"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 285 994
  • 7 671
  •   5
Отговори
# 5 190
  • София
Това не знам откъде си го измислихте, но не е вярно.

Всяка година чувам от близки и познати, които още ползват кеш, как банкоматите са празни и не ги зареждат, защото и банките почиват.
И много магазини изобщо не работят.
Близки да се оплаквали, че не са успявали да си платят напитките в бар на самата НГ, заради блокирали от множество плащания терминали в заведение.
Запасяване с кеш никога не бих приложила. Ще си плащам през телефона и това е.
И без това почивните дни са много и няма да тръгна точно тогава на пазар. Надали ще работят много бизнеси.
Изобщо някой точно на тези 5-10 дни ли ще чака да пазарува?

# 5 191
e, основната грижа е на купонясващите по заведения точно за НГ, другото със сигурност няма да е проблем

иначе очаквам да има "ден година храни" и разни ресторанти и таксиджии при сметка от 200лв за искат 200 евро, а евроскептиците да казват "виновно е еврото, а ние сме съпричастни с бизнеса"

# 5 192
Те цените на такситата, а и в заведениета на самата Нова година винаги са били поне по 3 на стандартните. И винаги хората са мрънчили, но са си ги плащали. Нищо ново. В крайна сметка, не е задължително да ги позваш. А ако не искаш да плащаш такива сметки, винаги има начин да си организираш нещата по подходящ начин.

# 5 193
  • Наблизо
А аз имам въпрос,трябва да си питам БГ банката,но все пак тук може някой да знае.
Тегленето в евро в чужбина на банкомат,който не иска такса,ще стане ли безплатно или поне на такса с която се теглеше преди в лева?

# 5 194
Интересно, как на французите не им трябваше време и на 1 януари 2002, няколко минути след полунощ теглеха вече евро от банкоматите. И това преди 23 години. Направо не мога да повярвам, каква е тази липса на адекватна организация у нас.
Мога да потвърдя и за Испания. Дори никой не е споменавала за трудности, камо ли предварително както у нас. И това беше преди толкова време, когато компютри и мрежи бяха много по-зле.

# 5 195
А аз имам въпрос,трябва да си питам БГ банката,но все пак тук може някой да знае.
Тегленето в евро в чужбина на банкомат,който не иска такса,ще стане ли безплатно или поне на такса с която се теглеше преди в лева?
Я си формулирай въпроса. Тегленето от банкомат, който не иска такса по дефиниция няма такса. И къде в чужбина си теглила лева, че ми стана интересно

# 5 196
Самата банка си слага такса. И банката определя колко да е, нея трябва да пита. Евентуално банкомата отделно.

# 5 197
Нямам никакво съмнение че банките са абсолютно подготвени. Ако има проблеми, ще са другаде, не в банките.

Включително нереалични очаквания от неразбрали хора. Но не само.

# 5 198
Днес плащах нещо и жената ми вика, чакай да преброя по-внимателно да не се объркам, че вече започнаха да ми плащат и в евро, освен лева и съм шаш.
Какво толкова ще стане след 1 януари, като някои са се преориентирали още отсега (как осчетоводяват обаче - явно никак)

# 5 199
Много се разглезихме. Помня бях студентка 97ма и ходих да си броя стотинките за кисело мляко и хляб, после се прибирах и едни баби си продаваха компотите на спирката, и студ, студ, сняг, отврат!
Дойде Костов и смениха парите, не бях чувала за банкомати, карти и подобни. Изтриха нулите, занулиха ни, така да се каже, но животът тръгна отново някак. Никаква работа нямаше тогава, тотален спеч, направо си беше глад, стринка ми ми пращаше колети с кафе и шоколад от Италия. Лека, полека с борда тръгнаха нещата, защото Гумен Речев и подобни вече не можеха да пипат печатницата за пари
А сега вече влизаме през парадния вход в Европа, вие тук някакви жълти стотинки обсъждате, някакви смешни проблеми. А като се обърна и видя откъде се тръгна, си е за шампанско!

# 5 200
  • Наблизо
Самата банка си слага такса. И банката определя колко да е, нея трябва да пита. Евентуално банкомата отделно.
Ясно.Имах предвид дали има някаква директива в това или всеки решава на парче.
Защото в немалко евро ползващи страни няма такси за теглене в евро.Аз съм имала сметки в три страни в евро и нямах такса теглене.Само в Гърция самият банкомат ми поиска 2 евро един път.

# 5 201
Много хора нямат образование и са принудени да работят тежка и непривлекателна работа, но и тук щяха да правят същото.
Какво да правиш с човек, който едва чете или направо не говори български?

Иначе, дето ни включваш и нас, някои сме ходили само като туристи. Като си оставяш парите в ресторантчето или в магазина му, те гледа  уважително, каквото и да ще да си мисли за тебе.

# 5 202
Скрит текст:
Много се разглезихме. Помня бях студентка 97ма и ходих да си броя стотинките за кисело мляко и хляб, после се прибирах и едни баби си продаваха компотите на спирката, и студ, студ, сняг, отврат!

Дойде Костов и смениха парите, не бях чувала за банкомати, карти и подобни.
Скрит текст:
Изтриха нулите, занулиха ни, така да се каже, но животът тръгна отново някак. Никаква работа нямаше тогава, тотален спеч, направо си беше глад, стринка ми ми пращаше колети с кафе и шоколад от Италия. Лека, полека с борда тръгнаха нещата, защото Гумен Речев и подобни вече не можеха да пипат печатницата за пари
А сега вече влизаме през парадния вход в Европа, вие тук някакви жълти стотинки обсъждате, някакви смешни проблеми. А като се обърна и видя откъде се тръгна, си е за шампанско!
Този момент ми се губи, но не помня да е имало драма със смяната на парите.

# 5 203
Аз 97-ма вече си живеех добре, защото имах хубава работа. Помня някакви кошмари преди това, около 93-94-та. И купонната система за храни през 91-92, когато висяхме в студа да чакаме да отворят магазина, за да се купи хляб и кисело мляко. Това е неъвзможно да си го представи някой млад човек сега, така че даже и се обясни - все тая. Който видял - видял, дано си остане в миналото само.

# 5 204
Говорим за зимата 1996-1997. Страшен студ, какъвто сега не съществува. Хубава работа и добра заплата, само ако заплащането е било в щатски долари. Иначе, вземаш аванс или заплата и до вечерта само няколко хляба можеха да се купят, бързаш да купиш каквото и да е, само и само да махнеш нищонеструващите левчета. Долара беше 3000лв. Наистина ли не помните? Народа помете жан виденов, румен гечев и другите изроди, заради които гладувахми и студувахме и лятото 1997 вече се бяха нормализирали нещата горе-долу с цените.
Нищо общо със сегашната ситуация и живот в България.

Левовете в марки, песента на Сашка Васева и нея ли не помните? Или не ви е изгодно да си спомните?

Общи условия

Активация на акаунт