"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 274 107
  • 7 428
  •   3
Отговори
# 6 495
  • Пловдив
Аз, лично, на пазар, в Пловдив, по-евтини продукти не съм открила. Там са прекупвачи, няма цени, на всяка сергия питаш колко струва. Но една разходка до близки села, където хората изнасят пред къщите си продукция, която са произвели, върши работа. Но аз имам време да се мотая и да пазарувам, това не е валидно за всеки. И там е скъпо, но поне е производител. И той ползва тор, ама поне има някакъв вкус. Но! Това не е равносилно за всяка част от България. Поръчвам биволско прясно сирене от ферма. Уникално е. Намерила съм начин. Не пазарувам евтина храна, но предпочитам да избирам къде да е скъпо и това не са магазините. Домашни яйца също съм намерила. От свободни кокошки. Производителят спазва всички ветеринарни изисквания. Фермата му има ветеринар, който се грижи за птиците. В малки населени места, на пазарите, може да има домашна продукция. В Пловдив, няма или са единици.

# 6 496
Няма да говоря в подробности, за да не измествам темата, но не е защото ми е селско, а комбинация от незаконни действия, лоши търговски практики, страх да ям продукти с неясен произход. Много ще се радвам, ако вече са започнали да се появяват пазари с качествени продукти, а не такива, купени от борсите, и препродавани на завишени цени. Последно от пазар си купих малка кисела зелка от сергията с туршии на пазара в Младост 1 през 2020 и 2 дни не излязох от тоалетната. А аз съм си селянка и откакто се върнах в родния ми град, кисело зеле си слагам всяка зима, и такъв проблем не съм имала.

# 6 497
Какво като продават стока, купена от борсите? Там стоката идват от същото място, както и в супермаркетите. Ако не и директно. Понеже купувам и от борсата, когато не е прекалено топло, там също могат да се открият много вкусни зеленчуци.

Кисело зеле и туршия от пазар не бих купила обаче. Купувам пресен зарзават и плодове. Няма как да знам с какво са ги гледали и торили, но поне мога да си ги измия и накисна.

# 6 498
  • Буркина Фасо
днес си купих отново стартови пакети от банката. платих с лв. и поисках рестото да е в лв.  и ми върнаха лева.
глупав идиот ли съм според поста на виден форумист, на който, за съжаление, поста е изтрит?

# 6 499
  • Бургас
Вчера купувах Филаделфия  2*300 гр и платих почти 17 лева на нормална цена, малката 175 гр. беше 4,99 лв на промоция.

.

# 6 500
  • София
днес си купих отново стартови пакети от банката. платих с лв. и поисках рестото да е в лв.  и ми върнаха лева.
глупав идиот ли съм според поста на виден форумист, на който, за съжаление, поста е изтрит?

Може да се обобщи така, глупав идиот си ако:
Още имаш левчета за харчене - какво си правил досега, вероятно си мафиот, държащ си парите под дюшека или неграмотна баба.
Плащаш с левове без да изискваш да ти връщат в евро - така подпомагаш по-дългото циркулиране на лошия лев. Трябва да вдигаш скандали на търговците, да си искаш еврото и да ги докладваш да им правят проверки.
Плащаш с едри левови банкноти и си искаш евро ресто - така ползваш търговците за обмяна, вместо да отидеш до банката или да внесеш на банкомат.
Редиш се за евро в банката - ходи си купи нещо с тези левове, харчи ги, защо досега си ги държал. Ако имаш стотинки - защо не ги дариш, стисната работа.
Внасяш левове на банкомат - задръстваш банкоматите, какво прави досега, че не си изхарчи или внесе левовете.
Вдигаш скандали на гишета и каси за рестото - искаш да е в лева  - копейка. Искаш да е в евро - пожали горките търговци, те не са чейндж бюро.
Оплакваш се, че няма пари в банкоматите, че има неуредици в магазините, че поскъпват стоките - копейка и дезинформатор, всичко си е точно и няма такива работи.
Пазаруваш от пазара - вероятно неграмотен и копейка едновременно...Joy

Това го написах, за да е смешно, моля, проявете чувство за хумор.

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 17:41 от jasmin tisane

# 6 501
Какво като продават стока, купена от борсите? Там стоката идват от същото място, както и в супермаркетите.

Именно, и аз това казвам. В супермаркета е същата стока, само че там едно, че има промоции, и второ, можеш да си избираш, а не да го играеш съвестен гражданин, който е съгласен да не опипва и премята стоката, а на това да ти отвърнат като ти изберат или най-неузрялото, или най-повяхналото.

И понеже вече така и така темата се захвана - родителите ми имаха вила и гледаха двор с какво ли не - зеленчуци, овошки, само животни не сме имали. Без торене и пръскане е абсолютно невъзможно да се отгледа каквото и да било, вредители и болести го скапват за отрицателно време. Само че всеки препарат си има карантинен срок, баща ми си водеше таблици кое кога с какво е пръскал и кога може да се яде + задължително поне още ден-два отгоре. Производителят на пазара нямам гаранция дали го е спазил този срок, или го е метнал на сергията още на следващия ден. И ако е така, измиване или накисване не помагат. Да не говорим, че производителите масово ходят да купуват препарати от Турция, които са забранени в ЕС.

# 6 502
Няма да говоря в подробности, за да не измествам темата, но не е защото ми е селско, а комбинация от незаконни действия, лоши търговски практики, страх да ям продукти с неясен произход. Много ще се радвам, ако вече са започнали да се появяват пазари с качествени продукти, а не такива, купени от борсите, и препродавани на завишени цени. Последно от пазар си купих малка кисела зелка от сергията с туршии на пазара в Младост 1 през 2020 и 2 дни не излязох от тоалетната. А аз съм си селянка и откакто се върнах в родния ми град, кисело зеле си слагам всяка зима, и такъв проблем не съм имала.

Това е много съмнително да се е променило, даже направо не е. Почти не пазарувам от пазар, поради същите причини, плюс, че не можеш да си избираш стоката.

Така, или иначе, в сегашния сезон няма как да намериш  други зеленчуци, освен каквито са и по веригите. Колбаси и зимнина само много смели хора пазаруват от пазар Simple Smile

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 17:31 от Iris04

# 6 503
Ирис, аз съм от смелите. Греда нямам до сега.  Има и хубави пазари, но по - често и аз обикалям селата или малки ферми и малки производители. Коства ми време, но поне знам, че детето ми пие мляко. Литър мляко ми е 2.50 лв. Та освен качеството и цената бива.

# 6 504
А защо е толкова важно да се обменят точно сега левовете в евро?

Защото разполагам с по-голямо количество кеш, което ми трябва в евро? Защото в момента съм в отпуск и имам време да отида до банката? Защо е това гледане в чуждата паничка? Има десетки причини да не желая да чакам да обменя парите след месеци и те обикновено са свързани с големи текущи нужди.

Сериозно ли някой в днешно време пазарува от пазар Dizzy Face

Това сериозен въпрос ли е? Flushed Да, включително млади хора и семейства пазаруват от пазари.

# 6 505
Ама тия, които нямаме кой да ни гледа плодове и зеленчуци, също трябва да ядем все пак. Кой спазва и не спазва фитосанитарните изисквания, така или иначе не знам и няма как да разбера. Затова гледам цена и вкус. Промоции и да има по супермаркетите, са на отделни продукти и не ми върли работа. А често промоционалните цени са равни или даже по-високи от на тези на пазара. Понеже в нас през летните и ранните есенни месеци на седмица заминават между 10 и 15кг. зеленчуци и плодове, пестя двуцифрена сума седмично и трицифрена месечно, като ги купувам от пазара. И имат вкус, за разлика от най-ниското качество, с което зареждат супермаркетите.

# 6 506
Аз имам село, едно от най-хубавите в България. Като беше малко детето, купувах мляко от една крава, тоест от съседи...после разбрах, че кравичката пасе до едно местно хвостохранилище Simple Smile
Много ми дойде и да следя и местния производител и се отказах. Иначе и на мен не ми става нищо от пазарска сланина и от време на време живея рисково Simple Smile

# 6 507
Ние всяка събота си имаме фермерски пазар, на който се предлага всичко...А в неделя -Джулюнския прословут пазар...Иначе лятото-само от моята си градина...

# 6 508
Нямам градина, за съжаление,  трябва постоянно поливане и да хвърлям торове с шепи, както баба ми хвърляше амониева селитра на прочутото биволско сърце Simple Smile
Заложила съм на ливада и паша за съседските пчели.

# 6 509
Да, на мен ми беше искрено учудването, защото се появиха няколко мнения "ама днес само една сегия на пазара е отворена", все едно ако няма пазар, ще умрем от глад. Няма нищо лошо, че някои сте си намерили доверени производители и си пазарувате от тях. Имаме избор, това е най-хубавото.

Общи условия

Активация на акаунт