"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 144 029
  • 3 915
  •   3
Отговори
# 3 900
  • София
Най-голямата поддържничка на ЕЗ, която смаза референдума, вече говори за "шокови удари".
Не знам, не знам.
https://www.dnes.bg/a/1-bulgaria/695881-kiselova-predizvikatelst … riemane-na-evroto

# 3 901
Ми тя е БСП, за ножицата на доходите се загрижила, за данъците намеква...

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 14:10 от Moderator3

# 3 902
Ми тя е БСП, за ножицата на доходите се загрижила, за данъците намеква...

Иначе на мен ми писна за еврото, повече нямам какво да кажа. Всъщност ми е все едно какво ще стане, отдавна не съм на левови позиции. Ако успеете да спрете прехода здраве да е. Празнувайте и се веселете. Аз повече няма да се обяснявам. Каквото, такова.
От множеството постове в тази тема разбрахме, че си над тези неща и на теб пари не ти трябват, пенсия не ти трябва, имаш си евро и всичко, което те вълнува, е икономическия възход на родината през 21ви век. Ок, приема се.
 А пък тук се вълнуваме как ще се отрази ЕЗ на семейния и личния бюджет през 2026, дали без допълнително натоварване ще можем да поддържаме едикакъвси стандарт на живот. И ножицата ни касае, и данъците, иначе нямаше да има дискусия за въвеждането на еврото, а кратки поздравления за успеха.  Това със светлото бъдеще съм го играла вече, не ме интересува, а и не само мен.

# 3 903
  • Буркина Фасо
Инфлацията я помпа правителството с кофти бюджет и затова взема дълг. Не е от банкнотите, които реално само ще сменим. Нали все пак прочете и какво пише вътре в статията, аз не видях еврото да е виновно.
чак пък толкова да е безлично това евро ... не ми се вярва Grinning

# 3 904
Както казах, за еврото повече няма да пиша. Каквото, такова.
Но две неща в последния пост ме предизвикват:
- Никой не е обещавал някакво светло бъдеще, още повече баш заради еврото. Светлото бъдеще е каквото ние си го направим - с гласуване, с работа, с акъл, с планиране, с рискове...
- Ножицата защо ви бърка? Нормално е някои професии да могат да се продадат за много пари, защото или са дефицитни, или работят за външния пазар. Стига да не крадат и мамят, проблем няма. Други не могат да си продадат труда на добра цена и кой им е виновен? Такъв е пазарът на труда. А идеите за затваряне на ножицата все се свеждат към вземане на част от изработеното от тези с добите доходи за да се даде на другите с ниските. Странно защо на много хора това им се струва връх на справедливостта...

# 3 905
Най-голямата поддържничка на ЕЗ, която смаза референдума, вече говори за "шокови удари".
Не знам, не знам.
https://www.dnes.bg/a/1-bulgaria/695881-kiselova-predizvikatelst … riemane-na-evroto

Киселова не е "смазала" референдума, защото си има закони, ама за някои БГ законът е врата у поле. Като например екземпляри като ветковци и маринелки, които си строят в реката, а сега вместо те да платят почистване и обезщетения, държавата им чисти за наша сметка незаконните им строежи.
Докато смятаме, че законите са само "ако на мен лично ми изнася", ще сме на това дередже, на което сме.

# 3 906
"ветковци и маринелки" не са ли инвеститори. Нали към това се стремим, да има повече инвеститори, особено чуждестранни.

# 3 907
"ветковци и маринелки" не са ли инвеститори. Нали към това се стремим, да има повече инвеститори, особено чуждестранни.

Да, но искаме "хубави" инвеститори, а не мошеници. А ние често ги гоним добрите, защото не плащат рушвети.
То и ти искаш месо и деликатеси, ама да не са вмирисани и развалени.

# 3 908

А идеите за затваряне на ножицата все се свеждат към вземане на част от изработеното от тези с добите доходи за да се даде на другите с ниските. Странно защо на много хора това им се струва връх на справедливостта...

На мен пък ми е странно как може с отворени обятия да приемаш единната валута и общата парична политика на ЕЗ и същевременно да смяташ за несправедливи общоприетите фискални политики на страните от ЕС и ЕЗ и системите за социална защита.

# 3 909

А идеите за затваряне на ножицата все се свеждат към вземане на част от изработеното от тези с добите доходи за да се даде на другите с ниските. Странно защо на много хора това им се струва връх на справедливостта...

На мен пък ми е странно как може с отворени обятия да приемаш единната валута и общата парична политика на ЕЗ и същевременно да смяташ за несправедливи общоприетите фискални политики на страните от ЕС и ЕЗ и системите за социална защита.

А защо трябва да приемам всичко в пакет?  Някои неща одобрявам, други не. Пък и поради родната специфика плоският данък е най-доброто решение за нас. Ако въведем данъците на ЕС всеки, който има потенциал за висока заплата ще отиде там, че като го цакат поне до някъде да се вижда защо. Напоследък не чак толкова, социалността нещо стана прекалена и неслучайно хората се бунтуват и гласуват за популистите.

# 3 910
Скрит текст:

А защо трябва да приемам всичко в пакет? 
Скрит текст:
Някои неща одобрявам, други не. Пък и поради родната специфика плоският данък е най-доброто решение за нас. Ако въведем данъците на ЕС всеки, който има потенциал за висока заплата ще отиде там, че като го цакат поне до някъде да се вижда защо. Напоследък не чак толкова, социалността нещо стана прекалена и неслучайно хората се бунтуват и гласуват за популистите.
Защото пчелата дава мед, но има и жило. Щом си приел едното, няма как да отхвърлиш другото.

Всеки инвеститор търси ползи първо за себе си.

# 3 911
Защото пчелата дава мед, но има и жило. Щом си приел едното, няма как да отхвърлиш другото.
Има, разбира се. В конкретния случай съвсем не виждам защо данъците ни да са обвързани с валутата. Ако беше щяха да ни натискат.
Всеки инвеститор търси ползи първо за себе си.
Така е. Но правилата ги поставя държавата. И тя гони добрите, а приема корумпиращите. Което пак няма общо с валутата.

# 3 912
Не става дума за валута, а влизане в съюз - ЕЗ, където правилата са малко по различни. Нямаш против европейските пари, които получаваме, защо имаш против тези, които печелят повече да плащат по - високи данъци.

Точно защото нямаме ясни и изпълняващи се правила в държавата, корупцията процъфтява. Депутати не са прочели както трябва законопроект, но го гласували ....... пред този аргумент човек освен да замълчи, друго не може.

# 3 913
Цитат
Пък и поради родната специфика плоският данък е най-доброто решение за нас.

Може ли някой по-запознат с родната специфика, да я обясни с прости думи?

# 3 914
Цитат
Пък и поради родната специфика плоският данък е най-доброто решение за нас.

Може ли някой по-запознат с родната специфика, да я обясни с прости думи?

- Криене на доход. Колкото е по-висока ставката, толкова по-изгодно е да криеш доходи. Това криене обаче + изпирането им струва пари. И при 10% данък почва да не си струва да криеш.
- Много просто администриране. Нашата държавна администрация не е от най-ефективните, а плоският данък е възможно най-простото нещо и не изисква нито много ресурси, нито много мозък. Което значи, че се пестят пари.
- Корумпирана държава + некадърници и Калинки. Тоест колкото повече пари даваме на държавата, толкова повече имат за крадене и пилеене.
- Много голям дял сива икономика. Тях няма да ги засегне вдигането на данъка. Ще засегне легалните добри платци. И те разбираемо ще недоволстват, че пак ги товарят двойно. И или ще минат и те на сиво, или ще емигрират.

На първо четене толкова.

Общи условия

Активация на акаунт