултатите няма да дойдат веднага. А и не е достатъчна тази промяна.

# 3 551
Цитат
И какво предлагаш? Да напуснем ЕС, за да сме по добре ли?
Никога не съм предлагала такова нещо, така че не  се опитвайте да ми вменявате.Писах го преди 2-3м., с такава малоумна политика на ЕС върхушката през последните 15г. няма как да съм във възторг и оптимист.Не съм само аз.Не четете или нямате познати из ЕС, или се правите, че не знаете, но масово западняците се оплакват, че живота им става все по-труден и скъп.Упрекват политиката на ЕС:пари на данъкоплатците за милиони лъже бежанци, пари за ''спасяване на света'' заради климатичните промени, пари за война Smiling Imp Хубаво омаловажавате холандската инфлация, на хартия е мижава, но хората изтъкват други примери в цифри не, че някой тук се вълнува от това.Тази година се осмелих да попитам заможен холандец как им се е отразило приемането на еврото.Каза зле и всичко поскъпнало.Между другото не е тайна, че много местни и експати напускат страната през последните 3год.Според проучване към днешна дата всеки четвърти иска да емигрира.Не съм чела, нито пък ще ги питам дали искат в любимата ви Русия, която споменавате всеки ден. Wink Франция, Германия, Италия и те зле.Та толкова за ''клуба на богатите'' и бъдещият ни просперитет.Колкото до ЕС ''най-доброто място за живеене в света'', редовно се повтаря от 2-3год. от политиците,И чуждите, и нашите,  и тук се пише в различни теми от мин.год.Хората не са глупави, няма нужда някой да им го повтаря.Ако наистина живеят толкова добре, колкото яростно им набиват политиците, народите няма да се оплакват и гневят.Не само ние говорим за корупция и схеми.Доверието в сегашното ръководство на ес е загубено.Трябват други политики обърнати към добруването и просперитет на европейските данъкоплатци.

# 3 552
Последно, къде искат да емигрират европейците?

# 3 553
  • Пловдив
Ама преекспонирате с тези тъпи въпроси. Никъде нама да емигрират, стоят и си псуват, и керванът върви. Всъщност европейците не псуват, те слушат и изпълняват. Толкова студ брах на гости на една приятелка във Франкфурт тази зима. Парно, няма. Всъщност има, но с призив да се пести и..... скъпо. При други обстоятелства август малко за захладнее и пускахме топлото. ЕС отдавна не е филия с мед и масло.

# 3 554
Ей тия европейци, послушни и бедни. 😂😂
Тия приказки под шипковия храст, кой ви ги говори?
Чудно защо всички се напъват да идват насам, а не другаде?

Общи условия

Активация на акаунт